Președintele interimar, Ilie Bolojan, spune că România se află „în cadrul constituțional” în acest moment, după anularea primului tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut. El a afirmat, la întâlnirea cu ambasadorii acreditați la București, că anularea alegerilor a reprezentat „o situație excepțională”, dar care a fost gestionată „cu instrumente democratice”.
Ilie Bolojan a ținut marți un discurs la Palatul Cotroceni, în contextul întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România. Președintele interimar a dat asigurări că actuala coaliție de guvernare PSD-PNL-UDMR și Minorități „asigură stabilitatea României”.
„România e un stat democratic care lucrează în continuare pentru a consolida instituțiile și încrederea în acestea așa cum așteaptă cetățenii noștri. Întărirea democrației noastre este un obiectiv permanent”, a spus Bolojan.
El a vorbit și despre decizia de anul trecut a Curții Constituționale privind anularea primului tur al alegerilor prezidențiale. Bolojan a spus că decizia CCR a venit „pe fondul unor influențe externe”.
„La sfârșitul anului trecut, pe fondul unor ingerințe externe, Curtea Constituțională a luat o decizie legată de procesul electoral. Este evident că această situație a generat provocări, iar unii au perceput-o drept o criză.
A fost o situație excepțională, gestionată cu instrumente democratice. Doresc să afirm, cu toată responsabilitatea, că ne aflăm în interiorul cadrului constituțional, al legii și al democrației.
Pentru alegerile prezidențiale ce vor fi organizate în luna mai, obiectivul nostru – al tuturor instituțiilor – este de a lucra pentru un proces electoral liber, corect și transparent. Din poziția în care mă aflu, în acord cu atribuțiile ce îmi revin, voi veghea la îndeplinirea acestui obiectiv”, a spus Ilie Bolojan.
În discursul său de marți, Bolojan a vorbit și despre războiul din Ucraina, despre care a spus că trebuie să înceteze și să fie urmat de o pace durabilă.
„Negocierile începute sunt un prim pas, dar pacea nu va fi una durabilă dacă ea nu va reprezenta rezultatul unor compromisuri acceptabile pentru ambele părți în egală măsură și dacă actorii internaționali nu vor pune la dispoziție un pachet cuprinzător de garanții de securitate pentru Ucraina, pe termen scurt și lung”, este de părere Ilie Bolojan.
Ilie Bolojan: „Vedem acțiunile hibride tot mai intense, mai sofisticate, cu utilizare de rețele online, de algoritmi, de surse de finanțare ilegale, care generează riscuri de securitate la adresa noastră”
Președintele interimar a spus că anul 2025 „va fi crucial” atât pentru România, „cât și în plan global”.
„Vedem acțiunile hibride tot mai intense, mai sofisticate, cu utilizare de rețele online, de algoritmi, de surse de finanțare ilegale, care generează riscuri de securitate la adresa noastră, a tuturor. La acestea se adaugă atacurile directe la infrastructura critică și, chiar mai grav, campanii masive de dezinformare și fake news, completate cu campanii la adresa instituțiilor democratice și de divizare a populației. Este o nouă realitate și este clar că trebuie să fim mai bine echipați și coordonați”, a spus Ilie Bolojan.
El a declarat că are „încredere” că se vor găsi cele mai bune răspunsuri la aceste provocări: „Chiar dacă implică eforturi mari, aceste răspunsuri pot fi găsite cu seriozitate și perseverență”.
„Dumneavoastră, ca diplomați, aveți un rol important în acest context. Sunteți în situația privilegiată de a fi elementul de legătură ce poate facilita eforturile internaționale despre care vorbeam. Doresc să vă mulțumesc dumneavoastră, țărilor și organizațiilor pe care le reprezentați, pentru munca depusă în consolidarea și aprofundarea relațiilor cu România”, a mai spus Bolojan.
Ilie Bolojan: România este un partener de încredere în comunitatea internațională
În discursul său de marți, președintele interimar a vorbit și despre politica externă a României, moment în care a subliniat că „România își va menține cursul firesc, ca membru al Uniunii Europene și al NATO, având un Parteneriat Strategic cu SUA și fiind deschisă spre cooperare cu toți partenerii care împărtășesc aceleași valori și principii pe care le susținem și noi”.
„Rămânem un stat ce crede ferm în viitorul Uniunii Europene. Rămânem proatlantici și un stat aliat responsabil. Suntem un partener de încredere în plan bilateral și în comunitatea internațională”, a dat asigurări Ilie Bolojan.
El a mai adăugat și că „sprijinul pentru Republica Moldova este pentru România o datorie”.
„Republica Moldova va avea alegeri parlamentare în acest an, iar reziliența sa trebuie întărită. Nu putem permite ca Rusia să folosească în continuare instrumente de șantaj și constrângere, așa cum am văzut recent cu folosirea energiei. Soluția pentru securitatea energetică este o cât mai bună interconectare cu România și cu Uniunea Europeană, iar pentru asta lucrăm intens”, a mai declarat Bolojan.