Premierul Marcel Ciolacu susține că restructurările făcute în 2024 în cadrul statului român nu au fost suficiente.
„Primii pași: o reorganizare la secretariatul general al Guvenrului. Eu o să fac primele restructurări”,a dat asigurări premierul Marcel Ciolacu, în cadrul unei conferințe de presă.
Ce urmează?
„Aștept și de la parteneri. Știm ce ne dorim. Anul trecut au fost făcute restructurări, dar insuficiente”, a mai punctat premierul.
”Avem o analiză în lucru, este aici şi şeful Cancelariei, pe care am cerut-o, pentru a face prezentarea în coaliţie şi pentru a lua măsurile necesare ca să nu se mai întâmple astfel de lucruri”, a spus premierul Ciolacu, despre situaţia din consiliile de administraţie.
Întrebat ce companii vizează, premierul a răspuns: ”Toate. Analiza este la toate companiile. Sunt anumite propuneri de comasări a acestor autorităţi de reglementare, pe o practică europeană. (..) Eu am luat foarte multe comparaţii le-am făcut cu Germania şi să vedem cum funcţionează acolo şi vom veni cu legi care vor modifica aceste lucruri”, a explicat şeful Executivului.
Premierul a mai arătat că ”România are nevoie de o reformă structural”. ”Ne-am asumat acest lucru toţi trei copreşedinţii, împreună cu cei trei vicepremieri, şi veţi vedea că o să ducem până la capăt”, a mai spus premierul Ciolacu. Despre reorganizarea aparatului bugetar, Ciolacu a spus că primii paşi îi va face prim-ministrul.
”Vom începe cu o reorganizare şi cu o comasare a agenţilor din cadrul Secretariatului General al Guvernului şi a aparatului propriu de funcţionare al Guvernului. Eu voi face primele restructurări, cu care o să vin în cursul acestei luni”, a anunţat premierul, adăugând că cel mai probabil numirea se va produce săptămâna viitoare.
Premierul Ciolacu a mai spus că s-a creat cadrul legislative şi s-au şi făcut anumite reorganizări, în fiecare minister. ”Părerea mea e că e insuficient”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu afirma la 27 octombrie 2024 că îşi doreşte ca în 2025 nivelul investiţilor publice să îl depăşească pe cel înregistrat în 2024.
„Am avut o discuţie de şase luni sau de un an de zile de breaking news-uri în care vin taxe noi. N-au venit. Am avut, pe urmă, şase luni discuţii de TVA-ul, se măreşte … de apocalipsă. Pe urmă am avut discuţii de impozite noi pe muncă. Nu sunt în acest plan. Pentru că am negociat un plan pe şapte ani. Ei ce ne cer? Dom-le, rămâneţi în anvelopa în care sunteţi! Şi aveţi două condiţii: ori veniţi cu noua lege a salarizării pe care trebuie să venim şi o puneţi în aplicare când ajungeţi la 5% deficit, lucru care nu va fi foarte greu în următorii doi ani, dar continuaţi ritmul acesta de investiţii. Cu alte cuvinte s-a creat un echilibru macroeconomic între cheltuieli, investiţii şi venituri.
Am crescut veniturile de la 27%, cum le-am luat, le-am crescut la 29,6%. Şi de aceea, sunt nişte filosofi înainte, care au trecut acolo că anul viitor va trebui să avem, 2,5% parcă, venituri noi din PIB şi domnul ministru al Finanţelor, acelaşi ministru multhulitul, care venea cu impozite şi taxe, a negociat să fie doar 1,1%.
Asta lăsând clar, fără să fie o forţare a creşterii impozitelor”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat dacă, în contextul planului fiscal de reducere a cheltuielilor publice, sunt posibile restructurări ale aparatului bugetar.
Şeful Guvernului susţinea că îşi doreşte ca în 2025 nivelul investiţiilor să îl depăşească pe cel din 2024.
„Vreau, anul viitor, să avem, pentru primă oară, să depăşim anul acesta şi să fie investiţii de peste 110 miliarde”, afirmă primul ministru.
Sursa: VIDEO Ciolacu anunță noi restructurări la stat: ‘Eu o să fac primele restructurări!’