Află din rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre Tudor Gheorghe!„ Odată ce mi-a luat-o pe doamna Geta nu mai are ce să-mi mai ia. Mi-am găsit puterea în muncă. M-a ușurat munca, nu e ușor să pierzi pe cineva lângă care ai trăit o viață, peste 50 de ani! Azi, cel mai mult îmi lipsește doamna Tudor. Toate vacanțele cu ea îmi lipsesc, erau unice. Plecam prin sindicat, cu bilete, așa era pe atunci. Am plecat într-un circuit prin țară și am uitat-o în gară.about:blank Eram cu gândurile mele, m-am urcat în alt tren. A trecut cu trenul și am vazut-o pe peron cu două valize lângă ea. Zic:< Aoleo, asta e nevasta-mea!> Îi spuneai doamnă de cum o vedeai, avea o eleganță, un rafinament, o sensibilitate aparte!”, a declarat maestrul, cu lacrimi în ochi, în cadrul emisiunii „La cină”, de la Digi 24.
De asemenea, Tudor Gheorghe a vorbit despre perioada copilăriei sale, caracterizată de lipsa preocupărilor și grijilor, însă această perioadă a fost întreruptă brusc de arestarea tatălui său. Artistul a împărtășit o amintire din copilărie, menționând că au existat vremuri când îi era sete și era nevoit să intre într-o vie pentru a-și potoli setea.
”Am trăit toate stările posibile prin care poate să treacă un om. De la bucuria și exuberanța copilăriei, pe care am trăit-o frumos și adevărat și frumos ca un copil de țară, liber, dar liber cum eram noi pe vremea aia, ca mieii, ca mânjii… Nu aveam nicio opreliște, plecam pe ascuns cu vacile, ne cățăram în toți copacii ăia… Ne era sete, intram într-o vie, luam doi lăstari de viță de vie acrișori… Sugeam din chestia aia și, gata, ne trecea setea. Ne puneam și sugeam la țâța vacii, direct! Dădeam la o parte un brotac de ăla mic dintr-o apă strânsă într-o copită de vacă și beam de acolo! Mă, nu ne îmbolnăveam, nu aveam nimic! Ne urcam, vorba aia, în pomi, în zarzări, de când se coceau zarzărele, se făceau mititele, așa, până se făceau gutuile.Din pom în pom săream, adică, nu aveam probleme. Am trăit o copilărie fantastică. Brusc, s-a rupt când a fost tata închis”, a rememorat maestrul Tudor Gheorghe în podcastul “Altceva” cu Adrian Artene.Copilăria lui Tudor Gheorghe a fost marcată de momente dificile, deoarece tatăl său a fost condamnat la o pedeapsă de 22 de ani de închisoare pentru „complot armat împotriva orânduirii socialiste”. După petrecerea a 7 ani în detenție la închisoarea de la Aiud, tatăl său a fost eliberat în anul 1964.”Intram în adolescenţă. Gândeşte-te că, în cea mai grea perioadă a evoluţiei unui copil, eu am rămas singur. Am rămas fără tată. El a plecat, l-au săltat şi a trecut o săptămâna, două, trei, tata nu mai venea şi într-o zi s-a întors mama ca o leoaică şi a lesinat în poartă strigând „Copiii mei, viaţa mea!” şi striga la noi: „Mumă, gata, tac-tu moare!”. Fusese condamnat 22 de ani. N-a fost uşor, mai ales că mai aveam încă două surori, dintre care una mai mica cu doi ani decât mine şi una care avea opt-nouă luni când a fost tata închis. Şi cu toate astea… eu am terminat o facultate – aceea de teatru, soru-mea a terminat o facultate, acum e inginer agronom, şi aia mica a terminat o şcoală de restauratori de artă”, a spus într-un interviu.
De asemenea, artistul menționat că tatăl său a fost bătut și pentru a-l obliga să colaboreze, comuniștii i-au spus că fiul lui, Tudor, a murit.
„I-au prezentat și un cerificat al meu de deces.”, a mai menționat el.
În cadrul podcastului cu Mihai Bobonete, Tudor Gheorghe a făcut dezvăluiri despre câțiva mari poeți și actori din țara noastră. Astfel, compozitorul a menționat că obișnuia să meargă cu Amza Pellea în piață pentru a cumpăra brânză și că se angajau în negocieri cu negustorii, unii olteni în mod special, în stilul caracteristic al lui Radu Beligan, pe care Tudor Gheorghe îl imita cu umor.
„Poeții mi-au fost sprijin total. Vorbesc de contemporanii mei, cu unii, fabuloși, am fost prieten: Nichita Stănescu, Adrian Păunescu, Marin Sorescu, Cezar Ivănescu, Ion Alexandru, Grigore Vieru. M-au îmbrățișat și considerat de-al lor. Păunescu spunea: «Tudor Gheorghe este un mare poet care se ignoră». Eu m-am pus în slujba poeziei lor. A scrie eu o poveste de dragoste nu e la fel de frumoasă ca a lui Arghezi sau Nichita, de aceea am preferat să cânt una… Pentru mine, poezia se încheie la Adrian Păunescu. Părerea mea. Eu am simțit suflul lor poetic și l-am transpus în muzică. Nu mai știu să cânt poezia de astăzi. I-am cunoscut bine pe Marin Preda, pe Zaharia Stancu, care-mi spunea «mă, haiducule»… Am fost norocos”, a rememorat Tudor Gheorghe.
SURSA: https://www.kfetele.ro/cine-este-tudor-gheorghe-eu-am-ramas-singur-am-ramas-fara-tata-el-a-plecat-l-au-saltat-fusese-condamnat-22-de-ani-n-a-fost-usor-mai-ales-ca-mai-aveam-inca-doua-surori-20365469?utm_source=fb-post&utm_medium=kfetele&utm_campaign=https://kfetele.ro/cine-este-tudor-gheorghe-eu-am-ramas-singur-am-ramas-fara-tata-el-a-plecat-l-au-saltat-fusese-condamnat-22-de-ani-n-a-fost-usor-mai-ales-ca-mai-aveam-inca-doua-surori-20365469