Acasă Stiri Cu cât au fost amendați turiștii care au mers cu mașinile la...

Cu cât au fost amendați turiștii care au mers cu mașinile la cabana lovită de avalanșă, deși drumul era închis

351
0

O avalanșă de zăpadă a lovit, cu forță hotelul Capra, la peste 1.500 de metri, pe Transfăgărășan, în județul Argeș. Zăpada a spart geamurile și a intrat în camere și în sala de mese. Înăuntru erau 72 de oameni, printre care și 13 copii.

RECLAMĂ

Nimeni nu a fost rănit, dar hotelul a suferit pagube serioase. Și mașinile din parcare au fost zdrobite de forța căderii de zăpadă. Autoritățile spun că turiștii nu aveau ce să caute în această perioadă la cabană, pentru că drumul este închis circulației pe perioada iernii tocmai din cauza riscului de avalanșă. 

Avalanșa s-a produs pe vâlceaua care coboară dinspre Cota 2000 a masivului Făgăraș și a fost provocată, spun salvamontiștii, de ninsorile abundente, cu viscol puternic.
Turiștii s-au trezit cu tonele de zăpadă năvălind peste ei. În camere și în sala de mese totul pare zdrobit de forța avalanșei și este un miracol că nimeni nu a fost rănit. Afară, mașinile din parcare au fost aruncate una peste alta.

Era aproape 10 noaptea când avalanșa a lovit cabana. 72 de persoane se aflau înăuntru: 57 turiști, printre care și 13 copii, și 15 angajați ai complexului turistic.

Gheorghe Badea, patron cabana Capra: „A fost avalanșă. Nu este niciun accident uman…”
Reporter: „Era cineva în sala de mese când a venit avalanșa și a spart geamurile și a intrat zăpada acolo? ”
Gheorghe Badea: „Era, dar n-a fost niciun incident.”
Reporter: „Cum au ajuns turiștii acolo? Știm că drumul este închis de la 104 și cabana e la 106. Cum au ajuns?”
Gheorghe Badea: „Cu mașinile lor!”

Polițiștii verifică acum modul în care turiștii au ajuns în zonă, deși drumul era închis circulației. Când s-au văzut aproape îngropați în zăpadă, oamenii au sunat la 112. Zeci de salvatori au plecat în misiune.

Jandarmii montani, salvamontiștii și echipajele de la ISU au lucrat peste 12 ore ca să ajungă la cabană.

Salvamontiștii au încercat să se asigure că echipele de salvare, trimise la fața locului, sunt în siguranță, pentru că se pot produce și alte avalanșe.

Andrei Nicuț, Salvamont Argeș: „Am făcut o verificare cu drona, avalanșele au curs în partea de jos a drumului, ceea ce înseamnă că reprezintă o zonă sigură pentru a se lucra.”

În zonă era foarte frig. Într-o fotografie se observă că doi salvatori au hainele și sprâncenele înghețate.

După prânz, când echipajele au ajuns la cabană, i-au găsit pe turiști teferi dar în jur era prăpăd. Hotelul este avariat, iar mașinile din parcare sunt zdrobite.

Oamenii cu copii mici de mână au făcut parte din primul grup de turiști salvați.

Ion Sănduloiu, șef Salvamont Argeș: „Am început evacuarea, sunt două grupuri, unul în față, unul în spate, însoțiți de reprezentanții noștri și fiecare grup va ajunge jos, la drumul deschis.”

Riscul de avalanșă în zonă a fost ridicat de la 4 la 5. Acum o anchetă este în plină desfășurare.

Responsabilii spun că turiştii nu aveau ce să caute acolo în această perioadă a anului. Drumul până la cabană, de la kilometrul 104 la kilometrul 106 este închis pe Transfăgărășan încă din octombrie, tocmai din această cauză: riscul unor avalanșe mortale.

Cei care au venit cu mașina la cabană au fost amendați cu 1.160 de lei și au rămas fără permis pentru următoarele 60 de zile.

Un noroc incredibil a făcut ca nimeni să nu fie nici măcar rănit. Dar, spun salvamontiștii, data viitoare s-ar putea să nu mai fie la fel.

Sursa: StirilePROTV

RECLAMĂ
Articolul precedentMaria Constantin nu mai e blondă! Ce schimbare de look și-a făcut artista
Articolul următorO femeie care a născut în urmă cu trei zile, într-o zonă izolată din Alba, a murit. Medicii abia au ajuns la ea