Consumul de alcool la volan ramane in continuare un obicei prost in randul romanilor, iar an de an politistii de la rutiera acorda mii de amenzi pentru acest lucru. In functie de gradul alcoolemiei, soferii sunt sanctionati contraventional, prin amenda si suspendarea dreptului de a conduce sau penal.
Nivelul alcoolemiei din sange se stabileste dupa un test cu aparatul etilotest si care indica cantitatea de alcool pur consumata, in grame, inmultita cu 0.8, cifra care reprezinta densitatea alcoolului dupa care impartim rezultatul la numarul de kilograme pe care le are cel care a consumat bautura.
Legislatia din Romania are toleranta zero fata de consumul de alcool la volan, iar un sofer care s-a urcat la volan cu o alcoolemie mai mica de 0,40 mg/l alcool in aerul pur expirat va incasa o amenda prevazuta in clasa a V-a de sanctiuni. Pentru cei mai putini familiarizati cu termenii legali, acest gen de sanctiune prevede suspendarea permisului de conducere pe o durata de 90 de zile si o amenda care se incadreaza intre 21 si 50 de puncte.
Daca trecem de valoarea de 0,40g/l alcool pur in aerul expirat, lucrurile se complica foarte mult si fapta devine deja infractiune si riscam sa incasam o pedeapsa cu inchisoarea intre 1 si 5 ani si cu o amenda penala usturatoare. Bineinteles, daca se ajunge la astfel de cazuri, politistii sunt obligati sa-l duca pe cel aflat la volan la cel mai apropiat spital pentru recoltarea de probe biologice si pentru stabilirea excta a alcoolemiei.
In cat timp se elimina alcoolul din sange
– 100 ml votcă – 0,45 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore;
– 100 ml palincă – 0,64 grame alcool pur la mie, care se elimină în 4 ore și 10 minute;
– 100 ml lichior de 30 grade – 0,34 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore și 10 minute;
– o bere de 500 ml – 0,20 grame alcool pur la mie, care se elimină în maxim 2 ore;
– 1 litru de vin – între 1,02 și 1,37 grame alcool pur la mie, în funcÅ£ie de tăria vinului, care se elimină între 7 ore și 9 ore.
Bineinteles, este foarte important si daca am baut inainte sa mancam sau dupa ce am servit o masa consistenta. De exemplu, daca am baut pe nemancate se adauga 30 de minute pentru termenul eliminare a alcoolului din organism. Singurul proces prin care putem sa grabim eliminarea alcoolului din corp este miscarea fizica, insa cu un maxim de 30%.
Sursa: cars.ro