Acasă Life Style Sfaturi cruciale pentru părinți: Manevrele care salvează viața copiilor în caz de...

Sfaturi cruciale pentru părinți: Manevrele care salvează viața copiilor în caz de sufocare

673
0

Neatenţia şi predispoziţia copiilor de a introduce diferite obiecte în gură pot pune părinţii în situaţia de a fi nevoiţi să acorde primul ajutor în caz de sufocare. Învaţă să acorzi primul ajutor în astfel de cazuri.

RECLAMĂ

Primele lecţii de prim ajutor au avut loc încă din secolul al XIX-lea, dar puţini dintre părinţi pot spune astăzi cu certitudine că ştiu ce trebuie să facă în caz că micuţul lor se sufocă. Specialiştii oferă cateva sfaturi utile pentru o astfel de situaţie:

Există semne diferite de sufocare
Dacă un copil respiră, dar şi tuşeşte, înseamnă că există un blocaj parţial al căilor respiratorii. Trebuie să continue să tuşească pentru a elimina obiectul blocat. Vărsăturile sunt, de asemenea, posibile datorită reflexelor corpului cauzate de un obiect străin în laringe. Aceste reacţii naturale ale corpului vor ajuta la curăţarea gatului copilului fără tehnici speciale, scrie brightsede.me, potrivit adevarul.ro.

Etapa dificilă de respiraţie este altceva. Deschiderea fără sunet a gurii poate indica, de asemenea, sufocarea. Dacă un copil încetează brusc să tuşească, să ţipe sau să scoată alte sunete, înseamnă că ceva a rămas blocat în căile respiratorii.

Schimbarea bruscă a pielii la un roşu albăstrui, incapacitatea de a inspira şi salivarea excesivă pot fi, de asemenea, semne ale sufocării. În unele cazuri, se poate produce pierderea cunoştinţei.

Pentru a ajuta copilul, trebuie să vă liniştiţi şi să chemaţi de urgenţă o ambulanţă. Începeţi să efectuaţi procedura de salvare înainte de sosirea medicului.

Scoateţi obiectul din gură numai dacă îl puteţi vedea.

Copii cu varsta pană la 1 an
Puneţi bebeluşul cu faţa în jos, pe braţ şi înclinaţi capul copilului în jos. Bateţi de 5 ori pe spatele copilului cu cealaltă mană. Faceţi-o ca şi cum aţi încerca să mutaţi un obiect blocat.
Plasaţi bebeluşul pe spate astfel încat capul să fie sub nivelul corpului. Apăsaţi cu degetele de index de 5 ori în zona pipetului.

Copii mai mari de 1 an
Cu podul palmei libere aplică cinci lovituri între omoplati
Efectuează cinci compresii toracice, mai scurte şi rare.
Repetă secvenţele loviturilor între omoplati cu cele ale compresiilor toracice pană cand reuşeşti să eliberezi căile aeriene.
Dacă respiraţia copilului nu revine sau şi-a pierdut cunoştinţa după îndepărtarea obiectului blocat, trebuie să îi faceţi respiraţie artificială şi masaj la nivelul inimii.

Cum să preveniţi sufocarea unui copil
Ţineţi-vă copilul supravegheat pentru a vă asigura că nu bagă în gură tot felul de lucruri mici.
Nu îi lăsaţi să se joace cu jucării care conţin piese mici.
Daţi-le fructe şi boabe fără seminţe.
Porţionaţi bine mancarea.
Explicaţi-i copilului că nu trebuie să radă şi să vorbească în timp ce mănancă.
Învăţaţi copilul să nu bage în gură multă mancare în acelaşi timp.
Nu îl hrăniţi cu forţa.
Nu permiteţi copilului să mănance şi să bea în timpul deplasării cu maşina.
Nu distrageţi atenţia copilului în timp ce mănancă.
Asiguraţi-vă că nu bagă în gură capacele de la markere sau pixuri în timp ce desenează.

Sursa: Exquis

RECLAMĂ
Articolul precedentO femeie s-a aruncat de la etajul 7 al unui bloc din Craiova
Articolul următorALERTĂ alimentară lansată de Lidl: produs infestat cu salmonella – Consumatorii riscă AFECȚIUNI GRAVE