Procurorii DIICOT au efectuat un număr de șase percheziţii domiciliare în municipiul Craiova, la locuinţele membrilor grupării şi la sediul unei societăţi comerciale controlate de către aceştia, în vederea identificării de mijloace de probă.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova îi cercetează pe cetăţeni români şi libanezi pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 32 alin. 1 lit. d, alin. 4 şi 5 din Legea nr. 535/2004 (tentativă de acte de terorism) şi a infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, prev. de art. 20 rap. la art. 279 alin. 3 lit. a şi b C. pen. şi trafic de migranţi, prev. de art. 71 alin. 1 din O.U.G nr. 105/2001.
În fapt, se reţine că Hussein Kassem Ghzayel, 34 de ani, cetăţean libanez, a efectuat demersuri în vederea procurării ilegale a mai multor arme militare letale (pistoale mitralieră, aruncătoare, etc.) şi alte echipamente militare, în scopul comercializării acestora către diferite facţiuni militare/paramilitare din Liban, Palestina şi Siria.
Destinația era Germania
În sarcina membrilor grupării se mai reţine că au racolat şi transportat pe teritoriul României cetăţeni de origine libaneză, sub pretextul efectuării de studii universitare, în scopul transportării ulterioare a acestora, în mod ilegal, pe teritoriul Germaniei.
Cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Craiova şi cu sprijinul lucrătorilor din cadrul IPJ Dolj – SPIR.
Suportul informatic a fost asigurat de către SRI Dolj. „Facem precizarea că faptele învinuitului urmează a fi analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie”, se precizează în comunicatul DIICOT.
În decembrie, doi pakistanezi Al Qaida au fost prinși în România
Doi cetateni străini implicați în pregătirea unor activitati ale unei structuri afiliate Al Qaida de comitere de actiuni teroriste pe teritoriul Romaniei în perioada Sarbatorilor de iarna au fost reținuti și vor fi îndepărtați din Romania, urmare a unei operațiuni SRI.
Curtea de Apel Bucuresti i-a declarat indezirabili pentru o perioada de 15 ani.
„S-a stabilit ca acestia asigurau suport pentru desfasurarea intregii operatiuni si erau considerati puncte de sprijin aflate sub coordonare externa. S-au obtinut informatii pentru faptul ca acestia incercau sa coopteze persoane cunoscute ca sustinatori ai structurii jihadiste, care sa actioneze impreuna cu punctele de sprijin din Romania”, au transmis reprezentanții SRI.