Home VREMEA Ploi torențiale, grindină și vânt puternic în aproape toată țara, până marți...

Ploi torențiale, grindină și vânt puternic în aproape toată țara, până marți seară

3699
0
loading...

Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni, două atenționări cod galben și o informare meteo valabilă pentru aproape toată țara. Meteorologii anunță ploi torențiale, grindină și vânt până marți seara.

loading...
loading...
  • Prima atenționare vizează Oltenia, Transilvania, vestul și centrul Munteniei.
  • Cea de-a doua atenționare cod galben vizează Moldova, Dobrogea și estul Munteniei.

Informarea meteo este valabilă de luni ora 22:00 până marți ora 9:00 și anunță, în regiunile vestice, nordice și centrale și pe arii mai restrânse în rest perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice și izolat grindină.

Aversele vor putea avea și caracter torențial, iar izolat cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp. Vântul se va intensifica în cea mai mare parte a țării și, mai ales pe parcursul zilei de marți (12 mai), se vor înregistra viteze cuprinse, în general, între 45 și 55 km/h, iar la munte va sufla cu peste 70…80 km/h

Coduri galbene de vânt, grindină și ploi torențiale în aproape toată țara

Prima atenționare cod galben intră în vigoare marți la ora 9:00 și expiră la ora 23:00, anunțând în Oltenia și Transilvania, precum și în vestul și centrul Munteniei, respectiv județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și în București vânt cu viteze la rafală de 55 – 65 km/h și izolat peste 70 km/h.GALERIE (2)

Harta județelor afectate de codurile galbene de vreme severă

meteoromania.ro

În zona montană înaltă vântul va sufla tare, cu peste 90…100 km/h, potrivit ANM.

Local, în zonele deluroase și montane, precum și în centrul teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice și izolat grindină. Aversele vor putea avea și caracter torențial, iar izolat cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp.

Cea de-a doua atenționare cod galbenvizează, marți între orele 9:00 – 23:00, Moldova, Dobrogea și estul Munteniei (județele Buzău, Brăila, Ialomița și Călărași).

Aici vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin vijelii, intensificări ale vântului cu viteze, în general, cuprinse între 65…75 km/h, grindină, averse ce pot avea și caracter torențial și descărcări electrice.

Sursa: observatornews.ro

loading...
loading...