Carrefour a decis să retragă de la vânzare un tip de brânză din cauza unor suspiciuni legate de prezența bacteriei Escherichia coli. Este vorba despre un sortiment disponibil în ambalaj de 250 de grame, sub marca RDF.
Carrefour retrage de pe rafturi brânza Morbier
Așadar, un tip de brânză a fost retras din magazinele Carrefour din cauza suspiciunilor legate de prezența bacteriei care poate afecta sănătatea. Cei care au achiziționat acest produs sunt sfătuiți să nu-l consume, iar dacă l-au consumat deja, să consulte un medic în cazul în care prezintă simptome precum diaree, vărsături sau dureri abdominale, cu sau fără febră.
Conform informațiilor publicate pe site-ul Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Carrefour a anunțat retragerea de la vânzare și rechemarea unui tip de brânză din cauza suspiciunii de contaminare cu bacteria Escherichia coli.
Este vorba despre brânza Morbier, disponibilă în pachete de 250 de grame, sub marca RDF. Această măsură se aplică tuturor loturilor, începând cu cele care au data limită de consum 08.01.2025.
Se recomandă distrugerea imediată a acestui produs
ANSVSA a transmis: „Unele dintre aceste produse au fost vândute înainte de luarea măsurii de retragere. Așadar,, se recomandă persoanelor care le dețin să nu le consume și să le distrugă sau să le returneze la locul la magazinele Carrefour.
Bacteriile Escherichia coli care produc toxine Shiga (STEC) pot cauza, în săptămâna următoare consumului produselor contaminate, diaree, uneori cu sânge, dureri abdominale și vărsături, cu sau fără febră. Aceste simptome pot fi urmate, în 5-8% din cazuri, de complicații renale severe, în special la copii”.
Ce trebuie să facă cei care au consumat brânza de la Carrefour
Cei care au consumat aceste produse și manifestă simptomele menționate sunt sfătuiți să se adreseze medicului curant, oferindu-i informații despre produsele consumate, precum și despre locul și data achiziției. Dacă nu apar simptome în termen de 15 zile de la consumul produselor, nu este necesară consultarea unui medic.
Autoritățile sanitare subliniază că, din motive de precauție, copiii mici nu ar trebui să consume lapte crud și brânzeturi din lapte crud. Este recomandat să se opteze pentru brânzeturi cu pastă presată coaptă, brânzeturi topite tartinabile sau brânzeturi pasteurizate. Aceleași sfaturi se aplică și femeilor însărcinate, persoanelor cu sistem imunitar slăbit și vârstnicilor, se arată în comunicatul ansvsa.ro.
Sursa: Carrefour retrage de pe rafturi un sortiment de brânză