Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu, candidaţi la alegerile prezidenţiale, solicită Curţii Constituţionale anularea rezultatelor din primul tur al alegerilor.
Potrivit site-ului CCR, Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu au depus fiecare câte o solicitare având ca obiect „anularea alegerilor prezidenţiale în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”.
Cererile au fost înregistrate miercuri şi au fost trimise spre repartizare.
Cristian Terheş a candidat din partea Partidului Naţional Conservator Român şi a obţinut 95.783 voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale. Sebastian Constantin Popescu a candidat din partea Partidului Noua Românie şi a fost votat de 14.683 de oameni.
După soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor, CCR validează rezultatul din primul tur. Pe 29 noiembrie începe campania electorală pentru al doilea tur de scrutin, care are loc pe 8 decembrie.
Care sunt motivele invocate de Cristian Terheș în cererea de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale
Cristian Terheş, candidat din partea Partidului Național Conservator Român la alegerile prezidențiale de duminică, 24 noiembrie, acuză fraudarea primului tur de scrutin, invocând îndrumările la vot făcute de membri USR în timp ce românii din diaspora încă votau. Potrivit liderului de partid, regulile au fost încălcate inclusiv de candidatul clasat pe primul loc, Călin Georgescu, alegerile fiind fraudate. Eurodeputatul Cristian Terheș a depus o contestație cu privire la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale desfășurate pe 24 noiembrie. O altă cerere a fost depusă de Sebastian Constantin Popescu, candidat din partea Partidului Noua Românie. Dosarele vor fi analizate și judecate mâine, 28 noiembrie. Ședința Curții Constituționale (CCR) este programată de la ora 11.00.„Cererea pe care am făcut-o abordează mai multe aspecte care conduc la concluzia că la primul tur alegerile au fost fraudate, frauda care a influențat rezultatul”, a explicat europarlamentarul Cristian Terheș într-o conferință de presă. Candidatul din turul I al alegerilor prezidențiale a invocat că, în temeiul art. 52 din Legea nr. 370/2004, Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaților care pot participa la al doilea tur de scrutin. Potrivit eurodeputatului este vorba despre cel de-al doilea caz.
Potrivit legii, în această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.
Cristian Terheș a acuzat fraudarea alegerilor „de natura sa modifice ordinea candidaților care pot participa la al doilea tur de scrutin”, invocând ieșirile publice ale mai multor candidați USR care au îndemnat la vot în timp ce românii din diaspora încă mergeau la urne. Constestația a fost depusă în nume propriu.
„Primul motiv este următorul: campania începe cu 30 de zile înainte de data alegerilor și se încheie în dimineața zilei de sâmbătă. Nu doar că înainte de începerea primului tur, dar mai ales duminică, reprezentanți USR au ieșit public în multiple comunicate de presă, postări pe internet, live-uri, în care au îndemnat românii din Canada, SUA, să voteze Elena Lasconi”, a spus Cristian Terheș, nominalizând reprezentanți USR precum Cristian Danileț, Cătălin Drulă Vlad Voiculescu, dar și pe Ludovic Orban, ;eful For’a Dreptei, care s-a retras pentru a o susține pe Elena Lasconi.
„Fiecare dintre aceste postări au mii de like-uri și mii de share-uri. (…) Atesta indubitabil că prin această acțiune de fraudare a alegerilor a fost schimbată ordinea. Avem o situație unde voturi exprimate pentru Orban au fost puse din pix candidatei Elena Lasconi”, a mai spus Cristian Terheș.
Terheș a mai susținut că a cerut verificarea în contextul în care diferența dintre candidatul de pe locul doi și cel de pe locul trei este una „extrem de mică”, iar „câteva voturi pot să facă diferența”.
În cazul lui Călin Georgescu, Terheș a susținut că a sesizat „o serie de boți care continuu chemau oamenii să iasă la vot în ziua votului, lucru interzis”, dar și numărul de voturi anulate existente.
Primul tur de scrutin al prezidențialelor, în mâinile judecătorilor CCR
Potrivit informațiilor Adevărul, cele două cereri de anulare a primului tur de scrutin, depuse de doi candidați la președinție: Sebastian Constantin Popescu, din partea Partidului Noua Românie, și Cristian Vasile Terheș, susținut de PNCR, au fost înregistrate miercuri și au fost trimise spre repartizare, iar dosarele vor fi analizate și judecate mâine, 28 noiembrie. Ședința este programată de la ora 11.00.
În prezent europarlamentar, Cristian Terheş a candidat din partea Partidului Național Conservator Român și a obținut 95.782 voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale, reprezentând 1,04%.
De asemenea, Sebastian Constantin Popescu, candidat din partea Partidului Noua Românie, a fost votat de 14.683 de oameni, reprezentând 0,16% din totalul voturilor.După soluționarea cererilor de anulare a alegerilor, CCR validează rezultatul din primul tur.
Pe 29 noiembrie începe campania electorală pentru al doilea tur de scrutin, care are loc pe 8 decembrie.
sursa: https://adevarul.ro/politica/care-sunt-motivele-invocate-de-cristian-terhes-in-2404723.html