Acasă Stiri Papa Leon al XIV-lea (Robert Francisc Prevost): Povestea primului suveran pontif nord-american,...

Papa Leon al XIV-lea (Robert Francisc Prevost): Povestea primului suveran pontif nord-american, de la misionarismul din Peru la Episcopia Romei

94
0

Robert Francisc Prevost (Papa Leon al XIV-lea) s-a născut în Chicago, statul american Illinois  (SUA), la 14 septembrie 1955. 

RECLAMĂ

Tatăl său a fost Louis Marius Prevost, veteran din cel de-al Doilea Război Mondial și administrator școlar, cu descendență franco-italiană, iar mama sa a fost o bibliotecară de origine spaniolă, pe nume Mildred Martinez.

Tinerețea (1955-1988): A studiat matematica, dar a decis să devină preot

În copilărie, Prevost a servit ca slujitor de altar la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Chicago. A urmat studiile secundare la seminarul mic al Ordinului Sfântului Augustin în 1973, înființat în secolul al XIII-lea.  În 1977, Prevost a obținut o licență în matematică la Universitatea Villanova, dar a decis să devină preot și s-a alăturat Ordinului Sfântului Augustin, depunând primele jurăminte către ordin în septembrie 1978 și jurămintele solemne în august 1981.

În 1982, hirotonit preot, a absolvit masterul la Uniunea Teologică Catolică din Chicago.  În 1987 a primit titlul de doctor după ce a susținut teza cu tema „Rolul priorului local în Ordinul Sfântului Augustin”.  A fost ales director de vocații și director al misiunilor provinciei augustiniene „Mama Bunului Sfat” din Olympia Fields, Illinois.

Misionarismul în Peru (1988-2015)

Din 1988, a  petrecut 20 ani în America de Sud, ca misionar și episcop de Chiclayo, în Peru, potrivit Press Vatican. A fost președintele Comisiei Pontificale pentru America Latină, prefect al influentului Dicaster pentru Episcopi. În 2014, Papa Francisc l-a numit administrator apostolic al Diocezei de Chiclayo și episcop titular de Sufar, primind hirotonirea episcopală la Catedrala Sfânta Maria din Chiclayo.  În 2015, a fost numit episcop de Chiclayo.

În 2012,  cardinalul Prevost a deplâns încurajarea „simpatiei pentru credințe și practici care sunt în contradicție cu Evanghelia”, criticând „stilul de viață homosexual”  (New York Times) și „familiile alternative formate din parteneri de același sex și adoptarea de copii de către aceste cupluri”. El s-a opus și hirotonirii femeilor în diaconat, dar pe de altă parte, a susținut găzduirea refugiaților din Venezuela de către Peru. Potrivit Reuters, l-a sprijinit totuși pe Papa Francisc.

2023: Prevost devine Prefect al Dicasterului pentru Episcopi

În 2019, devine membru al Congregrației pentru Cler din Roma și președinte al Comisie pentru Educație și Cultură. În 2020, a fost numit administrator apostolic al Callao din Peru și membru al Congregrației pentru Episcopi. În 2022, presupuse victime ale abuzurilor sexuale comise de doi preoți în 2007 au acuzat că Prevost nu a deschis o anchetă, că nu a sprijinit victimele și că a gestionat incorect cazurile de abuz sexual în Peru. El s-a întâlnit cu tinerele în aprilie 2022 și le-a încurajat să își prezinte cazul către autoritățile civile.

În ianuarie 2023, papa îl cheamă la Roma ca prefect al Departamentului pentru Episcopi și președinte al Comisiei Pontificale pentru America Latină, fiind promovar în funcția de arhiepiscop.  A fost numit Prefect al Dicasterului pentru Episcopi, o poziție cheie în cadrul Curiei Romane, fiind responsabil cu numirea episcopilor în întreaga lume.

Urmașul „spiritual” al Sfântului Apostol Petru

La 6 februarie 2025, Papa Francisc l-a promovat pe Prevost la funcția  de cardinal-episcop, numindu-l în Episcopia Suburbicară de Albano din Provincia Roma. Pe 9 februarie, a celebrat Sfânta Liturghie în Piața Sfântul Petru, prezidată de papa Francisc, pentru Jubileul forțelor armate. În timpul ultimei spitalizări a predecesorului său, la policlinica „A. Gemelli”, Prevost a prezidat Sfântul Rozariu pentru sănătatea lui papei Francisc în Piața Sfântul Petru.

În vârstă de 69 ani, Prevost vorbește fluent în engleză, spaniolă, italiană, franceză și portugheză. De asemenea, poate citi în limba germană și în latină.  Vestea alegerii sale l-a bucurat pe președintele SUA Donald Trump, care și-a exprimat dorința din martie ca următorul papă să fie american.  Papa Leon al XIV-lea a devenit de Ziua Victoriei în Europa  primul pontif augustinian din istorie și al doilea din „Lumea Nouă”. El este succesorul Papei Francisc, care a decedat pe 21 aprilie 2025, în a doua zi de Paște.

„Dragi frați și surori, acesta este primul salut al Învierii domnului Iisus (…). Pacea fie cu voi! Aceasta este pacea învierii lui Iisus, o pace dezarmantă, utilă, perseverentă, care vine de la Dumnezeu (…). Să păstrăm în minte vocea papei Francisc, care binecuvântează Roma și care și-a dat binecuvântarea întregii lumi în acea dimineață a Paștelui. Dumnezeu ne iubește pe fiecare dintre noi. Răul nu va triumfa (…). Uniți, să mergem înainte”, a fost primul discurs rostit de sanctitatea sa la balconul Bazilicii Sfântul Petru din Roma.

Sursa: Papa Leon al XIV-lea: Povestea primului papă nord-american

RECLAMĂ