Acasă Stiri Majorare Pensii 2021. Ministrul Muncii spune cu cât cresc pensiile şi anunţă...

Majorare Pensii 2021. Ministrul Muncii spune cu cât cresc pensiile şi anunţă ajutor pentru „risc de sărăcie energetică”

499
0

Majorare pensii 2021. Întrebată dacă vor creşte pensiile în cursul acestui an, ministrul Muncii a precizat că acestea vor fi indexate „cel puţin cu rata inflaţiei, cum este şi firesc, de altfel”. Majorare Pensii 2021. Noul ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, afirmă că şi-a propus ca în mandatul său „să scoată subiectul pensiilor din logica politică şi politicianist㔄În 2021, am discutat cu primul ministru, şi cel puţin indexarea cu rata inflaţiei se va produce în anul 2021. Vom anunţa. Suntem în etapa de pregătire a bugetului pentru 2021”, a declarat Raluca Turcan, marţi seară, la Digi 24.Ea a explicat că cei mai mari contestatari ai PNL şi cei care au făcut cele mai multe „atacuri” pe acest subiect sunt „cei din PSD”, ea arătând că social-democraţii „niciodată nu au conceput” că majorarea pensiilor cu 40% poate fi suportată.

RECLAMĂ

Majorare Pensii 2021. Raluca Turcan, precizări importante pentru pensionari

Raluca Turcan a declarat că Legea 127 care ar urma să ducă la o creştere de 40% a pensiilor a fost publicată în Momitorul Oficial în 11 iulie 2019, însă pentru ca pensiile să poată fi recalculate şi implicit majorate ar fi fost nevoie de un ordin al ministrului Muncii, care să fie elaborat în 90 de zile începând din 11 iunie 2019 şi care să stabilească o evidenţiere a tuturor pensiilor astfel încât acestea să intre în procesul de recalculare.

„De la 11 iunie cu 90 de zile în plus ar fi însemnat 11 octombrie 2019, adică în timp ce PSD-ul era la guvernare, prim ministru era doamna Dăncilă, nici măcar nu-şi imaginau că Guvernul va fi demis.Asta înseamnă că inclusiv în logica PSD-ului – cei care îi întărâtă în momentul de faţă pe pensionari, şi dacă vă uitaţi, pe toate ecranele spun cum ei vor binele pensionarilor şi alţii vor răul pensionarilor – niciodată nu au conceput că această majorare poate fi suportată, mai ales că impactul este de 138 de miliarde de lei dacă ar fi să facem această majorare cu 40%”, a menţionat Raluca Turcan.Aceasta a subliniat că ţine, ca ministru al Muncii, la ideea de echitate şi că şi-a propus elaborarea unei noi legi a pensiilor care să ţină cont de acest principiu şi de cel al contributivităţii.

Turcan a mai declarat că miercuri, în şedinţa de Guvern va fi adoptată o Hotărâre privind indexarea cu 3,1% a valorii salariului minim, respectiv 70 de lei brut.

Raluca Turcan: Venim cu un set de măsuri care să-i sprijine pe cei care se află în risc de sărăcie energetică

Ministrul Muncii a anunţat că Guvernul va dezbate miercuri un proiect de lege care prevede un set de măsuri menite să-i sprijine pe cei care se află în risc de sărăcie energetică.

„Practic, este o lege care vizează protecţia consumatorilor vulnerabili ca urmare a creşterii preţurilor la facturile de energie electrică, de consum de gaze, de energie termică şi chiar pentru consumul de combustibili solizi. Aş putea spune că această idee a apărut chiar la începutul guvernării precedente.

Au existat grupuri de lucru şi nenumărate consultări pentru a contura un proiect de lege, însă la începutul anului, odată cu intrarea mea în mandat, intrând în plin în acest subiect al exploziei facturilor la energie, am reluat acest proiect, l-am dezbătut cu toţi partenerii sociali şi suntem în măsură să venim cu un set de măsuri care să-i sprijine pe cei care se află în risc de sărăcie energetică.

Pentru că este un concept existent la nivelul Uniunii Europene, existent în viaţa de zi cu zi în România, conceptualizat într-o directivă a Uniunii Europene şi era cazul ca şi România să facă acest pas şi să-i apere pe cei care sunt afectaţi de aceste creşteri de preţuri”, a declarat Raluca Turcan, la Digi 24.

Ministrul a menţionat că există două tipuri de stimulente, unul pentru perioada sezonului rece, care se aplică procentual în raport cu anumiţi indicatori de referinţă, în funcţie de tipul de energie, dar şi un supliment pentru perioada din afara sezonului rece în care pentru consumul de energie electrică şi alte activităţi zilnice de consum să se primească un supliment diferenţiat în funcţie de tipul de energie.

„Vorbim de un proiect de lege  pe care îl lansăm mâine în şedinţa de Guvern. În şedinţa de Guvern intră mâine acest proiect de lege. Va fi transmis Parlamentului. Noi estimăm intrarea lui în vigoare la 1 septembrie 2021 şi pentru asta mi-aş dori ca Parlamentul să legifereze cât se poate de repede, să putem da şi normele metodologice, să reglementăm foarte clar cum se aplică, mai ales că avem mai multe tipuri de relaţie.

O dată, este acea relaţie între autorităţile locale şi comunitate pentru identificarea consumatorilor vulnerabili, după aceea este relaţia directă cu furnizorul. Iarăşi, un element demn de reţinut, este că această decontare se face direct la furnizor. Deci, omul nu primeşte în mână aceşti bani, ci decontarea se face în raport cu furnizorul şi se scade din preţul facturii”, a explicat Turcan.

RECLAMĂ
Articolul precedentMonica Pop, noi detalii despre moartea lui Bogdan Stanoevici. De ce a murit, de fapt, actorul
Articolul următorAlertă în Deva, după ce un bărbat a dispărut de mai bine de 7 zile. Oricine îl vede este rugat să sune la 112