Acasă Stiri Bogheanu, ce zici de-o demisie?

Bogheanu, ce zici de-o demisie?

617
0
„Stăpână” pe zona fondurilor europene de ani şi ani de zile, pe regiunea de dezvoltare Sud – Vest Oltenia, şefa Marilena Bogheanu a beneficiat ieri de un articol ca o compresă cu gheaţă, prin care pare să se fi încercat contracararea unor întrebări simple de tipul: De ce nu-şi dă doamna Bogheanu demisia? Sau, dacă vreţi: Cine e în măsură s-o dea afară?

Din capul locului remarcăm că deşi diversele culori polititce s-au perindat vesele la conducerea României, stimabila doamnă Bogheanu a guvernat imperial peste purcoaiele de resurse de la ADR S-V Oltenia fără nicio durere de cap. Ieri, înainte ca Olguţa să-i fi dat indirect un bobârnac (delicat, zicem noi), ambulanţa oltenilor de pretutindeni s-a grăbit să-i dea în scris, preventiv, un pumn de antinevralgice.
Punem întrebări de genul celor de mai sus, în prelungirea conferinţei de azi, de la Primăria Craiova, din care am aflat că acestă instituţie trebuie să suplinească numai la oribilul şi nefuncţionalul pasaj suprateran năşit de Solomon (alt băiat bun din gaşca de lipitori a Doljului) vreo două milioane de euro.

RECLAMĂ

Şi acum, conferinţa de la Primărie:
Corecţia financiară survenită în urma licitaţiei prost efectuate de fostele administraţii locale la pasajul suprateran din Valea Vlăicii va priva municipalitatea de o parte însemnată a bugetului de investiţii pe acest an. Două milioane de euro vor fi absorbite din conturile Primăriei Craiova în următoarea perioadă.
Cele două milioane de euro reprezintă aproape jumătate din bugetul de investiţii calculat de municipalitate. Organismele de la nivel central au constatat nereguli în ceea ce priveşte licitaţia la pasajul suprateran. Suma reprezintă un sfert din preţul total de construcţie, iar corecţia financiară are titlu executoriu.
Crunta lovitură primită la bugetul local reprezintă practic înjumătăţirea fondurilor puse deoparte pentru dezvoltare. „Eu am încetat la un moment dat să mă mai plîng de greaua moştenire, dar în fiecare zi mă trezesc cu găuri din spate. Am plătit până la sfârşitul anului trecut toate arieratele, cu sprijinul Guvernului României. În continuare vin din urmă tot felul de lucruri: corecţii financiare pentru licitaţii unde achiziţia s-a făcut prost, găurile din regii care nu se mai termină. Acum avem o corecţie financiară de 25 la sută pentru pasajul suprateran, care nici măcar nu s-a făcut în cele mai bune condiţii. Am discutat deja cu cei de la Fonduri Europene, că lucrarea este în garanţie, să se refacă toate lucrurile care au fost scăpate din vedere, ca să nu spun altfel. După ploaie, după ninsoare, a început să se umple de rugină. Nu e în regulă, la patru luni de zile după ce l-ai preluat ca nou. Şi atunci va trebui ca în perioada de garanţie de doi ani să avem grijă să remediem toate aceste lucruri”, a declarat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.
Corecţia de 25 la sută din totalul cheltuielilor pentru pasaj va fi contestată în instanţă, însă banii vor trebui luaţi din buget fără crâcnire. „Avem deci această corecţie financiară de 25 la sută care înseamnă 2 milioane de euro. Din ceea ce ne prevăzuserăm noi pe anul viitor, în jur de 5 milioane de euro investiţii, înseamnă aproape jumătate. Sigur că ne vom bate în instanţă, dar titlul este executoriu, deci banii sunt luaţi imediat cum se efectuează corecţia. Deci mai puţini bani pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea oraşului nostru. Anul acesta ne prevedeam în jur de 35 de milioane de lei pentru străzi, faţă de anul trecut când noi, noua administraţie, a plătit 71 de milioane de lei, dar atenţie, s-au achitat facturi din perioada anului 2011 de 55 de milioane de lei. Deci tot anul trecut s-au cheltuit doar 16 milioane de lei, care înseamnă toate şantierele deschise în perioada campaniei electorale de predecesorul meu. Am avut doar 16 milioane de lei pentru tot anul, dar am plătit 71 de milioane de lei, însemnând şi tot ce s-a reabilitat pe 2011.
Lovitura aceasta a fost destul de cruntă şi va trebui să vedem de unde mai luăm bani ca să putem să asigura măcar lucrurile de confort pentru craioveni”, a mai spus Olguţa Vasilescu.

Să revenim la articolul din GdS…

În Gazeta de Sud, prejudiciul afirmat de Olguţa, de 2 milioane de euro, se subţiază prietenos la doar un million de euro. Oricare ar fi cifra exactă, paguba există şi e groasă. „Craiova a pierdut aproape un milion de euro din finanţarea europeană pentru pasajul suprateran din cauza unor nereguli la licitaţie. Pe cât de injuste sunt motivele, pe atât de mare este paguba în condiţiile unui buget de criză. În total, Oltenia va suferi corecţii financiare de peste 70 de milioane de lei, bani care trebuia să vină de la Uniunea Europeană”, scrie cu obiectivitate cotidianul oltenilor de pretutindeni. Tot cu maximă obiectivitate, doamna Marilena are prilejul picat din cer de a justifica gaura. „Regulile pentu fondurile europene sunt mult mai dure decât cele pentru fondurile naţionale. Au fost discuţii legate de cerinţele europene care trebuia implementate din timp, mai ales că existau soluţii contradictorii şi la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, dar şi la instanţe“, a răspuns Bogheanu cu drăgălăşenie competentă redactorului GdS, în cadrul articolului „Craiova a pierdut un milion de euro la pasajul suprateran”. Astfel, din cauza neimplementării la timp în legislaţie a unor criterii clare la vremea potrivită, acum suferă mai toate administraţiile din ţară, inclusiv Craiova.

Posibile concluzii la articolul din gazetă
Ei bine, noi mergem un pic mai departe de concluziile în coadă de peşte ale articolului şi sugerăm autorităţilor specializate şi Guvernului României să bage de urgenţă nişte controale riguroase la ADR S-V Oltenia.
În total, cum însăşi doamna Marilena recunoaşte, vreo 70 de milioane de lei noi, adică vreo 16 milioane de euro (corecţia organismelor europene pentru neregulile constatate la diferite investiţii), s-au dus pe apa sâmbetei la nivelul întregii regiunii. Deci, este sau nu corect s-o întrebăm pe doamna Bogheanu dacă n-ar fi demn să-şi dea demisia? Nu neapărat doar dumneaei, ci cam câţi ar încăpea într-o dubă.
Fiindcă, una e o corecţie de 10% şi alta de 25%. Cele 25 de procente – „frumuşel prejudiciu”, trebuie acum disponibilizate de diversele administraţii locale, printre care şi cea a Primăriei Craiova. Adică Olguţa şi alţi edili trebuie să amputeze forţat bugetele locale pentru a plăti incompetenţa funcţionarilor ADR. Sursa: micapi.ro

RECLAMĂ
Articolul precedentȘapte proxeneţi gorjeni, după gratii
Articolul următorGorj: Doi poliţişti din Gorj, prinşi în flagrant când luau mită