În paralel cu reţinerile medicilor din judeţ, la Bucureşti, un alt cutremur se prefigura, de această dată, în fotbalul gorjean. Şeful CA al Pandurii, Marin Condescu, a fost reţinut aseară pentru înşelăciune, fals şi uz de fals, delapidare şi spălare de bani. În acelaşi dosar au fost audiaţi, ca martori, Viorel David, manager al Artego Târgu Jiu, şi primarul Florin Cârciumaru. Şi secundul lui Marin Condescu la FNME şi fost director general al clubului – Viorel Temelescu – a avut parte de acelaşi tratament, fiind reţinut pentru 24 de ore. De asemenea, chemat la audieri a fost şi Daniel Băloi, secretar general la Pandurii.
Condescu a fost reţinut de ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Gorj, sub cinci acuzaţii extrem de grave. Poliţiştii i-au pus întrebări lui Marin Condescu, ieri, începând cu ora 11.00, motiv pentru care şedinţa comună a administratorilor şi acţionarilor CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu s-a amânat cu trei ore. Astfel, CA şi AGA s-au întrunit la ora 14.00, iar câteva ore mai târziu, Temelescu şi Condescu au fost reţinuţi pentru 24 de ore. De asemenea, el va fi prezentat astăzi Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, respectiv instanţei de judecată, în cazul în care procurorii vor propune arestarea preventivă pentru 29 de zile. Urmărirea penală împotriva preşedintelui clubului de fotbal Pandurii Târgu Jiu a început în urmă cu aproximativ două luni, în urma unei plângeri depuse de conducerea Complexului Energetic Oltenia. În data de 7 octombrie, au avut loc mai multe descinderi la sediul clubului Pandurii, la domiciliul lui Condescu şi la sediul din Bucureşti al Federaţiei Naţionale Mine Energie. Acuzaţia în sine se referă la faptul că Marin Condescu ar fi împrumutat clubul cu 2,2 milioane de lei, bani pe care ulterior şi i-ar fi recuperat, fără însă a trece în contabilitate aceste operaţiuni. De asemenea, sunt investigate şi mai multe contracte de sponsorizare.
Temelescu, complicele lui Condescu
Infracţiunile pentru care Condescu a fost reţinut decurg din obiceiul împământenit în ultimii ani de a împrumuta clubul de fotbal ori de câte ori avea nevoie de bani şi de a-i recupera mai apoi. În atenţia anchetatorilor se află împrumuturile pe care Condescu le-a acordat clubului în 2012-2013, ce însumează 2,2 milioane de lei. Preşedintele CA al Pandurii a susţinut că banii proveneau din împrumuturi bancare, în ultimii patru ani; adică 1,9 milioane de euro şi, deşi a susţinut mereu că n-a primit niciun ban în plus de fiecare dată când i s-a înapoiat împrumutul, surse oficiale au declarat că ar fi primit în plus 200.000 de euro.
Censiunea de creanţe, în valoare de 1,7 milioane de lei, dintre firma Edenred, ce furniza tichete de masă pentru minerii fostei SNLO, şi clubul Pandurii se află şi ea în atenţia anchetatorilor şi i-a adus vicepreşedintelui FNME, Viorel Temelescu, un mandat de reţinere de 24 de ore. Ca semnatar al contractelor de cesiune, Temelescu este acum acuzat de complicitate la înşelăciune şi uz de fals. Înainte de a fi dus în arestul IJP, Temelescu a fost adus, ca şi Condescu, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Târgu-Jiu pentru controlul medical legal, el rugând ziariştii să transmită opiniei publice un mesaj: „Sunt nevinovat! Am făcut un bine clubului Pandurii”.
Marin Condescu s-a dovedit cu mult mai rezervat ca de obicei, la întrebările ziariştilor răspunzând doar: „Bună seara şi la revedere!”
Condescu declara, în urmă cu câteva luni, că se aşteapă oricând să fie reţinut pentru 24 de ore. La ultima sa conferinţă de presă, pe tema împrumuturilor acordate către „Pandurii”, chiar le propunea organelor de cercetare să stabilească o zi în care să fie reţinut.
Florin Cârciumaru a pus piciorul în prag
În timpul audierilor, Marin Condescu nu se mai vedea plecat de la Poliţie, motiv pentru care i-a rugat pe poliţişti SĂ-I DEA VOIE să participe la şedinţa forurilor de conducere ale clubului de fotbal. Misterul domnea, dar speculaţiile erau că ortacul-şef şi preşedinte al Pandurii urma să fie reţinut. Asta s-a şi întâmplat spre seară. Interesant este că la şedinţa comună de ieri a AGA şi CA de la CS Pandurii, Condescu s-a opus extrem de vehement primirii Consiliului Judeţean Gorj în rândul acţionarilor de la Pandurii. Iată ce declara managerul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, după şedinţă: „S-a opus foarte tare pentru ca Ion Călinoiu, în calitatea sa de preşedinte al CJ, să fie primit în AGA, motivând că nu există o astfel de cerere la registratura clubului de fotbal. Cel care a pus piciorul în prag a fost primarul Florin Cârciumaru care a dat drumul votului. Astfel, CJ este membru AGA. Ceea ce m-a frapat a fost că, la vot, Marin Condescu a fost primul care a ridicat mâna!”, declara, ieri după amiază, managerul CEO.
A vrut să bage „pe gât” acţionarilor 8 organizaţii sindicale –cererea a rămas în aer
Marin Condescu a ţinut morţiş, cu câteva ore înainte să fie reţinut, să transforme opt organizaţii sindicale în acţionari la CS Pandurii: „Evident, acest lucru nici nu a fost luat în seamă, pentru simplu motiv că acest punct nu era trecut pe ordinea de zi”, a declarat unul dintre membrii AGA, Mihai Prunariu.
Foştii şefi ai SNLO, cu altă ocazie
De menţionat ar mai fi faptul că surse din sistem anunţau şi audierea directorilor care au condus fosta SNLO. Se făcea referire la Daniel Burlan, fost director general, în timpul căruia s-a realizat afacerea de 2,2 milioane de lei, şi economistul Daniel Olaru. Zvonurile nu s-au adeverit, urmând, probabil, ca aceştia să fie interogaţi de poliţişti cu altă ocazie. sursa: http://www.gorj-domino.ro/condescu-si-temelescu-in-arestul-ipj-pentru-inselaciune-fals-si-uz-de-fals-delapidare-si-spalare-de-bani/