Prețurile pentru o serie de produse și servicii din România vor crește considerabil după ce coaliția a căzut de acord pe majorarea TVA-ului.Așadar, TVA-ul de 5% va dispărea, toate produsele și serviciile având un TVA de 9% sau 19%.
Reporter: În privința țintei de deficit, rămâneți la 4.4 sau se poate ajunge la o majorare a țintei de 4.9?
Marcel Boloș: O țintă de deficit până în 5% cu un plan de măsuri fiscale și, de asemenea, cu un plan robust pe partea de cheltuieli ne-ar pune la adăpost de riscul cel mai mare pe care îl avem de suspendare a fondurilor europene.
Reporter: Ținta de deficit poate fi peste 5%?
Marcel Boloș: Peste 5% exclus!
ANAF-ul și nimeni în țara românească nu poate să reglementeze retroactiv
În ceea ce privește cafeaua, ceaiul, ciocolata caldă și limonada, băuturi preparate în bar, nu îmbuteliate, cei mai mulți jucători din industria HoReCa, dar și din piața de automate de băuturi au aplicat, până la începutul acestei luni, o cotă de TVA de 9% pentru acestea.
ANAF și Ministerul de Finanțe spun însă că, de fapt, produsele sunt încadrate la TVA de 19% și vor să se aplice cota retroactiv de la începutul anului 2023.
Marcel Boloș nu este, însă, de acord.
Marcel Boloș: ANAF-ul și nimeni în țara românească nu poate să reglementeze retroactiv. Din momentul în care au emis acea adresă și au ajuns la concluzia că este cotă standard TVA la partea de cafea și băuturi de acest fel, atunci se va aplica pe viitor.
Ce cote TVA vor crește în România
- TVA 9% la restaurante, crește la 19%
- TVA 5% la case, crește la 9%
- TVA 5% la produse montane, bio, tradiționale, crește la 9%
- TVA 9% la serviciile hoteliere, rămâne de 9%
- TVA 5% pentru agrement, crește la 9%
- TVA 9% pentru produse de lux, crește la 19%
- sursa:https://www.antena3.ro/economic/marcel-bolos-scumpiri-romania-681122.html