Operaţiunea de demolare a chioşcurilor amplasate ilegal pe domeniul public sau privat al Primăriei Craiova s-a dovedit a fi o adevărată demonstraţie de forţă. Nici un chioşcar nu a avut ieri curajul să ridice vocea şi să se opună în vreun fel demolatorilor. Atitudinea era de înţeles, în condiţiile în care zeci, dacă nu chiar sute de poliţişti şi jandarmi se învârteau cu armele în mâini pentru a elimina încă din faşă orice eventuală opoziţie.
23 de chioşcuri în prima zi
Primii oameni ai legii şi-au făcut apariţia, ieri-dimineaţă, în preajma chioşcurilor din zona Poştei din Craioviţa Nouă, încă de la ora 6.00. La 6.30, Poliţia Locală a procedat la închiderea circulaţiei pe un fir al bulevardului Tineretului, de la Materna (intersecţia cu bulevardul Olteniei) până la intersecţia cu strada Aleea Magnoliei (zona Kaufland). Circulaţia vehiculelor a fost deviată pe celălalt fir, fiecărui sens fiindu-i alocată câte o bandă de circulaţie. Pentru fluidizarea traficului, mai mulţi agenţi ai Biroului Rutier Craiova au trecut la dirijarea maşinilor şi pietonilor.
Brusc, au apărut apoi din întuneric mai multe buldozere, excavatoare, basculante şi camioane, precum şi zeci de muncitori de la Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, însoţiţi de echipe ale SC Termo Craiova SRL şi Companiei de Apă „Oltenia“.
Operaţiunea de demolare a fost condusă de Radu Preda, directorul RAADPFL Craiova, care şi-a aşezat oamenii în dispozitiv şi a aşteptat. La ora 7.00 au început demolările.
„În urma dispoziţiilor de primar primite, în următoarele zile, 71 de construcţii ilegale de pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova o să fie demolate. E vorba de construcţii ilegale ridicate pe domeniul public sau privat al municipalităţii, unele dintre ele neplătind nimic la bugetul local timp de 20 de ani. Pe lângă cele 71, mai sunt circa 30 de chioşcuri care sunt în litigiu la instanţă cu primăria, drept urmare asupra lor n-o să acţionăm. Astăzi (ieri -n.r.) avem în plan să îndepărtăm 23 de construcţii de pe domeniul public“, a explicat Radu Preda.
71 – demolate până mâine
Demolările au vizat ieri trei zone din oraş. „Acţionăm în trei locuri – în zona Poştei din Craioviţa Nouă, care este zona cea mai compactă, la Bigul Vechi, unde sunt câteva construcţii, unele chiar abandonate, şi în cartierul 1 Mai, la magazinul Senata. Acesta din urmă constituie un obiec tiv mai dificil, pentru că este o construcţie foarte mare şi cu marfă foarte multă înăuntru. Nu ne vom opri până nu terminăm demolarea celor 23 de chioşcuri pe care ni le-am programat pentru ziua de azi, iar până miercuri, sperăm să finalizăm demolarea tuturor celor 71 de construcţii ilegale“, a menţionat directorul RAADPFL.
Mulţi dintre patroni au supravegheat îndeaproape demolările, dându-le chiar sfaturi muncitorilor de la RAADPFL cum să procedeze pentru a afecta cât mai puţin materialele din care erau făcute chioşcurile.
Operaţiunea s-a dovedit a fi deosebit de dificilă pentru că nu puteau fi demolate toate chioşcurile. Unele, deşi amplasate ilegal, aveau contracte de închiriere în derulare, semnate cu Primăria Craiova. Aceste contracte expiră, în unele cazuri, chiar şi peste patru ani, iar municipalitatea nu are altă soluţie decât să aştepte până atunci. Mai mult, demolarea se dovedea greoaie şi pentru că majoritatea acestor construcţii aveau acoperiş comun. Era nevoie ca muncitorii să taie structura metalică a acoperişului cu flexul sau cu aparatul de sudură, pentru a separa fiecare construcţie de cele învecinate.
Echipaţi pentru intervenţie în forţă
Pentru a face faţă eventualelor proteste ale patronilor de chioşcuri, zeci de agenţi şi ofiţeri – în uniformă sau în civil – de la Poliţia Municipiului Craiova şi Secţia 5 Poliţie din Craioviţa Nouă au împânzit zona vizată de demolări. Nu lipseau însă de acolo nici mascaţii Serviciului de Intervenţie Rapidă din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, echipaţi ca pentru o intervenţie în forţă la vreun clan mafiot.
Pe lângă poliţişti, dispozitivul de ordine publică mai includea 60 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova. Şi nu e vorba doar de subofiţerii care alcătuiesc obişnuitele patrule, ci şi de grupa de intervenţie – „mascaţii“ Jandarmeriei – înarmaţi cu grenade lacrimogene şi puşti cu gloanţe de cauciuc, ca şi când ar fi stat în faţa unor tribune dezlănţuite.
Tot cu zecile erau şi lucrătorii Poliţiei Locale Craiova, care se ocupau inclusiv de delimitarea perimetrului şi de dirijarea circulaţiei.
Foarte aproape se afla o maşină de intervenţie a pompierilor, maşina de descarcerare a acestora, ba chiar şi o ambulanţă, gata oricând să intervină dacă oamenii legii „discutau“ ceva mai brutal cu vreun chioşcar nervos. N-a fost însă cazul. Ba chiar dimpotrivă. Demolările au avut loc într-o atmosferă neaşteptat de liniştită.
„Nu am întâmpinat greutăţi din partea oamenilor. Aceştia cunoşteau situaţia de câteva luni. Mare parte din proprietari au înţeles că hotărârile sunt definitive şi irevocabile şi şi-au îndepărtat marfa. Noi vom proceda la îndepărtarea construcţiilor de pe domeniul public şi încercăm să aducem terenul la starea iniţială. Cred că nu o să fie probleme şi incidente. Oricum, avem un dispozitiv impresionant de forţe de ordine şi suntem pregătiţi să intervenim în orice condiţii. Dar sperăm ca lucrurile să decurgă fără incidente, iar la finalul zilei să avem obiectivele îndeplinite“, a menţionat Radu Preda.
Demolările de chioşcuri vor continua în Craiova azi şi mâine.
sursa: gds.ro