Cel mai mare dintre incendiile de vegetaţie care au devastat părţi din Los Angeles în această săptămână pare să-şi fi schimbat direcţia sâmbătă, declanşând noi ordine de evacuare şi reprezentând o nouă provocare pentru pompierii epuizaţi, relatează CNN şi Reuters, preluată de News.ro.
Cele şase incendii simultane care au devastat cartiere din comitatul Los Angeles începând de marţi au ucis cel puţin 11 persoane şi au deteriorat sau distrus 10.000 de structuri. Este de aşteptat ca bilanţul să crească atunci când pompierii vor putea efectua căutări din casă în casă.
Incendiul înaintează aproape necontrolat către nord-est
Vântul violent cunoscut sub numele de Santa Ana care a alimentat tot acest infern s-a mai potolit vineri seara. Dar incendiul de la Pacific Palisades, la marginea de vest a oraşului, se îndrepta într-o nouă direcţie, provocând un nou ordin de evacuare, în timp ce se îndrepta spre cartierul Brentwood şi spre poalele Văii San Fernando, a relatat The Los Angeles Times.
„Incendiul Palisades a avut o nouă erupţie semnificativă în partea de est şi continuă să înainteze spre nord-est”, a declarat căpitanul Departamentului de Pompieri din Los Angeles, Erik Scott, pentru postul local KTLA.
Studenţii de la Universitatea din California, Los Angeles, şi personalul de la renumitul Centru Getty se numără printre cei care aşteaptă actualizări din partea oficialităţilor. Flăcările se extind acum spre est în zona Canionului Mandeville, apropiindu-se de autostrada Interstate 405, una dintre cele mai aglomerate din Los Angeles.
Pompierii, acţionând inclusiv cu sprijinul a 1.000 de deţinuţi, se grăbesc să facă progrese şi să protejeze noi comunităţi de flăcări. Focul, cel mai distrugător din istoria oraşului Los Angeles, a ras din temelii cartiere întregi, lăsând doar ruinele fumegânde a ceea ce au fost casele şi bunurile oamenilor.
Pompierii înregistraseră progrese în stăpânirea incendiului Palisades şi a incendiului Eaton de la poalele munţilor din estul metropolei, după ce arseseră fără control timp de câteva zile. Vineri seară, incendiul Palisades era controlat în proporţie de 8%, iar incendiul Eaton în proporţie de 3%, a declarat agenţia de stat Cal Fire. Împreună, cele două mari incendii au mistuit 14.100 de hectare (35 000 de acri), adică de 2 ori şi jumătate suprafaţa Manhattanului.
Aproximativ 153.000 de persoane au rămas vizate de ordine de evacuare şi alte 166.800 s-au confruntat cu avertismente de evacuare, fiind în vigoare o interdicţie de intrare în toate zonele de evacuare, a declarat şeriful din comitatul Los Angeles, Robert Luna.
Pagubele enorme produse de incendii
Şapte state vecine, guvernul federal şi Canada au trimis rapid ajutoare în California, consolidând echipele aeriene care aruncă apă şi substanţe ignifuge pe dealurile în flăcări şi echipele de la sol care atacă liniile de foc cu unelte manuale şi furtunuri.
Potrivit serviciului meteorologic naţional, condiţiile din zona Los Angeles se vor îmbunătăţi în weekend, vânturile susţinute încetinind. „Nu mai sunt rafale la fel de puternice, aşa că asta ar trebui să ajute pompierii”, a declarat meteorologul NWS Allison Santorelli, adăugând că siutaţia încă este critică, cu umiditate scăzută şi vegetaţie uscată.
Cal Fire a declarat că există un nou risc de vânturi puternice marţi. Oficialii au declarat o urgenţă de sănătate publică din cauza fumului gros şi toxic.
Mulţi locuitori din Altadena s-au declarat îngrijoraţi de faptul că resursele guvernamentale vor merge către zonele mai bogate şi că asigurătorii ar putea să îi trateze cu superficialitate pe cei care nu îşi permit să conteste refuzul cererilor de despăgubire în caz de incendiu.
Pe lângă cei care şi-au pierdut casele, zeci de mii de persoane au rămas fără curent electric, iar milioane de oameni au fost expuşi la o calitate mai slabă a aerului, deoarece incendiile au ridicat reziduuri de metale, materiale plastice şi alte materiale sintetice.
Agentul privat de prognoză AccuWeather a estimat pagubele şi pierderile economice la 135-150 de miliarde de dolari, ceea ce prevesteşte o recuperare dificilă şi creşterea costurilor de asigurare a proprietarilor de locuinţe. Preşedintele Joe Biden a declarat incendiile un dezastru major şi a afirmat că guvernul SUA va rambursa 100% costurile de recuperare în următoarele şase luni.