Craiova se poate mândri cu cea mai frumoasă clădire din Oltenia. Vorbim de Palatul Jean Mihail, asemănat de specialiști cu Palatul Schonbrunn din Viena. Astăzi construcția din centrul urbei adăpostește Muzeul de Artă și aici sunt expuse multe dintre lucrările sculptorului oltean Constantin Brâncuși.
Clădirea a fost construită în perioada anilor 1900 – 1907 de un arhiect francez la cererea lui Constantin Mihail, al doilea cel mai bogat om din România. Legenda spune că Mihail era atât de bogat, încât s-a dus la Regele Carol I și i-a cerut permisiunea să acopere clădirea cu monede de aur, iar regele ar fi spus că este de acord cu condiția ca acestea să fie puse în dungă. Și a renunțat la idee, doar pentru că o mică porțiune ar fi rămas neacoperită dacă ar fi pus monedele în dungă.
Palatul este contruit în stil baroc, de o frumusețe aparte. La capătul scării centrale se află bustul lui Dinu Mihail, deasupra căruia este gravată inscripția de inaugurare a palatului: „Această clădire s-a ridicat în anii 1900-1907 de către Constantin N. Mihail şi s-a inaugurat la anul 1909 de fiii săi Nicolae şi Ioan”.
La construcția palatului s-au folosit materiale de cea mai bună calitate și meșteri străini, în general italieni veniți din zona friulană și stabiliți în Oltenia. Oglinzi venețiene, candelabrele cu ornamente din cristal de Murano, coloane, scări din marmură de Carrara, pereții tapisați cu mătase de Lyon, lambriurile, mobilierul stil, feroneria, toate dau încăperilor un aer de eleganță și gust rafinat. Palatul a fost acoperit cu ardezie și dotat încă de la început cu instalație electrică, încălzire centrală.
„În palat s-au petrecut de-a lungul anilor câteva evenimente istorice importante. Astfel, în anul 1913, în luna mai, regele Carol I și familia sa au fost găzduiți în Palatul Mihail. Apoi, în vara anului 1913, în iulie, în timpul celui de-al doilea război balcanic, pentru scurt timp, regele Carol I a locuit din nou aici, iar în 1915 regele Ferdinand. În timpul Primului Război Mondial, când parte din teritoriul României a fost vremelnic ocupat de Puterile Centrale, în palat a fost sediul Comandaturii Germane pentru Oltenia. La sfârșitul verii anului 1940, în palat au avut loc tratativele româno-bulgare, în urma cărora, la 7 septembrie, țara noastră a cedat Bulgariei Cadrilaterul. Începând din septembrie 1944, palatul a fost sediul Comandamentului sovietic al Armatei a 53-a. În toamna aceluiași an, timp de cinci săptămâni, a locuit aici și Iosif Broz Tito, iar în septembrie 1944 s-a încheiat Acordul dintre Comitetul Național de Eliberare a Iugoslaviei și Frontul Patriei din Bulgaria, acord prin care războiul dintre Iugoslavia și Bulgaria înceta. De aici Iosif Broz Tito a condus atunci operațiunile de eliberare ale Belgradului, operațiuni încheiate cu succes la 20 octombrie 1944”, scriu jurmalistii de la jurnalspiritual.ro.
Acum cladirea adaposteste Muzeul de Arta al Craiovei. A fost reabilitata in 2011 si in prezent toata frumusetea constructiei poate fi admirata de turisti și de craioveni, în schimbul unui pret simbolic.
Sursa: ziarul de Craiova