Acasă Stiri VIDEO Klaus Iohannis: Trebuie crescute cheltuielile pentru apărare

VIDEO Klaus Iohannis: Trebuie crescute cheltuielile pentru apărare

22
0

Președintele Klaus Iohannis a ieșit public cu noi declarații, de la Bruxelles, legate de parteneriatele României pe securitate și aspecte care țin de dialogul cu UE și SUA, dar și despre bugetul alocat Apărării.

RECLAMĂ

„România rămâne pe deplin angajată în procesul de modernizare a apărării, bugetul alocat, care reprezintă peste 2% din produsul intern brut, dintre care 20% este destinat înzestrării, reflectând angajamentul NATO privind investițiile în apărare (Defence Investment Pledge)”, se arată într-o informare oficială a MApN.

După ce Ministerul Apărării a precizat la începutul anului că doar 20% din bugetul apărării este destinat înzestrării armatei, cu cheltuieli de 13 miliarde lei, președintele Klaus Iohannis a declarat:

„Cred că este bună și o astfel de întâlnire informală pentru că trebuie să ajungem până la urmă la niște puncte comune. Poziția României a fost de mult timp foarte clară: noi credem că trebuie crescute cheltuielile pentru apărare. România a dat un exemplu bun. Am ajuns la 2,5% din PIB. Pe de altă parte este clar că trebuie să lucrăm mult mai bine împreună.

Industriile de apărare din statele Uniunii Europene trebuie să colaboreze mult mai bine, e nevoie să mergem spre o stare de mobilizare ca să nu avem zeci de tipuri de armanent. Este nevoie de o finanțare suplimentară comună. Cum se poate realiza? Unii propun să fie anumite cheltuieli incluse în fondurile europene, alții propun ca fiecare să-și plătească singuri costurile de apărare, dar aici, evident, trebuie să găsim și cum să finanțăm și cum să colaborăm și cum să standardizăm dacă vrem să avem o apărare europeană. Ar fi bine astăzi discuțiile să conducă deja la primele linii de acțiune.”

Iohannis: „Avem nevoie de investiții substanțiale pentru demersuri costisitoare”

„Vom discuta despre capabilități militare și industria de apărare europeană, aspecte de finanțare, precum și despre parteneriatele Uniunii Europene în domeniul securității și al apărării. Bineînțeles, nu va lipsi din discuțiile noastre abordarea legăturii transatlantice și a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, în contextul noii Administrații.

Ceea ce ne propunem astăzi este să contribuim la fundamentarea deciziilor importante pe care trebuie să le luăm în acest an. Vom oferi și un ghidaj pentru pregătirea Cartei Albe a apărării europene, care va fi prezentată de Comisia Europeană.

În primul rând, este clar că, pentru a ne consolida reziliența strategică, pentru a deveni mai eficienți ca Uniune și ca actor global cu greutate și influență reală, inclusiv în relația transatlantică, Europa trebuie să-și asume o responsabilitate mai mare pentru propria sa apărare. Acest obiectiv nu poate fi realizat fără o finanțare adecvată, ceea ce înseamnă nu doar mai mulți bani pentru apărare, ci inclusiv folosirea eficientă a instrumentelor de care dispunem deja, adaptarea acestora sau, de ce nu, crearea unora noi instrumente. Dar, desigur, avem nevoie de investiții substanțiale pentru demersuri costisitoare, precum refacerea stocurilor de armament, adaptarea pregătirii pentru apărarea față de un spectru larg de amenințări, respectiv consolidarea bazei industriale și tehnologice de apărare.

În al doilea rând, pentru a reduce costurile, pentru a spori eficiența și interoperabilitatea, trebuie să fie aprofundată cooperarea dintre statele membre. Numai așa vom avea o complementaritate reală, vom evita duplicările care nu sunt necesare, iar industria de apărare va avea predictibilitate pe termen lung. Investițiile mai mari în apărare, inclusiv în cercetare și inovare, trebuie însă, din perspectiva României, privite într-un spectru mai amplu. Mai exact, aceste investiții trebuie să contribuie la creșterea competitivității economice și a coeziunii la nivelul Uniunii Europene, precum și la creșterea economiei per ansamblu, la creșterea rezilienței lanțurilor de producție și la crearea de noi locuri de muncă. Bineînțeles, toate aceste aspecte au la bază principiul asigurării unei complementarități și coerențe între UE și NATO, NATO care rămâne fundamentul securității transatlantice. România, ca Aliat-cheie în regiunea complicată a Mării Negre și stat membru la granița cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei, înțelege în profunzime această necesitate. Și pentru că m-am referit la NATO, vreau să accentuez importanța vitală a menținerii și a aprofundării legăturii transatlantice și a Parteneriatului Strategic dintre Uniunea Europeană-Statele Unite ale Americii.

Un parteneriat transatlantic solid este esențial pentru securitatea și prosperitatea europeană, pentru că ceea ce se întâmplă pe cele două maluri ale Atlanticului rămâne profund interconectat și interdependent. Sunt convins că, prin identificarea abordării corecte și unitare la nivel european, vom putea continua dialogul apropiat, pe baze constructive, cu partenerii americani, cu evidențierea pragmatică a valorii adăugate a Uniunii Europene pentru Statele Unite ale Americii” a mai spus președintele Klaus Iohannis.

Sursa: VIDEO Klaus Iohannis: Trebuie crescute cheltuielile pentru apărare

RECLAMĂ
Articolul precedentClaudiu Târziu (AUR) sună adunarea: Călin Georgescu riscă să fie eliminat din cursă. Fără un plan ‘B’, globaliștii vor învinge. Ponta și Antonescu fac figurație