Acasă Stiri Klaus Iohannis, în tabăra de refugiaţi din vama Siret: Niciun ucrainean nu...

Klaus Iohannis, în tabăra de refugiaţi din vama Siret: Niciun ucrainean nu va fi refuzat la intrarea în România

259
0

ACTUALIZARE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, după ce a vizitat tabăra de refugiaţi din vama Siret, că ceea ce se întâmplă în Ucraina este o catastrofă umanitară. Șeful statului le-a mulțumit românilor și organizațiilor care vin la granițe să îi ajute pe refugiați și a asigurat că niciun cetățean ucrainean nu va fi refuzat la intrarea în România.

RECLAMĂ

„Această situaţie, acest război neprovocat, pornit de Rusia împotriva Ucrainei, a generat o catastrofă umanitară care a făcut sute de mii de ucraineni să îşi abandoneze casele, şi mulţi dintre ei ajung şi la noi în România, unde sunt bine primiţi”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a mulţumit tuturor românilor şi organizaţiilor care din prima oră au fost prezente în vămi şi i-au primi aşa cum se cuvine pe refugiaţi. Totodată, șeful statului a precizat că și autoritățile române și-au făcut treaba și au organizat taberele de refugiați și fluxurile din vămi „într-un timp record”. 

„Merită toată aprecierea”, a adăugat acesta.

„Niciun ucrainean nu va fi refuzat la intrarea în România”, a asigurat șeful statului. „Este o situaţie pe care nu şi-a dorit-o niciun ucrainean şi niciun român dar noi suntem hotărâţi să facem faţă situaţiei”.

„Noi credem că această catastrofă umanitară se va extinde, va fi nevoie de foarte multe ajutoare atât aici cât şi în Ucraina”, a continuat Iohannis, arătând că la Suceava se înfiinţează un centru logistic, un hub, care va colecta ajutoare umanitare din toată Europa, toate organizaţiile şi va duce aceste ajutoare în Ucraina şi în Republica Moldova dacă va fi nevoie.

Președintele Iohannis spune că România nu va fi implicată în conflictul militar din Ucraina, la fel cum nu va fi implicată nici NATO. Întrebat ce va face România dacă va fi atacată, Iohannis a răspuns că nu există un scenariu în care România să fie amenințată: „E țara noastră și aici rămânem”.

„Pornim de la scenariul în care acest conflict nu se va extinde. NATO nu va fi implicată în acest conflict militar și nici România nu va fi implicată în acest conflict. Rolul nostru, pe care îl vedem, este cel pe care l-am descris: ajutăm pe cei care se refugiază, vom ajuta și pe cei care rămân în Ucraina”, a spus Iohannis.

Întrebat, în continuare, ce se va întâmpla dacă Republica Moldova va fi atacată, Iohannis a răspuns: „Cu Moldova suntem într-o relație foarte strânsă și suntem hotărâți ca în situația în care umanitar este nevoie de ajutor să intervenim și acolo. Nu avem acum date care să arate un scenariu că Moldova ar fi amenințată”, a mai spus Iohannis.

„Noi nu calculăm acum un scenariu în care România să fie implicată în conflict sau să fie amenințată. Nu pot să spun decât un lucru simplu: aici, în România, suntem acasă. Asta este țara noastră și aici rămânem”, a mai spus Klaus Iohannis.

ACTUALIZARE ora 16:00: Klaus Iohannis a ajuns sâmbătă la a tabăra de refugiați de la Vama Siret. Șeful statului este însoțit de Raed Arafat, șeful DSU, și Lucian Bode, ministrul Afacerilor de Interne.

Știrea inițială

Potrivit Administrației Prezidențiale, șeful statului va face sâmbătă, la ora 16.00, o vizită la tabăra mobilă pentru refugiați de la Siret, județul Suceava. De asemenea, președintele Klaus Iohannis va vizita, duminică, Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

Tabăra mobilă pentru cazare temporară de la Siret are o capacitate de 402 locuri. Până acum în tabără au intrat 2.050 de refugiați și au plecat spre alte locuri de cazare temporară sau spre alte destinații 1.782 de persoane.

Conform Prefecturii Suceava, sâmbătă dimineața, în tabără erau 268 de persoane și erau disponibile 134 de locuri.

Peste 1,2 milioane de oameni au fugit din Ucraina în țările vecine de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă pe 24 februarie, potrivit cifrelor Națiunilor Unite.

Aproximativ jumătate de milion dintre cei care au fugit sunt copii, estimează agenția ONU UNICEF.

Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) a estimat că peste patru milioane de refugiați ucraineni ar putea avea nevoie în cele din urmă de protecție și asistență.

Peste 100.000 de refugiați au intrat în România de la debutul războiului, mulți alegând să își continue drumul spre Occident.

sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/klaus-iohannis-merge-sambata-in-tabara-pentru-refugiati-de-la-siret-1861191?fbclid=IwAR0W2leg4RjtG1NRCzcNGiSVxUFPY6unLkp7YRUcKNBCbm2qfHVLQWpvNKg

RECLAMĂ
Articolul precedentReacția Chinei după ce rușii au bombardat cea mai mare centrală nucleară din Europa >>>
Articolul următor„România nu va fi implicată în acest conflict” | Klaus Iohannis: „Asta este ţara noastră şi aici rămânem!”