Bacşişul va fi impozitat din toamnă, iar românii vor putea plăti direct cu cardul banii către ospătari! Doar dacă vor, pentru că micile atenţii rămân opţionale. Măsura ar urma să le dubleze veniturile angajaţilor din domeniu, se laudă patronii. În plus, bacşişul se va lua în calcul şi în cazul accesării unui credit.
De aproape şase ani, Valentin este ospătar. O meserie pe care şi-a ales-o nu pentru salariul mai degrabă modest, ci pentru bacşişurile care îi rotunjesc veniturile. Clienţii nu sunt însă mereu la fel de darnici.
Valentin Şerbănoi, ospătar: Un leu şi 80 de bani cred. Este tipsul care se lasă de obicei pe litoral. Nu mai este ospătăria care a fost odată
Colegii săi, care lucrează chiar lângă plajă, sunt mai norocoşi. Claudiu, unul dintre ospătarii care lucrează lângă plajă, se laudă că face şi 600 de lei pe zi, în timp ce Denisa Iancu susţine că „fac aproximativ 150-200 de lei pe zi. E foarte bine. Se poate pleca şi cu mai mult. Depinde de starea clienţilor şi a noastră„.
Din toamnă, Denisa, la fel ca toţi angajaţii din hoteluri, restaurante şi baruri, vor pleca acasă cu mai puţini bani. La Ministerul Finanţelor se pregăteşte impozitarea bacşişului.
Dintr-un bacşiş de zece lei, nouă lei vor rămâne banii angajatului. Însă, dacă ne gândim la veniturile încasate pe o lună, un ospătar care lucrează într-un restaurant cu 30 de mese ar putea ajunge să încaseze un bacşiş de 2.700 de lei. 10% din această sumă va fi impozitată, iar acesta va rămâne în mână cu aproximativ 2.500 de lei.
Dragoş Atanasiu, antreprenor: Ne gândim ca banii respectivi să ajungă la cei care prestează serviciile, deci nicidecum la antreprenori. Vor avea venituri transparente mai mari, vor avea posibilitatea să acceseze mai uşor credite
Pe bonul fiscal, clienţii vor avea un spaţiu special, în care vor completa suma pe care i-o lasă ospătarului sau barmanului. În plus, vor putea plăti bacşişul direct cu cardul.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: Este o practică europeană, o chestiune voluntară, sprijină angajaţii din sector şi, una peste alta, creează un mediu reglementat, ceea ce este foarte bine pentru economie
Măsura propusă i-a împărţit pe patroni şi pe clienţi în două tabere.
Un client spune că „nu mi se pare corect. Până la urmă, e plăcerea noastră să dăm, nu ne obligă nimeni şi nu mi se pare normal ca lor să li se impoziteze„.
Mădălina Florea, administrator plajă: Legiferarea bacşişului ar fi ceva avantajos pentru noi ca şi administratori, ca să supraveghem mai bine banii în plus pe care îi iau ospătarii, barmanii. Cu cât bacşişul este mai mare, cu atât ne dăm şi noi seama că clienţii noştri sunt mulţumiţi de serviciile prestate
Cristian Bărhălescu, fost secretar de stat în turism: Dacă discutăm de bacşiş, cu siguranţă avem mult mai multe meserii care sunt la negru şi care ar trebui ele să fie impozitate, şi mai puţin acest bacşiş dat către ospătari, care de multe ori nici nu există, pentru că sunt clienţi care nu lasă bacşiş niciodată
Bacşişul va râmâne un serviciu opţional. Măsura impozitării ar putea fi extinsă, în viitor, şi în alte sectoare. În jur de 250.000 de angajaţi lucrează, în prezent, în hotelurile şi restaurantele din România.
Sursa: observator