Angela Gheorghiu, probabil cea mai cunoscută artistă din România la nivel mondial, a desființat câteva nume grele ale culturii muzicale românești. Marea cîntăreață de operă a afirmat că George Enescu, Ciprian Porumbescu şi Maria Tănase sunt supraevaluaţi și reprezintă false legende!Angela Gheorghiu desfiinţează legendele României. Probabil cea mai cunoscută artistă din România la nivel mondial a desființat câteva nume grele ale culturii muzicale românești. Marea cîntăreață de operă a afirmat că George Enescu, Ciprian Porumbescu şi Maria Tănase sunt supraevaluaţi și reprezintă false legende!Angela Gheorghiu desfiinţează legendele României
„Cine a fost Ciprian Porumbescu? Un compozitor care a scris puține lucruri… Ciprian Porumbescu a fost un compozitor ce se afla la începutul carierei, a compus o operetă românească. Muzica sa nu este de mare valoare, comparativ cu mulți alți compozitori români. Mai târziu, la sfârșitul Conservatorului, am aflat și eu, prima oară de la Sergiu Celibidache, că nu numai istoria de la școală, istoria României, politică sau socială, dar și istoria culturală este alcătuită în România din false legende. Din oameni despre care ni se spune că au făcut, că sunt mari, dar ei nu sunt așa de mari. Eu în 30 de ani nu am descoperit nici o sală importanta în care George Enescu să fi cântat. Unde a cântat?”, a declarat Angela Gheorghiu într-un interviu acordat contributors.ro.
Angela Gheorghiu spune că nu a primit niciodată vreo invitație să cânte pe o scenă din România
„Ce vreau eu să spun este că în România s-au creat false legende. De exemplu, nu se vorbește de Dinu Lipatti, de Clara Haskil, adică artiști care contează pe plan mondial, care contează cu adevărat. Mai departe, Sergiu Celibidache, Radu Lupu care încă mai trăiește și a făcut o remarcabilă carieră internațională, Haricleea Darclee, la începuturi, pentru că a prins o perioadă în care încă mai trăiau marii compozitori, Virginia Zeani sau Ileana Cotrubaș”, a mai spus artista.
„Eu vreau să spun lucrul aceasta pentru că nimeni nu are curaj aici, în România, să spună aceste adevăruri esențiale pentru cultura română. Ce înseamnă să faci o carieră mondială, ce înseamnă să fii un mare compozitor, ce înseamnă să fii un mare dirijor? Despre Enescu știu doar că în America a cântat o dată la New York, a înlocuit un dirijor, pe Toscanini, la Carnegie Hall. L-a înlocuit, deci nu l-a invitat nimeni initial pe el. Și după aceea a fost a doua oară. Deci de două ori, cu două ori nu faci carieră, da? Trebuie spuse lucrurile așa cum sunt. Când s-a dus a doua oară a cântat într-un muzeu. Există mari și mici artisti români și în afara României și există mari și mici artisti și în România”, a mai spus renumita soprană.
Maria Tănase cânta la New York doar la comunitățile de români
„Nu poți să spui că Maria Tănase a fost și a cântat la New York. Artiștii de muzică populară nu cântă în săli mari. Cântă doar la comunitățile de români. Și cântă în restaurante. Sau în mici săli pe care reușesc ei să le închirieze. Legendele care s-au format în România sunt exagerate, s-au construit false legende comandate. Nu poți să spui că Maria Tănase cânta la New York, dacă ea a cântat printre mese! Este adevărat! La început și eu credeam în aceste legende. Dar apoi am trăit în lumea adevărată, aceea în care este socotit omul de valoare, omul care poate demonstra de-a lungul anilor cu exactitate la ce nivel este. Și cine este. În România am învățat o falsă istorie muzicii, fabricată și comandată”,. a încheiat Angela Gheorghiu.
sursa:https://www.romaniatv.net/angela-gheorghiu-desfiinteaza-legendele-romaniei-enescu-si-porumbescu-nu-au-fost-mari-maria-tanase-canta-la-mese_5863543.html?utm_source=Spynews&utm_medium=FB&utm_campaign=FB-Post&fbclid=IwAR1xvRODw43qNDVmWFrz4OEyhTI3XMCHksIEp3BeyYqphG6OC_jDHLYQd20