Rep: Carui loc îi spuneti acasa si de unde începe povestea cântecului popular?
Viorica Dobre: Un loc drag mie,care de cate ori merg acolo,unde am crescut si am invatat cantecul popular,imi trezeste cele cele mai frumoase amintiri.Un loc sfant pentru mine,casa parinteasca,in micul meu oras,Segarcea asa cum imi place mie sa-i spun,dar si in casa bunicilor mei din comuna Dranic,sat Booveni unde am invatat mult mai multe despre portul popular.
Rep: Cum a intrat muzica populara în sufletul tau si daca a existat un model artistic dupa care v-ati ghidat?
Viorica Dobre: Desigur,exista intotdeauna un model in viata unui interpret,dar cantecul l-am invatat in sanul familiei mele.Nu ma trag din neam de lautari,dar parintii mei au avut o voce foarte frumoasa ,dulce si cristalina.Dar din pacate nu au avut posibilitatea sa mearga mai departe.Iar modelul meu in viata a fost si este doamna Maria Ciobanu.
Rep: Cum vede interpretul de muzica populara satul românesc contemporan? Mai pastreaza el traditiile care l-au definit?
Viorica Dobre: Aceste traditii nu se mai pastreaza in totalitate ,dar sunt multe altele care nu sunt uitate.
Rep: Care ar fi lucrurile pe care ar dori sa le cunoasca un interpret de muzica populara fie el la început de drum sau chiar consacrat ?
Viorica Dobre: Eu consider ca noi interpretii ,trebuie sa cunoastem obiceiurile si traditiile in toate zonele unde noi suntem invitati sa ne desfasuram activitatea.
rep: Ai un repertoriu foarte frumos. Cui ar trebui sa îi multumesti din acest punct de vedere ?
Viorica Dobre: Am persoane dragi care mi-au daruit cele mai frumoase versuri si bineinteles linii melodice.Si vreau sa le aduc multumiri : D-nei Georgiana Ion,D-nei Jeny Nicolau,D-lui Adi Mihu,D-lui Nicusor Troncea si D-lui Marin Bucosu.
rep:În ceea ce priveste realizarile profesionale mergi dupa principiul putin si bine sau te ghidezi dupa alte principii ?
Viorica Dobre: Eu cred ca putin si bine ar fi potrivit pentru noi toti interpretii.Eu personal ma regasescin sensul acestor cuvinte.
Rep: De unde ai costumele si cine te-a ajutat sa le procuri ?
Viorica Dobre: Nu este cineva anume.Unele dintre costume au fost mostenite de la bunica mea,iar unele dintre ele le-am primit de le diferite batranici ale zonei Olteniei.
Rep: Ce obicei ti-a ramas în suflet ?
Viorica Dobre: Asa cum la mine in sat se pastreaza si acum acest obicei numit Trifon ,,Sarbatoarea Viilor” si este sarbatorit cum se cuvine,intotdeauna mi-l aduc aminte cu drag.
Rep: Cum priviti promovarea folclorului, a autenticului în general?
Viorica Dobre: Este cel mai bun lucru care se poate intampla,promovarea folclorului si autenticului pentru a nu se pierde niciodata radacinile.Ne-am nascut cu el si nu trebuie sa moara niciodata.
Rep: Ce nu ati face niciodata în muzica populara?
Viorica Dobre: Nu as copia alti interpreti ,fiecare dintre noi trebuie sa avem propriul stil.
Rep: Ce credeti ca este folclorul?
Viorica Dobre: Este o arta,il definesc prin frumusetea si autenticitatea portului si a cantului din vatra satului.
Rep: Ce credeti ca primeaza: versurile sau linia melodica?
Viorica Dobre: Bineinteles ca versurile,acolo ne regasim cu totii,fac parte din viata noastra.Dar si linia melodica are un rol foarte important.
Rep: Dati-mi exemple de cinci interpreti de muzica populara care va vin în minte.
Viorica Dobre: Maria Lataretu,Maria Tanase,Neta Soare,Maria Ciobanu,Niculina Stoican.
Rep: Adresati un gând cititorilor nostri
Viorica Dobre: Un buchet de ganduri frumoase pentru dumneavoastra,sa va pastrati sufletul frumos si cald chiar si atunci cand in viata dumneavoastra se intampla si lucruri mai putin frumoase.