Acasă Stiri CCR tranşează conflictul dintre MApN şi preşedinte. Prelungirea mandatului șefului SMAp, neconstituțională

CCR tranşează conflictul dintre MApN şi preşedinte. Prelungirea mandatului șefului SMAp, neconstituțională

822
0

Prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă de către preşedintele României, cu până la un an, este neconstituţională, au decis, judecătorii CCR.

RECLAMĂ

Decizia vine deși șeful statului a câștigat în instanță repunerea în funcție a generalului Nicolae Ciucă ca Șef al Marelui Stat Major.

La începutul lunii mai, Curtea de Apel Bucureşti a dispus sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a unui articol din Legea de organizare şi funcţionare a MApN. Este vorba de articolul care reglementează numirea șefului Statului Major General.

Sesizarea CCR a fost dispusă în cadrul procesului în care Ministerul Apărării Naţionale solicita anularea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis de prelungire a mandatului şefului Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă, proces pe care l-a câștigat șeful statului.

Conform articolului, „Șeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului apărării naţionale, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an. În funcţia de şef al Statului Major al Apărării poate fi numit locţiitorul acestuia sau unul dintre şefii categoriilor de forţe ale armatei”.

CCR a decis, cu unanimitate de voturi, că sintagma „cu posibilitatea de prelungire cu până la un an” este neconstituțională. Judecătorii CCR spun că această sintagmă „este lipsită de claritate și încalcă astfel dispozițiile art.1 alin.(5) din Constituție, întrucât nu prevede condițiile și procedura de urmat pentru prelungirea mandatului șefului Statului Major al Apărării”, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

CCR a mai arătat că „revine legiuitorului obligația de a stabili în mod clar aceste aspecte”, așa că articolul va trebui modificat în Parlament.

Pe 28 decembrie 2018, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a semnat decretul prin care îi prelungeşte mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea SMAp. Tot atunci, Iohannis preciza că nu a fost aprobată propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leş, privind numirea generalului Dumitru Scarlat la şefia Statului Major al Apărării.

Decizia a fost contestată de Ministerul Apărării, dar instituția a pierdut în instanță.

Pe 10 aprilie, Administraţia Prezidenţială a câştigat în instanţă repunerea în funcţie a generalului Nicolae Ciucă în funcţia de şef al Statului Major al Apărării, instanţa supremă dispunând definitiv respingerea cererii de suspendare a decretului emis de şeful statului.

Pe 29 martie 2019, şi Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea Ministerului Apărării prin care a solicitat anularea decretului semnat de Klaus Iohannis, de prelungire a mandatului de şef al Statului Major al Apărării pentru Nicolae Ciucă, dar decizia nu este definitivă.

Sursa: Digi24

RECLAMĂ
Articolul precedentO tânără avocată din Cluj e revoltată de fotografia prezentată de MAI cu fugarul prins care a ucis un polițist
Articolul următorAtenție soferi romani! Stare de urgenta la granita cu Romania