Acasă Stiri Ion Iliescu, despre viitorul președinte al țării: „România are nevoie de cineva...

Ion Iliescu, despre viitorul președinte al țării: „România are nevoie de cineva care să fie deasupra partidelor”

129
0

Ion Iliescu a revenit în atenția publicului după a doua parte a podcastului pe care îl realizează în colaborare cu Ionuț Vulpescu, fost Ministru al Culturii, unde a fpcut o radiografie a spațiului politic românesc.Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a revenit în spațiul public pentru a discuta chestiuni politico-filosofice relevante pentru vremurile în care trăim, precum și pentru a face o radiografie a spațiului politic românesc. Fostul lider al PSD a vorbit despre rolul și calitățile pe care ar trebui să le aibă viitorul președinte al României.

RECLAMĂ

Ion Iliescu spune că România are nevoie de un „președinte-mediator”

Fostul șef de stat oferă sfaturi valoroase viitorului președinte al României și conturează o idee a modului în care ar trebui să arate acesta, lansând în același timp un atac subtil la adresa lui Traian Băsescu.„România are nevoie de cineva care să fie deasupra partidelor. Un președinte e un mediator. Cumva, e și ciudat câte etichete și sloganuri, apropo de publicitatea politică, au rezultat în ultimii ani. Unii au vrut să fie „președinte-jucător”. Asta înseamnă democrație? Să joci, ca Președinte, cot la cot cu partidele, cu grupurile de interese? Sau să reprezinți interesul societății și al statului Român deopotrivă, fără a deveni clientul unor relații de putere?”, precizează Iliescu.Președintele trebuie să fie un mediator, să mijlocească mai ales relațiile dintre stat și populație și să nu fie legat de jocurile de partid. El nu trebuie să uite de valorile pe care le are și le promovează, chiar dacă ajunge în această funcție importantă.

„De ce nu alege nimeni să se prezinte electoratului ca ceea ce ar trebui să fie, un președinte-mediator? Președintele e un arbitru al unui joc în care nimeni altcineva, în afară de societate, în întregul ei, nu are voie să câștige. Desigur, Președintele vine susținut de un partid sau din partea unui partid. Dar un președinte trebuie să nu mai fie un individ de partid, ci un om de stat; asta nu înseamnă însă că Președintele trebuie să aibă o amnezie ideologică, să uite de valorile și principiile lui, odată ajuns la Cotroceni.”, a declarat Ion Iliescu.

Cum arată un candidat prezidențiabil

Un adevărat președinte, potrivit opiniei fostului șef de stat, trebuie să aibă simțul încărcăturii istorice, să aibă o cultură vastă dar și capacitatea de a învăța permanent. El trebuie, în puține cuvinte, să fie o personalitate autentică.

„Un prezidențiabil bun e cel care are conștiința clară cu privire la ce nu trebuie să facă, și încrederea nezdruncinată cu privire la ce poate să facă. Un Președinte bun e cel care are simțul rigorii și grandorii istoriei, cum îl avea Mitterand, de pildă. Un ingredient de nelipsit în portretul robot al liderului de la Cotroceni trebuie să fie educația culturală și capacitatea de a învăța, nu trebuie să le știe pe toate deodată, dar trebuie să vrea să învețe de la toți cei din jurul lui.”, a precizat fostul șef de stat.„Cred că doar un individ cu sensibilități culturale poate înțelege orientarea europeană și atlantică în continuare, ca un factor identitar al țării noastre, și poate propune intern un ecosistem al unității în diferență, pluripartidist, multicultural. Europa va fi tot mai mult o chestiune de voință politică și Președintele României trebuie să aibă gustul acestei voințe. Ce doresc să aducă toamna României? Un Președinte care să fie autentic fără a personaliza puterea, acesta va fi pariul noului deceniu al democrației românești.”, a adăugat acesta.

sursa:https://www.romaniatv.net/ion-iliescu-despre-viitorul-presedinte-al-romaniei-romania-are-nevoie-de-cineva-care-sa-fie-deasupra-partidelor_8530768.html

RECLAMĂ
Articolul precedentMihaela Sultan a facut un show de zile mari la nunta propriului frate!
Articolul următorFost fotbalist din Serie A, găsit mort în camera de hotel după o petrecere cu prietenii. Avea o rană la cap, dar cauzele morţii sunt încă neclare