Acasă Stiri Laptele, mai ieftin decât apa minerală. Vânzări slabe în perioada sărbătorilor pentru...

Laptele, mai ieftin decât apa minerală. Vânzări slabe în perioada sărbătorilor pentru producătorii doljeni

426
0

Perioada sărbătorilor de iarnă nu înseamnă şi câştiguri mai mari pentru producători. O demonstrează vânzările slabe, în special la cantitatea de lapte, obţinută în fermele româneşti. În această situaţie sunt producătorii mici din ţară, care se plâng că un litru de lapte crud, vândut la procesatori, a ajuns să fie mai ieftin chiar şi decât o sticlă de apă minerală. 

RECLAMĂ

Gheorghe Duţă deţine o mică fermă de animale în localitatea Predești, din Dolj. Cele 30 de vaci dau zilnic peste 150 litri de lapte, iar cea mai mare cantitate ajunge la un procesator din Gorj. Preţul cu care se vinde însă este mai mic decât costurile de producţie. Fermierul obţine doar un leu pe un litru de lapte, în timp ce în magazine, laptele costă chiar şi de 5 ori mai mult. 

„În facturi a ajuns mai rău decât litrul de apă plătit. Adică un litru de apă este cel puţin 3 lei. Sau doi lei litrul de apă minerală. Și laptele să-l dai cu un leu, vă daţi seama că nu ies nici cheltuielile” a spus Gheorghe Duţă, producătorul de lapte.

Bărbatul s-a gândit că în perioada sărbătorilor va avea mai mulţi clienţi. Aşa că a încercat să vândă laptele de vacă şi pe internet, cu 2,5 lei litrul. Numai că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. 

Pentru că nu are posibilitatea să proceseze singur ce produce şi nici nu are cu cine să se asocieze, producătorul vrea ca, după 15 ani munciţi din greu la fermă, să renunţe la mica afacere.

“Deci câtă pasiune ai avea, stai, stai, rabzi, dar dacă nu ai satisfactie, nu poţi să mergi înainte. Că au fost situaţii când am adus banu de acasă” a povestit producătorul.

În timp ce omul se chinuie să obţină un leu pe laptele dat la procesare, în magazine, chiar şi apa costă mai mult decât laptele produs bio. 

Statisticile arată că, în România, doar un litru din 4 este livrat către procesatorii de lapte. Asta înseamnă că doar o mică parte din cantitatea de lapte românesc ajunge în marile magazine, bombardate deja cu produse de import.  Preţul la raft al laptelui este în medie de 4-5 lei, ceea ce înseamnă de 5 ori mai mult decât cel de achiziţie. 

Sursa: ziar de craiova

RECLAMĂ
Articolul precedentPesta porcină continuă să facă ravagii în prag de sărbători. Noi localități în care au fost depistate focare
Articolul următorA murit Ileana Bacîtea, fostă solistă a Ansamblului folcloric „Doina Gorjului“