Acasă Stiri Ce este ”nocebo”, fenomenul de care mulți dintre noi suntem afectați: ”Observăm...

Ce este ”nocebo”, fenomenul de care mulți dintre noi suntem afectați: ”Observăm că oamenii nu știu asta despre ei!”

267
0

Placebo este un fenomen în care o persoană experimentează efecte pozitive asupra sănătății sale după administrarea unui tratament care nu are proprietăți terapeutice active. Aceste efecte benefice se datorează așteptărilor pozitive ale pacientului și nu unui ingredient activ al tratamentului. Termenul „placebo” provine din latină și înseamnă „a plăcea, a satisface”.

RECLAMĂ

Tratamentul placebo poate fi, de exemplu, o pastilă de zahăr, o injecție cu soluție salină sau o procedură simulată. Chiar dacă aceste tratamente nu conțin substanțe active, pacienții pot raporta ameliorarea simptomelor lor, datorită convingerii că primesc un tratament real și eficient.

Efectul placebo este utilizat frecvent în studiile clinice pentru a compara eficacitatea unui nou medicament sau tratament cu unul inactiv. Prin compararea rezultatelor obținute de la grupul care primește tratamentul activ cu cele obținute de la grupul care primește placebo, cercetătorii pot determina dacă efectele observate sunt datorate ingredientului activ al tratamentului sau efectului psihologic al așteptărilor pozitive.Invitată în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, psihoterapeutul Alina Robu a explicat modalitatea în care placebo funcționează asupra organismului.

”Este foarte ușor să spui că te apuci de dezvoltare personală și spui trei mantre, dar acele mantre nu funcționează. Atunci cauți imediat alt mentor, pentru că uite ce mantre ți-a spus, și nu sunt bune. Dacă stau și mă uit în fața unei foi și spun 10 propoziții, o să le zic cu voce tare, o să mă dedic cu totul, și o să se întâmple. Asta este doar o poveste, nu o să se întâmple absolut nimic, deci este o structură întreagă. Placebo poate funcționa, dar doar atunci când ajung în punctul în care activez autovindecarea. Lucrurile nu se pot întâmpla pe deasupra, trebuie să se producă din structură, din fundație. Nu au cum să fie pe deasupra, adică îmi doresc un avion și brusc apare avionul”, a spus ea. 

Totodată, psihoterapeutul a vorbit și despre nocebo, un fenomen care afectează din ce în ce mai mulți oameni, însă pe care puțini îl cunosc. ”Nocebo” este un fenomen psihologic în care o persoană experimentează efecte negative asupra sănătății sale din cauza așteptărilor negative sau credințelor că un tratament sau o intervenție va avea efecte adverse. Acesta este opusul efectului placebo, unde așteptările pozitive conduc la efecte benefice asupra sănătății chiar și atunci când tratamentul nu are nicio valoare terapeutică reală.

Termenul „nocebo” provine din latină și înseamnă „a dăuna”. Efectul nocebo poate apărea în diverse contexte, cum ar fi atunci când pacienții sunt informați despre posibile efecte secundare ale unui medicament, chiar dacă acestea sunt rare sau improbabile. Doar simpla anticipare a unor reacții negative poate determina apariția acestor simptome, chiar și în absența unei cauze fiziologice directe.

Odată cu ”nocebo”, apare și anxietatea, care, netratată, se va agrava și va avea efecte din ce în ce mai neplăcute. 

”În momentul în care începe să funcționeze împotriva ta, devine nocebo”, spune Alina Robu. 

Psihoterapeutul susține însă că este extrem de important să te cunoști, să îți dai seama de trăirile pe care le ai și să încerci să își pui în ordine emoțiile. 

”Asta faci căutând și văzând ce probleme sunt. În momentul în care vii la o scanare a creierului poți să înțelegi cu exactitate ce se întâmplă cu tine. Pentru că există situații în timpul scanărilor în care constatăm cu foarte mare stupoare că oamenii nu se cunosc absolut deloc, că nu știu despre ei mai nimic. În momentul în care le spunem lucruri sunt mirați. De pildă că au o predispoziție sau o stare de depresie”, a mai explicat Alina Robu în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN. 

sursa:https://www.antena3.ro/emisiuni/ithink/placebo-nocebo-alina-robu-710476.html

RECLAMĂ
Articolul precedentAlertă ANM: Atenţionare de ploi torenţiale, cu descărcări electrice, grindină şi vijelii în mai multe județe
Articolul următorCătălin Hideg, denunţătorul lui Coldea la DNA, dezvăluiri explozive despre mecanismele de şantaj ale fostului director al SRI