Este cea mai neagră zi de la începutul epidemiei virusului ucigaş. Cel puţin 250 de oameni au murit doar în ultimele 24 de ore în China, iar numărul cazurilor confirmate a depăşit 60.000. Printre cei expuşi pericolului se numără şi 17 români aflaţi la bordul unei nave de croazieră ancorată în Japonia. Între timp, după 2 zile de discuţii, reuniunea specialiştilor din medicină şi ştiinţă de la Geneva a luat sfârşit, cu mai multe semne de întrebare decât soluţii.
Peste 250 de vieţi au fost răpite de virusul ucigaş doar într-o singură zi, o premieră de altfel, de când coronavirus a fost depistat. Peste 15.000 noi cazuri au fost confirmate în ultimele 24 de ore, astfel numărul oamenilor purtători de COVID-19 a depăşit 60.000. După două zile de dezbateri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit care sunt următorii paşi care vor fi luaţi de oamenii de ştiinţă.
Dr. Michael Ryan, director executiv OMS – Misiunea noastră este să izolăm virusul, să detectăm cazurie şi să le tratăm. Este mult prea devreme pentru a prezice dacă ne aflăm la începutul, la punctul culminant sau la finalul aceste epidemii în acest moment.
Grupurile de cercetători trebuie să dezvolte metode mai uşoare de diagnosticare a noii infecţii COVID-19, dar şi să găsească noi metode de prevenţie şi de tratament. În plus, specialiştii au misiunea de a identifica sursa virusului pentru a preveni transmiterea viitoare de la animale la oameni, dar şi să creeze un nou vaccin.
Coronavirusul ar putea devasta ţări slab dezvoltate
OMS nu a dat nici un ultimatum, dar a avertizat că sunt necesare progrese până ca virusul să ajungă pe teritoriul unui stat cu o infrastructură medicală mult sub standarde.
TEDROS ADHANOM GHEBREYSUS, director general OMS – Cea mai mare temere a noastră rămâne cu privire la daunele pe care acest coronavirus le-ar putea produce într-o ţara precum Republica Democrată Congo.
Între timp, cei aproape 2.300 de oameni aflaţi în larg la bordul navei de croazieră Westerdam au din nou motive de bucurie. După ce cinci state asiatice au refuzat să primească ambarcaţiunea pe teritoriu, Cambodgia a anunţat că va permite andocarea acestuia într-unul din porturi.
Coşmarul continuă însă pentru pasagerii şi membrii echipajului Diamond Princess ancorat în portul Yokohama, printre care se află şi 17 români. Pentru 15 dintre cei 1000 de angajaţi ai ambarcaţiunii pericolul de infecţie este mult mai mare.
Până la acest moment, 174 dintre cele 492 de teste pentru COVID-19 au fost pozitive, iar autorităţile nipone iau în calcul testarea tuturor celor aproximativ 3.700 de oameni. La această oră, niciun român nu se află printre cei infectaţi
Noi studii prezintă însă date alarmante. Un cercetător chinez susţine că virusul se poate răspândi pe calea aerului si dupa ce pacientul a părăsit camera, iar un alt studiu a arătat că virusul poate rezista pe obiecte 9 zile sau chiar mai mult.
Sursa: observator