Ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Varga, a anunţat, joi, la comandamentul convocat în urma avertizărilor hidrologice emise de Institutul Naţional de Hidrologie, că se va deplasa în cursul acestei zile la Răcari (Dolj), unde există două situaţii punctuale deosebite, în cazul cărora a fost instituit cod roşu.
„Sunt acolo (…) două echipe care supraînalţă digurile cu saci, în zonele joase. Vrem să apărăm cele opt gospodării care sunt ameninţate în cazul depăşirii coronamentului digului”, a spus ministrul, la videoconferinţa cu prefecţii.
Ea a adăugat că e vorba de locuinţe din satul Schitu, din bazinul Jiului, aval de confluenţa Motrului cu Jiul, şi a precizat că se estimează creşteri ale Jiului, debitul putând atinge sau chiar depăşi 1.200 de metri cubi pe secundă.
„Pe perioada nopţii va fi foarte importantă asigurarea permanenţei şi la comitetele locale pentru situaţii de urgenţă în aşa fel încât în cazul creşterii debitelor în aceste zone să poată fi luate măsurile necesare”, a spus ea.
De asemenea, prefectul din Dolj Marius Deca a intervenit în cadrul videoconferinţei, precizând că partea de nord a judeţului a fost afectată de Jiu, iar partea de sud este afectată de creşterile cotelor apelor Dunării. El a menţionat că în partea de sud a judeţului au fost afectate circa 1.250 de hectare şi cinci localităţi.
El a susţinut că în partea de nord a fost realizat digul menit să izoleze circa opt gospodării din Raznic, iar în Craiova 12 locuinţe au fost afectate din cauza refulării canalizării.
De asemenea, în nordul judeţului, au fost afectate 1.500 de ha. Prefectul a mai spus că au fost închise patru drumuri judeţene, că sunt pregătite 470 de locuri de cazare şi există 270 de voluntari dispuşi să îşi ofere ajutorul în cazul în care este necesar.
Prefectul a fost mustrat de vicepremierul Liviu Dragnea pentru faptul că în Dolj nu au fost pornite încă pompele Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare.
„Pentru acest lucru (…) am emis un ordin al prefectului şi facem raportul pe care îl vom trimite la Bucureşti pentru ca ANIF să pornească pompele. (…) Domnul director de la ANIF se află lângă mine şi nu s-au pornit pompele pentru că se aştepta acest raport”, a declarat prefectul.
„Ieri, domnul ministru Daniel Constantin, în şedinţa de Guvern, a introdus pe lista suplimentară o ordonanţă de urgenţă exact pentru acest lucru. În momentul în care s-a publicat, ea este în vigoare, dvs nu mai puteţi să aşteptaţi un ordin pe care să îl trimiteţi şi ANIF să pornească pompele. Mă gândeam că la ora asta sunt pornite, că de asta am dat ieri actul normativ”, a spus vicepremierul Liviu Dragnea.
Autorităţile locale din Dolj au dispus o serie de măsuri în mai multe zone pentru limitarea efectelor inundaţiilor produse de revărsarea mai multor râuri şi a apelor Jiului care au crescut cu până la 2,67 metri în urma cantităţilor mari de precipitaţii din ultimele 24 de ore, cumulate cu topirea stratului de zăpadă.
Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), în intervalul orar 10,00 – 20,00, a fost instituit Cod Roşu de viituri pe râul Jiu, local la Răcari (raza judeţul Dolj). Pe râul Jiu, a fost depăşită cota de pericol la staţia hidrometrică Răcari, cu 11 centimetri, la Filiaşi a fost depăşită cota de inundaţii cu 10 centimetri, iar la Podari a fost depăşită cota de atenţie cu 75 centimetri. Pe afluenţi şi celelalte râuri interioare nivelurile au fost în creştere cu doi până la 335 de centimetri, situându-se peste cotele de inundaţii la staţiile hidrometrice Gabru, pe râul Terpeziţa, cu 14 centimetri, pe râul Raznic, la staţia hidrometrică Breasta, cu 40 de centimetri, pe râul Desnăţui, la staţia hidrometrică Dragoia, cu 15 centimetri. sursa: AGERPRES