Partidele AUR, SOS și POT cer parlamentarilor USR să se hotărască dacă susțin sau nu Guvernul condus de Marcel Ciolacu și le oferă timp de gândire o săptămână, până miercurea viitoare, să se decidă cum se poziționează față de moțiunea de cenzură inițiată de AUR. În același timp, lidera POT, Anamaria Gavrilă, a spus miercuri că dacă moțiunea se va dovedi a fi un eșec singurii responsabili pentru asta sunt cei de la AUR.
„Textul moțiunii este scris, avem 154 de semnături de la AUR, SOS România și POT. Am hotărât să așteptăm exact o săptămână, până miercurea viitoare, semnăturile de la USR. În ideea pe care o să v-o expun. Este astăzi momentul să se hotărască cei din opoziție dacă chiar sunt și dacă chiar activează ca un partid sau parlamentar de opoziție”, a anunțat, într-o conferință de presă susținută miercuri la Parlament, Petrișor Peiu, senator AUR.
Numărul necesar de semnături pentru depunerea unei moțiuni de cenzură este de 117.
„Dacă vrei să-l trimiți acasă pe Marcel Ciolacu, atunci semnezi moțiunea de cenzură. Acest timp de o săptămână este necesar și pentru parlamentarii de la putere să decidă dacă vor semna moțiunea. În fiecare zi apar probe noi privind lipsa de integritate a actualului prim-ministru, Marcel Ciolacu”, a continuat el.
Anamaria Gavrilă, președinta POT: „Noi nu suntem total convinși că această moțiune de cenzură trebuie inițiată acum”
Tot miercuri, lidera POT, Anamaria Gavrilă, a anunțat că parlamentarii partidului au semnat moțiunea de cenzură inițiată de AUR, însă a precizat că un eventual eșec al acesteia trebuie să și-l asume partidul condus de George Simion.
„Am primit textul moțiunii de cenzură într-un timp mai întârziat. Am dorit să îl îmbunătățim prin a adăuga alte două puncte. Primul punct: Guvernul Ciolacu este un pericol la securitatea națională, pentru că prin declarațiile domnului Hurezeanu și a domnului Predoiu se poate crea un conflict diplomatic. Ce vrem să transmitem guvernului SUA este că poporul român nu susține aceste declarații. Rugăm administrația Trump să nu confunde poporul român cu niște reprezentanți ilegitimi”, a spus Anamaria Gavrilă.
„Al doilea punct pe care vrem să îl includem: faptul că Guvernul Ciolacu 2 a inițiat o OUG prin care organizează alegeri noi, pe care noi le considerăm ilegitime, la fel cum sunt candidații noi care vor să se înscrie. Singurii candidați legitimi sunt doamna Lasconi și Călin Georgescu. Orice candidat nou este încă o sfidare la adresa poporului român”, a mai spus Gavrilă.
Lidera POT a spus că „noi nu suntem total convinși că această moțiune de cenzură trebuie inițiată acum. Dacă nu trece, pierdem ocazia ca atunci când vom avea un nou președinte să depunem moțiune pentru un nou Guvern. AUR trebuie să-și asume responsabilitatea pentru această moțiune. Noi vom semna moțiunea, dar AUR trebuie să își asume consecințele. Dacă moțiunea nu va trece, noi nu vom putea depune altă moțiune până spre mijlocul lui septembrie”.
Inițial, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu trebuia depusă la Parlament luni, 17 februarie. Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că George Simion a spus că așteaptă și semnăturile din partea parlamentarilor POT și USR.
Elena Lasconi și-a sfătuit colegii din USR să nu voteze moțiunea de cenzură anunțată de AUR.
„Eu nu sunt parlamentar, nu pot vota. E adevărat, sunt liderul USR și i-aș sfătui pe colegii mei să nu facă asta pentru că mi se pare că e ușor să demolezi, dar trebuie să te gândești cu maturitate ce pui în loc, să te gândești la consecințe. Cred că în momentul de față avem nevoie de calm și de stabilitate. Să vorbim de căderea Guvernului sau de a da jos șefii Guvernului ar duce țara în haos”, a declarat Lasconi zilele trecute, când s-a vorbit pentru prima dată despre depunerea unei moțiuni de cenzură.
Deputatul USR Cătălin Drulă a afirmat joia trecută că partidul său nu va vota moțiunea de cenzură inițiată de către AUR, întrucât previzibilul eșec al acesteia i-ar asigura lui Marcel Ciolacu prezența în fruntea Guvernului cel puțin până în luna septembrie, pentru că opoziția poate depune o singură moțiune de cenzură pentru fiecare sesiune parlamentară.