Victor Ponta a avut, duminică, o întâlnire cu liderii politici ai partidelor de la guvernare, care l-au asigurat de sprijinul lor în continuare şi a decis să nu demisioneze. Premierul a admis că momentul prin care trece este unul dificil pentru el atât la nivel personal, cât şi din punct de vedere politic, dar că nu se consideră o victimă, cu toate că este de părere că acuzarea sa de fapte de corupţie are ca scop înlăturarea guvernului.
Victor Ponta a subliniat că nu are intenţia de a se lupta în justiţie, dar că se consideră nevinovat şi că va contesta la instanţă ordonaţa prin care procurorii îl includ ca suspect în dosarul lui Dan Şova.
„Este un moment dificil pentru mine şi personal, şi din punct de vedere politic, însă am trecut peste multe momente de acest gen şi voi trece şi peste acesta pentru că am o datorie, o responsabilitate după votul din 2012. Am calitate de prim ministru, de lider politic şi membru al coaliţiei de guvernare şi am obligaţia de a da o explicaţie cetăţenilor acestei ţări, faţă de partidele din coaliţie, faţă de parlamentarii care m-au sprijinit şi în faţa cărora mă voi prezenta săptămâna viitoare, de cei 5,3 milioane de români care m-au votat anul trecut, dar şi faţă de cei peste 6 milioane care l-au votat pe iohannis sau faţă de cei 7 milioane de români care în 2012 au votat pentru schimbare”, a declarat Victor Ponta duminică, după întâlnirea cu liderii partidelor de guvernare.
„Voi contesta ordonanţa emisă de procurorul de caz”
„Voi merge de câte ori voi fi chemat în faţa procurorilor, a judecătorilor voi prezenta toate datele şi sunt convins că se va stabili adevărul. Din punct de vedere procedural, voi contesta ordonanţa emisă joi de procurorul de caz, la procurorul ierarhic superior şi apoi la judecător pentru că până acum nu am avut ocazia să fiu audiat de nimeni. Nu mă consider o victimă. Mariana Rarinca este o victimă, oamenii mulţi despre care nu se vorbeşte în presă, pe care nu-i cunoaştem, care au avut de suferit şi au de sufert fără să fi săvârşit vreo faptă penală. Eu nu sunt victimă, sunt un om politic, un luptător şi cred că am datoria să lupt pentru ceea ce cred că este corect şi drept şi o voi face până la capăt”, a subliniat Victor Ponta.
Premierul este de părere că acuzarea sa de fapte de corupţie presupus comise în 2007-2008 „are legătură directă cu evenimente petrecute recent, cu emoţia produsă în opinia pulbică recent de cazul Rarinca, de votul de marţi în cazul dlui Şova”. „Justiţia nu cred că înseamnă să reacţionezi la evenimente politice, ci să stabileşti adevărul şi, dacă este cazul, să tragi la răspundere pe cineva. Altfel, un act de justiţie, al unui procuror care reacţionează la un act politic, este categoric total nedemocratic. Nu sunt o victimă şi nici nu vreau să fiu, vreau să îmi dovedesc neinovăţia şi vreau să ajut la îmbunătăţirea unui sistem care nu trebuie să mai comită abuzuri şi să nu da rateuri”, a completat Ponta.
„Acuzarea mea are ca scop schimbarea guvernului”
Victor Ponta a prezentat şi câteva documente prin care vrea să-şi dovedească nevinovăţia şi a subliniat că acuzaţiile care-i sunt aduse au ca scop schimbarea guvernului şi a majoritţii actuale. „Schimbarea guvernului se face în Parlament. Orice altă metodă înseamnă lovitură de stat”, a punctat premierul.
Primul-ministru a arătat că, deşi faptele pentru care este acum acuzat s-au petrecut în urmă cu 7-8 ani şi că deja a fost verificat pentru ele după acuzaţii lansate încă din 2009 de Monica Macovei, în timp ce dosarul DNA datează doar din 2012. „Am fost cercetat de ANAF-ul lui Sorin Blejnar, de ANI şi de Parchet şi toate acuzaţiile de până acum s-au dovedit a fi nefondate”, a mai spus Victor Ponta.
Victor Ponta este urmărit penal în dosarul Turceni – Rovinari, pentru fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că, în condiţiile în care DNA a comunicat că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia. Ponta a anunţat că respectă poziţia publică a lui Iohannis, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament şi numai Parlamentul îl poate demite. Victor Ponta a fost învestit în funcţia de prim-ministru al României în mai 2012.