Acasă Stiri Pensii dublate pentru acești români. Despre ce sume este vorba

Pensii dublate pentru acești români. Despre ce sume este vorba

633
0

O anumită categorie de români se bucură de pensii dublate. Subiectul pensiilor este de mare interes în țara noastră, în contextul în care guvernanții promit, iar românii așteaptă. Există, totuși, o categorie de români care se bucură de venituri importante de pe urma pensiilor. Este vorba despre magistrați a căror pensie medie a ajuns la un nivel uriaș.

RECLAMĂ

Cât de mult au crescut pensiile magistraților

În ultimii ani, numărul pensionarilor magistrați a crescut mult, iar pensia medie a celor care au activat în acest domeniu s-a mărit semnificativ. Așa se face că s-a dublat în acești șase ani, comparând cu data la care s-a făcut prima plată prin Casa Națională de Pensii Publice.

În luna august 2021, pensia medie a magistraților a ajuns la 20,022 lei, față de 9,216 lei cât a fost în decembrie 2021, când Casa Națională de Pensii Publice a efectuat primele plăți către foști procurori și judecători.

În luna august 2021, pensia medie a magistraţilor a fost de 20.022 lei, din care doar 3.679 lei în baza propriilor contribuţii şi 18.732 de lei plătiţi, în medie, de la bugetul de stat.

Prin comparație, în decembrie 2015, pensia medie era de 9.216 lei, din care 1.970 de lei provenea din contribuții, şi o medie de 8.202 lei era plătită din bugetul de stat.

În ceea ce îi privește pe grefieri, creșterile nu au fost atât de mari ca în cazul magistraților. Vorbim despre o creștere în medie de 1.300 de lei din decembrie 2015 și până în august 2021.

Dacă în decembrie 2015 erau 3.208 magistrați care primeau pensie specială, iată că în august 2021, numărul acestora a ajuns la 4.417 magistrați.

Ce fel de sporuri primesc magistrații din România
Există mai multe tipuri de sporuri pe care le primesc magistrații din România. Pentru condiții grele de muncă, pentru confidențialitate, pentru suprasolicitare neuropsihică, spor de conducere și spor pentru procurorii și judecătorii care lucrau la cazuri de corupție.

Modul de calcul al pensiilor pentru magistrați. Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi foştii judecători şi procurori financiari şi consilierii de conturi de la secţia jurisdicţională care au exercitat aceste funcţii la Curtea de Conturi beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării;

sursa:https://dromania.ro/pensii-dublate-pentru-acesti-romani-despre-ce-sume-este-vorba-2-22704?fbclid=IwAR1Yki3vlVDM-nBqj1mzQm8kyf_cyvwf7rgHy3O4dQzTo8HLe65bf8ouF9c

RECLAMĂ
Articolul precedentCe pensie primești daca ai muncit mai puțin de 15 ani. Condiția e să fi cotizat măcar 10 ani
Articolul următorMaia, fata lui Teo Trandafir, are iubit: ”Mi l-a prezentat!”