Două persoane din Valea Stanciului, reprezetanţi ai unui PFA, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Craiova pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, fapt ce a dus la obținerea pe nedrept de fonduri europene de la APIA Dolj. Cei doi au avut drept complice un angajat al primăriei din localitate care şi-a recunoscut fapt şi deja a fost condamnat.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada 23 mai 2008 – 15 mai 2014, inculpații Nicolae Olaru și Camelia Olaru, în calitate de reprezentanți ai unei persoane fizice autorizate (PFA), au depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe documente cu un conținut nereal, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemele de plată unică pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate.
Ei au fost ajutaţi de un angajat al primăriei comunei Valea Stanciului, Nicolae Sabău, care le-a pus la dispoziție mai multe documente folosite ulterior la APIA.
Funcționarul respectiv a solicitat procurorilor anticorupție încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției, lucru cu care aceștia au fost de acord.
Cei doi au reuşit să obţină pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 281.767 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.
„În cauză, s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului, asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatei Olaru Camelia. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză“, arată procurorii DNA.
Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Sabău Nicolae, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise Tribunalului Dolj.
Sursa: Craiovaforum