Acasă Stiri Virusul mortal din China a devenit ameninţare mondială

Virusul mortal din China a devenit ameninţare mondială

477
0

Autorităţile din întreaga lume sunt în alertă după ce 17 oameni au murit din cauza coronavirusului care provoacă pneumonie. China a confirmat, ieri, peste 470 de noi cazuri de infecţii. România ia primele măsuri pentru a preveni posibilitatea ca noul tip de coronavirus să ajungă şi în ţara noastră.

RECLAMĂ

Virusul mortal, care a ucis nouă oameni şi care şi-a făcut apariţia în oraşul Wuhan din centrul Chinei la sfârşitul anului trecut, s-a răspândit în alte zone, inclusiv în Beijing şi Shanghai, cazuri fiind înregistrate însă şi în SUA, Thailanda, Coreea de Sud şi Japonia. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut, ieri, un comitet de urgenţă, pentru a decide dacă noul virus ar trebui declarat o urgenţă globală de sănătate. Rapoartele privind situaţia coronavirusului arată că cel puţin 2.100 de persoane care au luat contact cu pacienţii infectaţi au intrat în carantină.

anul9-foto-epa-efe-3.jpg

Aşa arată aeroporturile, de Anul Nou ChinezescFoto: EPA-EFE

Autorităţile chineze au anunţat că există indicii potrivit cărora virusul se transmite pe cale aeriană. Tarik Jasarevic, purtător de cuvânt al OMS, a declarat că cel mai probabil numărul de cazuri va creşte pe măsură ce autorităţile chineze vor continua testarea cetăţenilor. Preşedintele chinez Xi Jinping a cerut mobilizarea în vederea opririi ”hotărâte” a extinderii noului virus, cu doar câteva zile înainte de marea migraţie de Anul Nou Chinezesc, care este sâmbătă

Măsuri speciale în aeroporturi şi spitale

Şi în România, un grup de specialişti în sănătate publică, boli infecţioase şi microbiologie s-au întâlnit, ieri, sub coordonarea secretarului de stat Nelu Tătaru, pentru a stabili măsurile ce se impun, în conformitate cu recomandările OMS, legat de gripa din China. Specialiştii în domeniu au stabilit trei categorii de măsuri care vor fi aplicate în aeroporturile internaţionale şi în unităţile sanitare pentru prevenirea, limitarea îmbolnăvirilor şi tratarea pacienţilor infectaţi cu coronavirus. Cinci spitale de boli infecţioase din ţara noastră vor interna pacienţii care vor fi depistaţi cu noul virus gripal. România a comandat şi teste rapide pentru depistarea coronavirusului.

„Este vorba de spitalele de boli infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti şi cele din Iaşi, Cluj şi Timişoara. S-a stabilit achiziţia de reactivi şi pilotarea diagnosticului de laborator în cazul apariţiei unor cazuri suspecte şi, bineînţeles, există un set de măsuri de alertare a autorităţilor de sănătate publică şi a tuturor unităţilor sanitare, inclusiv a medicilor de familie, privind definiţia de caz, încât să fie informaţi dacă vin în contact cu o persoană care este suspectă şi care trebuie să spunem foarte clar în acest moment a călătorit sau a avut contact cu o persoană care a călătorit în China”, a declarat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila, după şedinţa de urgenţă de la Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, autorităţile propun achiziţia de termo-scannere pentru a putea depista persoanele cu febră, în aeroporturi.

Toată lumea poartă mască în China, de la soldaţi la elevi

„În ceea ce priveşte măsurile de la aeroport, sunt similare cu cele care au fost în timpul pandemiei de gripă, făcând referire la un set de informaţii care vor fi oferite tuturor călătorilor, posibilitatea de achiziţie de termo-scannere care să evidenţieze eventualele persoane cu febră şi care ar putea să răspundă definiţiei de caz. Nu în ultimul rând, vorbim de constituirea de echipe care să asigure permanenţa serviciilor medicale în aeroporturile internaţionale”, a explicat Alexandru Rafila.

În plus, au fost comandaţi reactivi din Germania, pentru depistarea noului virus. Sunt substanţele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. 

Directorul Institutului de Boli Infecţioase, dr. Adrian Streinu Cercel, a transmis că primele cazuri suspecte vor fi dirijate către Spitalul ”Matei Balş” unde vor fi izolate pentru asistenţă de specialitate (izolare, diagnosticare şi tratament). Pacienţii suspecţi vor fi izolaţi în condiţiile necesare pentru bolile infecţioase cu transmitere aerogenă şi cu respectarea precauţiunilor universale.

Tot Institutul ”Matei Balş” va redacta protocolul de diagnostic şi tratament care va fi pus la dispoziţia celor cinci spitale stabilite pregătite pentru internarea pacienţilor cu coronavirus. 

Din aceeaşi grupă cu SARS, care a ucis 774 de oameni

  • Noul coronavirus care a făcut nouă morţi şi a contaminat sute de persoane în China ar putea suferi mutaţii şi s-ar putea răspândi cu rapiditate, au avertizat miercuri autorităţile, sporind îngrijorarea la nivel mondial după semnalarea unui prim caz în Statele Unite, potrivit hotnews.ro. 
  • Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Simptomele sunt şi ele diverse, de la febră la insuficienţă renală, iar, în unele cazuri, la deces. 
  • Virusul SARS a infectat peste 8.000 de oameni şi a ucis 774, într-o epidemie care a afectat Asia şi apoi 37 de ţări, în perioada 2002 – 2003.
  • Un coronavirus este vinovat şi de MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu), identificat iniţial în Arabia Saudită, în 2012. MERS a ucis 851 de oameni la nivel global, potrivit OMS.
  • Noul coronavirus detectat în Wuhan nu pare a fi atât de puternic precum SARS şi MERS, având drept simptome principale febra şi dificultăţile respiratorii.

Sursa: click

RECLAMĂ
Articolul precedentCristina Ţopescu şi-ar fi dorit să adopte o fetiţă, dar nu a reuşit: «A fost unul dintre cele mai mari șocuri ale vieții ei!»
Articolul următorMaşina lui Georghe Dincă, o capcană inteligentă. Alexandra şi Luiza nu au avut nicio şansă