Acasă Stiri Roşii româneşti din 9 pieţe, duse la analize. Doar într-un singur loc...

Roşii româneşti din 9 pieţe, duse la analize. Doar într-un singur loc n-au fost pline de pesticide

63
0

Pericol imens pe tarabele din piaţă. Poate vă sună exagerat sau alarmist. Dar asta reiese din analizele de laborator făcute roşiilor româneşti. Sunt cele mai cumpărate în perioada asta. Pentru că ne imaginăm că sunt cele mai gustoase dar mai ales cele mai sănătoase. Echipa Observator a cumpărat, deci, roşii româneşti din 9 locuri diferite. O singură probă a trecut testul. În rest, toate erau pline de pesticide. Substanţe chimice periculoase care odată ajunse în corpul nostru, pot duce la boli foarte grave.

În multe pieţe din Capitală, cele mai vândute roşii de pe tarabă sunt roşiile românești. Costă între 10 și 35 de lei kilogramul. Însă cum arată acestea în laborator?

În laborator, sunt testate în special pentru a vedea conţinutul de substanţe chimice, pesticide, aşa le spun specialiştii. Sunt folosite pentru combaterea dăunătorilor, dar devin extrem de toxice pentru om dacă producătorul exagerează şi depăşeşte cantitatea admisă. Se întâmplă des, de teamă că producţia le va fi distrusă, iar ei nu vor mai avea ce să vândă.  Asta se pare că au gândit şi cei de la reporterii Observator şi-au luat marfa. Din 9 probe duse la analize, 8 erau cu pesticide. 

Unul dintre ele, Acetamiprid, este foarte toxic, provoacă iritaţii ale pielii și ochilor, ameţeli şi dureri de cap. Un altul, Ciprodinil afectează funcţia renală şi poate duce la tulburări ale ficatului sau a funcției digestive.

„Ajung până la urmă să producă boli, de obicei de genul cancerului. Sunt afectate organele interne, iar multe dintre aceste substanțe vor genera boli prin acumulare”, a explicat Alexandru Cîrîc, ICA.

Medicii intră în detalii când vorbesc despre aceste boli

„Cele mai multe dintre pesticide cauzează boli cronice, în special cancere, de tip mamar, testicular, pot să modifice fertilitatea, pot să provoace defecte genetice ale embrionului sau chiar moartea embrionilor. Pot acționa asupra sistemul nervos central, dureri de cap, spasme, convulsii”, a precizat Marius Chipurici, medic toxicolog.

Autoritatea Naţională Fitosanitară din România a analizat peste 2.000 de probe de produse vegetale de la începutul anului şi până astăzi. În cadrul programului de control tematic „Tomata românească 1”, anul trecut s-au înregistrat cele mai multe nereguli. De data aceasta, roşiile au fost cele mai curate.

„Doar 15 au avut depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide: 8 probe salată verde, 2 probe de fasole verde, 2 probe leuştean, o probă mărar, o probă spanac şi o probă căpşune”, a spus Romeo Şoldea, director general Agenţia Fitosanitară.

Poate că problemele sunt mai grave de atât, dar autoritatea nu are decât două laboratoare de analiză în toată ţara. Speră, însă, ca de anul viitor să aibă măcar 6, în care să poată analiza 10.000 de probe, adică mai mult decât media europeană.

Şi mărarul şi pătrunjelul au picat testul. Şi nu e prima oară. Am descoperit în campania „Ce ne puneți în mâncare” depăşiri şi de 400 de ori mai mari faţă de limita legală. 

Ce spun specialiştii în agricultură

„Dacă se poate sau nu fără pesticide, realitatea din teren ne spune că producţia agricolă performantă şi profitabilă fără pesticide nu se poate. Sunt medicamentele plantelor. Cât timp fermierii folosesc produse omologate, respectă indicaţiile de pe etichetă, respectă dozele de aplicare, respectă timpii de pauză, nu sunt probleme”, a mai transmis directorul general al Agenţiei Fitosanitare.

„Se poate fără pesticide, cu atât mai mult în zona de aromatice. În România, piața acestor inputuri sintetice, chimice, este un pic dereglementată. Ar trebui să tratăm aceste substanțe chimice, care în doze mari pot fi dăunătoare sănătății umane, ar trebui să le tratam ca pe medicamente. Un specialist să-ți vadă cultura, îți vede problema, și îți prescrie soluția”, a completat Dan Constantinescu, fermier.

Fără o reglementare mai strictă şi un control mai ferm, substanţele chimice ajung să fie folosite în exces chiar fără rea voinţă de către producători care le folosesc „după ureche”. Nu avem cum să ne dăm seama de asta când mergem la piaţă. Alimentele din piaţă trebuie spălate şi, dacă se poate, să fie menținute cu o soluție cu o linguriță – două de bicarbonat de sodiu timp de 5 – 10 minute și apoi spălate.

Pericolul nevăzut din alimente ne e din ce în ce mai clar. Iar autorităţile, care ar trebui teoretic să ne protejeze, nu au destule resurse ori interes să o facă.

Sursa: Roşii româneşti din 9 pieţe, duse la analize. Doar într-un singur loc n-au fost pline de pesticide | Observatornews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

*