Acasă Stiri Crezi că le-ai văzut pe toate? Mai mulți români au tăiat porcul...

Crezi că le-ai văzut pe toate? Mai mulți români au tăiat porcul în fața blocului și l-au pârlit între mașinile parcate

950
0

Tradiţiile de Crăciun se respectă cu sfinţenie, chiar şi la doi pași de Capitală. Un grup de bărbați s-a hotărât să sacrifice un porc chiar în parcarea blocului, apoi l-a pârlit printre mașini, în văzul tuturor. Imaginile au ajuns pe internet, după ce un vecin, alertat de zgomotul scos de animal, a filmat totul. Oamenii riscă să fie sancționați pentru fapta lor.

RECLAMĂ

Porc sacrificat și pârlit în fața blocului din Popești-Leordeni, printre mașinile parcate

Practici ca la țară, în parcarea unui bloc din Popești-Leordeni, lângă București. Câteva persoane au decis să taie porcul în parcarea blocului și să-l pârlească printre mașinile din jurul lor. Bărbaților nu le-a păsat că, prin acțiunile lor, ar deranja ordinea publică. Zgomotele scoase de animal au alertat oamenii din zonă. Un vecin a filmat scena. Probabil, polițiștii vor aplica mai multe sancțiuni celor implicați în sacrificarea porcului.

Tradiția se respectă și la oraș, nu doar la țară
Întreaga operațiune a avut loc în parcarea unui bloc din Popești-Leordeni. La acțiune au participat patru persoane care, fără nicio jenă, au tăiat animalul în văzul vecinilor oripilați de ce văd. Procesul de tăiere a fost făcut chiar între mașinile parcate, iar bărbaților nu le-a păsat că, în timp ce sacrificau porcul, în jurul lor erau blocuri.Șocat de scenele văzute, un martor a filmat totul. Din imagini se observă că oamenii s-au pregătit ca la carte pentru ritualul de sacrificare a animalului. Lângă porc exista o butelie și un lighean mare. Bărbații care au sacrificat porcul chiar printre mașini riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 200 și 1.000 de lei.
Fază asemănătoare și la SuceavaTradiția s-a respectat și la Suceava, de curând. Un gospodar a păstrat cu sfințenie obiceiul Ignatului și a scos porcul în parcarea din fața blocului, unde l-a pârlit cu ajutorul unei butelii și l-a tăiat, cum se procedează înainte de Crăciun. Imaginile au fost surprinse în apropierea Pieței Agroalimentare George Enescu din oraș și au fost postate pe grupul de socializare Suceava Today.Tradiții de Crăciun, respectate de români
Potrivit tradiţiilor specifice sărbătorilor de iarnă, în ultima săptămână de Crăciun, românii taie porcul. Sacrificarea animalului are loc în zorii zilei, când zăpada scârțâie sub picioare. Porcul este apoi stropit cu apă sfințită, iar capul este așezat spre răsărit. Pe fruntea animalului se face semnul crucii.
„Femeile aveau o grijă deosebită pentru capul şi picioarele porcului, folosite la piftii (aituri sau răcituri), preperat tradiţional care asigura sporul şi sănătatea animalelor în gospodărie şi se împărţea că ofranda pentru cei morţi”, afirmă etnologii.
Când taie lumea porcul?
În cele mai multe regiuni din România, porcul se taie de Ignat, în ziua de 20 decembrie. Se spune că, „dacă nu tai porcul la Ignat, nu-i mai merge bine” sau că, „după Ignat, porcul slăbeşte”. Există, însă, zone în care animalul este sacrificat a doua zi de Crăciun, precum în Vâlcea, Bacău, Prahova, sau a treia zi, Dâmboviţa, din cauză că oamenii țin post până de sărbători și vor să se înfrupte cu preparate tradiționale doar în zilele de Crăciun.

sursa:https://www.impact.ro/crezi-ca-le-ai-vazut-pe-toate-mai-multi-romani-au-taiat-porcul-in-fata-blocului-si-l-au-parlit-intre-masini-parcate-video-280511.html

RECLAMĂ
Articolul precedentDetalii de ultimă oră despre dubla crimă din Iaşi. Principalul suspect a fost adus în ţară. Ce plan are tânărul ca să se apere în faţa judecătorilor. Avocata lui a spus tot
Articolul următorUn român a făcut istorie în Elveția. Pentru ce a fost condamnat, e premieră în această țară