Acasă Stiri Bilanţul inundaţiilor din Galaţi a crescut la 5 morţi. Două persoane sunt...

Bilanţul inundaţiilor din Galaţi a crescut la 5 morţi. Două persoane sunt în continuare dispărute / Codul roşu de inundaţii, prelungit pană luni

577
0

Inundaţii în GalaţiCinci morţisute de persoane evacuate, mii de case avariate, 13 tronsoane de drumuri naţionale şi judeţene închise. Sunt efectele devastatoare ale ciclonului Boris care a lovit puternic România, provocând inundaţii istorice în nordul Moldovei. Peste 250 de oameni au fost salvaţi de pompieri din casele inundate, unii la limită. Alţii s-au urcat pe acoperişuri şi au strigat disperaţi după ajutor. 12 localităţi au fost acoperite aproape în totalitate de ape. Iar pericolul nu a trecut, pentru că hidrologii au prelungit codul roşu de inundaţii până astăzi, la ora 14.00. UPDATE 13:40 – Un număr de 25 de școli din județul Galați au cursurile suspendate luni și marți, având în vedere gradul de afectare în urma inundațiilor, a anunțat duminică Ministerul Educației. Elevii din două școli din Vaslui vor fi relocați.

RECLAMĂ

localitatea Slobozia Conachi, din județul Galați. Astfel, numărul morților ajunge la cinci, în urma inundațiilor devastatoare din sudul Moldovei. O persoană a murit în localitatea Pechea, una la Drăgușeni, încă una la Costache Negri și alta la Corod. Acestora li se adaugă persoana găsită decedată în Slobozia Conachi.

UPDATE 11:53 – Codul roșu de inundații pe râuri din Galați și Vaslui a fost prelungit până luni. Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), de duminică, de la ora 18:00 până luni la ora 12:00, este avertizare cod roșu pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Vaslui (judeţele: Vaslui, Iaşi şi Galaţi), Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi). De asemenea, de duminică de la ora 12:00 până luni, la ora 18:00 este cod portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – bazin amonte S.H. Negreşti şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Negreşti – amonte S.H. Bârlad, Bârlad – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Bârlad, râul Bârlad – pe sectorul aval S.H. Bârlad (judeţele: Vaslui, Iaşi şi Galaţi), Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Botoșani și Iași), Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Iași, Vaslui și Galaţi). O altă avertizare cod galben este în vigoare de duminică, de la ora 12:00 până luni la miezul nopții. Aceasta se manifestă pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Bega – bazin amonte S.H. Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Remetea (judeţele: Timiş şi Arad), Timiş – bazin amonte S.H. Sadova şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadova (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Bârzava, Moraviţa (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Caraş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Nera – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Caraş Severin), Suceava – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Suceava), Moldova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Suceava şi Neamţ), Bistriţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Suceava, Harghita, Neamţ şi Bacău), Bârlad (judeţele: Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea), Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Botoșani și Iași), Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Iași, Vaslui și Galaţi), râurile din judeţul Tulcea şi din jumătatea de nord a judeţului Constanţa.

UPDATE 11:20 – Potrivit IGSU, în localitatea Pechea din Galați, 11 persoane au refuzat evacuarea din zona inundată și se află în podurile locuințelor, fiind monitorizate de forțele de intervenție. Acestea au solicitat doar alimente și apă. De asemenea, o echipă de pirotehniști din cadrul Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență a IGSU s-a deplasat către zona digului din localitatea Pechea, pentru evaluarea situației în scopul realizării unei breșe.

Potrivit situației centralizate, în ultimele 24 de ore, au fost afectate 28 localități din 7 județe (Argeș, Bacău, Galați, Iași, Neamț, Timiș și Vaslui), unde s-a intervenit pentru salvarea a 320 persoane. De asemenea, au fost afectate parțial sau total peste 5.000 de gospodării și peste 15.000 persoane. Totodată, 4 persoane și-au pierdut viața, iar două persoane sunt date dispărute (în localitățile Pechea și Costache Negri, din județul Galați). Circulația rutieră a fost afectată din cauza apei și aluviunilor de pe carosabil pe trei drumuri naționale (DN 25 și DN 24D – Galați, DN 26 – Vaslui) și pe 11 drumuri județene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 242H, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254 și DJ 255).

UPDATE 10:50 – Administraţia Naţională de Meteorologie a emis noi avertizări de vreme severă. Un cod portocaliu, care vizează Delta Dunării şi anunţă ploi torenţiale, intră în vigoare astăzi, la ora 16.00, şi expiră mâine dimineaţă. Potrivit specialiştilor, vor fi averse torențiale importante cantitativ.

Conform unui comunicat de presă al MAI transmis duminică dimineaţă, în ultimele 24 de ore, au fost afectate 28 localităţi din 7 judeţe (Argeş, Bacău, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Timiş şi Vaslui), unde s-a intervenit pentru salvarea a 320 persoane. De asemenea, au fost afectate parţial sau total peste 5.000 de gospodării şi peste 15.000 persoane. Totodată, 4 persoane şi-au pierdut viaţa, iar două persoane sunt date dispărute (în localităţile Pechea şi Costache Negri, judeţul Galaţi).

UPDATE 10:33 – Primarul comunei Slobozia Conachi, afectată gravă de inundaţii spune că 6 sau 7 oameni stau în podul casei și nu vor să își părăsească locuințele inundate. Președintele CJ Galați, Costel Fotea, spune că 405 tone de ajutoare ajung duminică la persoanele sinistrate.

UPDATE 9:16 – Marcel Ciolacu va ajunge în scurt timp la tabăra de sinistrați de la Slobozia Conachi. Premierul, împreună cu miniștrii Apărării, de Interne și Mediului au mers de sâmbătă la Slobozia Conachi, localitate din Galați grav afectată de inundații. Aceștia au avut o celulă de criză la Consiliul Județan Galați, unde s-au luat mai multe decizii pentru a-i ajuta pe sinistrați.

Sâmbătă după-amiaza, la Galați a ajuns și președintele Senatului, Nicolae Ciucă.

UPDATE 8:37 – Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că a convocat Comandamentul Energetic pentru duminică dimineața în scopul rezolvării situației de la Galați. „Am convocat pentru mâine dimineață (duminică dimineața – n.r.) Comandamentul Energetic cu toți cei implicați în rezolvarea situației de la Galați”, a anunțat Sebastian Burduja în timpul nopții. În timpul nopții de sâmbătă spre duminică, echipele de intervenție au reușit realimentarea cu energie electrică a localităților Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Cuca si Plevna.

UPDATE ora 8:20 – Trei drumuri naționale din județele Vaslui și Galați sunt închise circulației, duminică dimineața, din cauza inundațiilor, transmite Centrul Infotrafic. Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române, duminică dimineața traficul rutier este oprit pe pe DN 25, între localitățile Vameș și Piscu, și pe DN 26, între localitățile Rogojeni și Gănești și între localitățile Chiraftei și Măstăcan, (rută ocolitoare DJ 242 Foltești – Fârțănești – Cuca – Vârlezi), în județul Galați. De asemenea, sunt închise și nouă tronsoane de drumuri județene din Galați.

UPDATE ora 8:00 -Reprezentanții Apelor Române au realizat o breșă controlată în digul de protecție situat pe malul drept al râului Geru, în dreptul localității Indepenendența, pentru ca apele de pe acest râu și râul Suhurlui, cantonate în Pechea și Slobozia Conachi se fie dirijate în Siret.

Potrivit Apelor Române, această breșă controlată favorizează scurgerea mai rapidă a apelor de pe râul Geru și râul Suhurlui (afluent al acestuia), cantonate în zona localităților Pechea și Slobozia Conachi. Apele sunt dirijate astfel controlat în cursul de apă Siret. Breșa controlată a fost realizată conform prevederilor Regulamentului pentru gestionarea Situațiilor de urgență generate de inundații cu aprobarea Comitetului Ministerial pentru Situații de Urgență convocat în regim de urgență.

Ore critice în Galaţi. Este în continuare cod roşu de inundaţii

La mai bine de 24 de ore de la declanşarea prăpădului în Galaţi, pericolul nu a trecut. Chiar dacă ploile s-au oprit, este în continuare cod roşu de inundaţii, iar în Slobozia Conachi nivelul apei în loc să scadă, creşte de la o oră la alta. 

Aseară, salvatorii au intervenit în localitatea Pechea din judeţul Galaţi pentru a evacua 26 de persoane care iniţial au refuzat să părăsească zona afectată de inundaţii. 

Viitura a lovit în Galați la 4 ore după primul cod roșu

Meteorologii au emis prima avertizare cod roşu sâmbătă, după miezul nopţii. La patru ore distanţă a lovit şi viitura. În 12 localităţi din judeţul Galaţi, puhoaiele au venit cu o forţă greu de imaginat. Patru persoane din Pechea, Drăgușeni, Costache Negri şi Corod au fost luate pe sus din case sau curţi şi au fost găsite fără suflare

Următoarele coduri de vreme extremă au fost emise la 5.55 şi 08.10. În total, s-au înregistrat peste 150 de l/ mp. Practic a plouat în 12 ore cât pentru două luni. Oamenii au fost anunţaţi printr-un mesaj Ro alert să fie gata să evacueze locuinţele în orice moment.

Mulţi însă nu au mai reuşit să plece. Apa a ajuns la peste 1 metru şi jumătate în unele case, aşa că au aşteptat să vină salvatorii la ei. Sunt zeci de gospodării inundate, iar pompierii încearcă să meargă din casă în casă pentru a vedea ce oameni au nevoie de ajutor. Este o situaţie disperată. Oamenii au încercat sa traverseze zonele unde apa a a crescut foarte mult, însă au căzut în șanț.

271 de oameni, scoşi de pompieri cu barca sau pe braţe

Au fost peste 500 de apeluri la 112. Pompierii au dat dovadă de un curaj incredibil, aventurându-se pentru a-i salva pe cei care nu au apucat să fugă din calea apelor. 

De sus, dezastrul din Pechea s-a văzut cel mai bine. Pe o suprafaţă de câţiva kilometri, cât vezi cu ochii, sute de case sunt în apă. Pe DN25, spre localitatea Piscu şi Tudor Valdimirescu, şoferii surprinşi de viitură s-au suit pe maşinile înconjurate de apă. Au stat cu orele acolo până au fost şi ei coborâţi în siguranţă. 

În localitatea Slobozia Conachi, o familie a fost prinsă cinci ore în casa inundată. „Viitura a venit direct, nu am avut timp de nimic. Eu am reuşit să găsesc un loc mai înalt, să nu fi lovit direct de apă, însă, părinţii mei au stat până la brâu în apă, stândcu capul lipit de tavan. Dacă deschdeam geamul, toată apa venea peste noi”, spune Alin, un localnic.

După ce au fost salvaţi, oamenii au încercat să îşi recupereze animalele sau din bunuri. 

Ambulanţă luată de viituri

În comuna Suhorului, podul din localitate a cedat sub presiunea apei acumulate. La fel şi două baraje, care au inundat terenurile agricole din zonă. 

Până şi salvatorii au avut nevoie de ajutor. O ambulanţă care se pregătea să acorde sprijin oamenilor din zonele afectate, a fost luată de apele învolburate şi plimbată pe un câmp. Din fericire, echipajul medical a fost salvat la timp.   

Peste 400 de tone de alimente, construcţii modulare, grupuri sanitare, pături, perne și saltele din rezervele de stat voar ajunge în Galați. În localităţile Slobozia Conachi şi Pechea vor fi amenajate două tabere, cu o capacitate de 400 de locuri fiecare, ce vor fi pregătite pentru preluarea persoanelor ale caror locuinţe sunt grav afectate de inundaţii.

Ploile devastatoare au fost provocate de Ciclonul Boris

„Respnsabil pentru ploile din ultimele 24 ore este un ciclon de origine mediteraneană care a afectat la început țările din Europa Centrală și apoi a afectat spațiul țării noastre”, declarat Oana Catrina, meteorolog.

Singura veste bună pe care au primit-o oamenii din localităţile afectate vine din partea meteorologilor. Ploile se mută în vestul ţării şi nu vor mai avea aceeasi intensitate.  

sursa: https://observatornews.ro/eveniment/live-text-ore-critice-in-galatihidrologii-au-prelungit-codul-rosu-de-inundatii-iar-in-slobozia-conachinivelul-apei-creste-de-la-o-ora-la-alta-593271.html

RECLAMĂ
Articolul precedentInundații Galați. Se închid școlile din cauza dezastrelor provocate de viitură. Unde NU se va învăța
Articolul următorEmil Săndoi, misiune complicată la debut în Poli Iași – Universitatea Craiova. Record negativ în duelurile cu oltenii