Acasă Stiri Vremea rea face ravagii de Sărbători. Turiști blocați pe munte, pârtii închise....

Vremea rea face ravagii de Sărbători. Turiști blocați pe munte, pârtii închise. E alertă de viscol puternic. Dezastru și în București din cauza vijeliilor

102
0

Alertă de viscol puternic în stațiunile montane. Toate pârtiile din Sinaia au fost închise din cauza vântului, iar turiștii care au vrut să meargă la Rânca au rămas blocați pe șosele din cauza viscolului și a ninsorii. Salvamontiştii au primit 34 de apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă în ultimele 24 de ore, cele mai mai multe pentru Salvamont Maramureş. Și în București și Ilfov, pompierii au avut de gestionat 101 intervenţii, 36 de autoturisme fiind avariate în Capitală de copaci doborâți de vânt.

RECLAMĂ

Vremea rea le-a distrus vacanțele unor români care au mers la munte de Crăciun. Turiștii care petrec sărbătorile la munte, mai exact la Sinaia, nu pot schia din cauza viscolului puternic. Addministratorii partiilor au anuntat ca instalatiile de transport pe cablu nu pot functiona in conditii de siguranta. Rafalele depasesc 100 de kilometri pe ora, iar in aceste conditii Gondola Sinaia care urca de la cota 1000 la 1400 si telecabina care face legatura intre Siania si Cota 1400 nu au putut fi pornite pentru public.

” Condițiile meteo nu permit funcționarea instalațiilor de altitudine. Domeniul Schiabil rămâne închis”, au transmis administratorii instalațiilor de transport pe cablu, joi dimineață.

Vremea le-a încurcat planurile și turiștilor care au mers de Crăciun la Rânca. Viscolul și ninsoarea puternică au creat haos pe șosele, iar sute de șoferi au rămas blocați în nămeți și nu au mai putut ajunge în stațiunile montane.

Dispeceratul Naţional Salvamont a anunțat că a primit 34 de apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă a salvamontiștilor în ultimele 24 de ore – cele mai mai multe pentru Salvamont Maramureş – 37 de persoane fiind salvate, Dintre acestea, 19 au fost predate Serviciului de Ambulanţă sau SMURD pentru transport la spital.

”În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Naţional Salvamont s-au primit 34 de apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă a salvamontiştilor, astfel: 7 apeluri pentru Salvamont Maramureş, 5 apeluri pentru Salvamont Lupeni, 5 apeluri pentru Salvamont Predeal, 4 apeluri pentru Salvamont Vatra Dornei, 3 apeluri pentru Salvamont Borşa, 3 apeluri pentru Salvamont Municipiul Braşov, 2 apeluri pentru Salvamont Neamţ, 1 apel pentru Salvamont Bistriţa Năsăud,  1 apel pentru Salvamont Gorj, 1 apel pentru Salvamont Petroşani, 1 apel pentru Salvamont Prahova, 1 apel pentru Salvamont Sibiu”, anunţă salvamontiştii.

În cazul acestor intervenţii au fost salvate 37 de persoane. Dintre acestea, 19 au fost predate Serviciului de Ambulanţă sau SMURD pentru transport la spital.

Oficialii Salvamont Braşov anunţă că, în această perioadă, la altitudini mari, este risc ridicat de producere a unor avalanşe în Munţii Bucegi şi Munţii Făgăraş. Salvatorii montani le recomandă turiştilor şi celor care practică sporturi de iarnă ca, până la stabilizarea stratului de zăpadă, să evite traseele alpine din aceste zone montane, în special cele aflate la altitudini mari sau pe versanţii abrupţi.

„Salvatorii montani din cadrul SPJ Salvamont Braşov atrag atenţia asupra riscului ridicat de avalanşe în Munţii Bucegi şi Munţii Făgăraş, în special la altitudini de peste 1.800 de metri. Ninsorile recente au depus un strat consistent de zăpadă, local peste 20-25 cm, care, combinat cu vântul puternic, a format plăci instabile pe versanţi. Aceste condiţii favorizează declanşarea avalanşelor, atât spontan, sub influenţa vântului sau a ninsorilor, cât şi la suprasarcini provocate de trecerea turiştilor sau schiorilor. Stratul superior al zăpezii, caracterizat de o rezistenţă redusă, poate aluneca peste straturile mai vechi, provocând avalanşe de dimensiuni medii şi, în zonele cu acumulări mari, chiar considerabile”, transmit, miercuri seară, oficialii Salvamont Braşov.

Aceştia precizează că riscul de producerea a avalanşelor este de 3, pe o scară de la 1 la 5, în care 5 reprezintă risc maxim. Gradul de risc poate creşte în următoarele zile din cauza ninsorilor suplimentare prognozate.

„Recomandăm turiştilor şi practicanţilor sporturilor de iarnă să evite traseele alpine din Munţii Bucegi şi Munţii Făgăraş, în special cele aflate la altitudini mari sau pe versanţii abrupţi, până la stabilizarea stratului de zăpadă”, precizează Salvamont Braşov.

Citește și: Alertă meteo cod portocaliu de ninsori abundente, depunere de strat de zăpadă și viscol puternic de Crăciun. Când ninge și la București

Dezastru în București după vijeliile de cog galben

Pompierii au gestionat 101 intervenţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, miercuri, în intervalul orar 10,00 – 18,00, pe durata codului galben de vânt puternic, 36 de autoturisme fiind avariate în Capitală.

”Ca urmare a fenomenelor meteo, pe durata codului galben ce vizează intensificări ale vântului, în intervalul orar 10,00 – 18,00, pompierii ISUBIF au gestionat 101 intervenţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, astfel: 89 de cazuri în Bucureşti (61 de copaci degajaţi, 20 de elemente de construcţie desprinse, 2 panouri publicitare, cabluri electrice), în urma cărora au fost avariate 36 de autoturisme”, precizează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov.

Potrivit ISUBIF, 12 cazuri au fost în Ilfov – 5 copaci degajaţi, 2 elemente de construcţie desprinse, 4 stâlpi şi cabluri electrice.

Porturile de la Marea Neagră sunt închise, joi dimineața, 26 decembrie, din cauza vântului puternic. Litoralul românesc este joi, în a doua zi de Crăciun, până la ora 20:00, sub avertizare Cod portocaliu de vânt.

Sursa: Vremea rea face ravagii de Sărbători. Turiști blocați pe munte, pârtii închise. E alertă de viscol puternic. Dezastru și în București din cauza vijeliilor

RECLAMĂ
Articolul precedentProbleme în familia lui Petre Daea de Crăciun. Soția fostului ministru al Agriculturii a cerut ordin de protecție împotriva lui
Articolul următorEXCLUSIV Mihai Bobonete aruncă cu bani grei la lăutari. Ce sumă a dat Tarafului de la Vărbilău. Invitații au crezut că nu văd bine