Acasă Stiri Dezinsecție cu apă chioară: suntem invadați de țânțari periculoși, care pot transmite...

Dezinsecție cu apă chioară: suntem invadați de țânțari periculoși, care pot transmite boli fatale

2142
0

Aradul a beneficiat în vreo două rânduri de o dezinsecție realizată cu ajutorul unui avion utilitar, însă vremea inconsecventă, cu furtuni năprasnice, cu ploi abundente, urmate de temperaturi caniculare, a făcut ca numărul țânțarilor să nu fie afectat aproape deloc. Din contră, situația pare că este mai gravă decât ne așteptam.

RECLAMĂ

Ministerul Sănătății atrage atenția că țara noastră este invadată de ţânţari periculoşi. 43 de specii au fost descoperite, dintre care cel mai periculos este ţânţarul tigru, vinovat pentru meningita West Nile. Din cauza creşterii temperaturilor a apărut inclusiv o specie de ţânţar care poate transmite malarie.

Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad recomandă populaţiei să ia toate măsurile necesare pentru prevenirea infectărilor cu West Nile.

Principalele măsuri de protecţie recomandate sunt: evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; utilizarea substanţelor repelente de ţânţari; montarea de plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea țânțarilor; limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.); asigurarea măsurilor de desecare a băltirilor de apă din jurul gospodăriilor; îndepărtarea recipientelor care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer.

De asemenea, Ministerul Sănătății recomandă autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile.

Aproximativ 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii în sănătate publică recomandă să vă prezentaţi la cel mai apropiat cabinet medical: febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate.

În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome, precum rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.

În ceea ce priveşte alte boli transmise prin intermediul ţânţarilor, cele câteva cazuri de malarie înregistrate în fiecare an sunt cazuri izolate, depistate la persoane care au călătorit sau provin din zone în care există malarie. Infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătura de ţânţar şi nu există cazuri de malarie cu transmitere secundară prin intermediul ţânţarilor.

Medicii atrag atenția că nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virus West Nile.

Sursa: GdS

RECLAMĂ
Articolul precedentCum arată toaletele de la intrarea în România, prin graniţa de la Porţile de Fier I. „La poarta de intrare în România europeană, pluteşte urina!“
Articolul următorHalep a doborât şi Marele Zid Chinezesc: Simona e în semifinale la Wimbledon după o victorie nebună cu Zhang