Acasă Stiri În Grecia, consumul de Ouzo este un ritual cultural cu propriul său...

În Grecia, consumul de Ouzo este un ritual cultural cu propriul său timp și loc special: Ce trebuie și ce nu trebuie să faci

89
0

Ouzo nu este doar o băutură grecească tare, ci una căreia grecii îi dau locul lor. Pentru cei care nu o înțeleg, este doar o băutură oarecare, dar pentru greci este un stil prin care-și petrec după-amiezile sau apusul cu o mâncare bună, gustată în tihnă, alături de un Ouzo. Băutura nu se bea ca un shot, nici înainte, nici după masă. 

Ouzo este o băutură alcoolică dulce, tare, similară unui lichior, care este obținută din subprodusele strugurilor după ce au fost folosiți pentru vinificație (în principal pielițele și codițele). Apoi este distilată într-o băutură alcoolică cu conținut ridicat de alcool, aromatizată în principal cu anason, ceea ce îi conferă un gust distinct de lemn dulce.

Ce trebuie și ce nu trebuie făcut când bei Ouzo

În Grecia, consumul de Ouzo este un ritual cultural cu propriul său timp și loc special, de obicei spre sfârșitul după-amiezii sau începutul serii și întotdeauna însoțit de mici porții de mâncare.

Unii spun că a bea Ouzo este o formă de artă, în timp ce alții îl numesc un stil de viață.

Iată o listă cu ce trebuie și ce nu trebuie făcut pentru a vă asigura că savurați fiecare înghițitură, conform GreekCityTimes

– Savurați-l într-o după-amiază târzie și însorită sau la o oră spre seară.

– Beți-l rece, dar nu-l refrigerați. Puneți unul sau două cuburi de gheață într-un pahar mic. Turnați o cantitate mică de Ouzo peste gheață. Ouzo-ul se va transforma din limpede în tulbure pe măsură ce anasonul reacționează cu gheața. Sau, turnați o cantitate mică de Ouzo într-un pahar, nediluat, apoi adăugați un strop de apă foarte rece în loc de gheață.

– Nu luați shot-uri de Ouzo! Acest lucru anulează întregul scop, iar consecințele vor fi cele mai grave pe care le-ați experimentat vreodată – ca să nu mai vorbim de cea mai puternică mahmureală pe care ați avut-o vreodată.

– Beți-l alături de o farfurie mică sau două de mezedes – versiunea grecească de tapas. Beți-l întotdeauna cu mâncare. Ouzo-ul este foarte puternic; să-l beți pe stomacul gol nu este o idee bună. Grecii se mândresc cu asocierea și servirea anumitor tipuri de mezede cu ouzo, cum ar fi caracatiță la grătar, creveți sau calamar; platouri cu brânzeturi și carne sau alte „gustări mici”. Există chiar și localuri speciale numite „ouzeries” dedicate exclusiv acestei practici.

– Sorbiți-l încet. Nu-l înghițiți. Ouzo este menit să fie savurat; ritualul Ouzo și al mezede-urilor este menit să fie relaxant, iar procesul ar trebui savurat timp de cel puțin două ore.

– Nu beți Ouzo ca aperitiv (înainte de cină), digestiv (după cină) sau în timpul cinei. Gustul nu completează felurile principale tradiționale grecești. În timpul meselor, grecii beau de obicei vin, bere sau băuturi răcoritoare și întotdeauna apă îmbuteliată.

– Când vă aflați în Grecia, degustați beri insulare de top (bazați-vă pe cunoștințele locale pentru a vă îndruma) sau Plomari și Ouzo Mini, disponibile pe scară largă, care se găsesc pe rafturile magazinelor de pretutindeni.

– În cele din urmă, pentru a te bucura pe deplin nu doar de băutură în sine, ci și de ritualul cultural al consumului ei, bea neapărat Ouzo – în stil grecesc!

Sursa: În Grecia, consumul de Ouzo este un ritual cultural cu propriul său timp și loc special: Ce trebuie și ce nu trebuie să faci | DCNews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

*