În contextul actual al politicii românești, declanșarea unor dispute verbale puternice între foști lideri politici a stârnit un val de reacții în spațiul mediatic. Victor Ponta, fost prim-ministru și lider al PSD, a intrat din nou în atenția publicului prin declarațiile sale incisive, după ce a fost somat de Marcel Ciolacu să se retragă din cursa prezidențială. Ponta a răspuns cu o replică care a zguduit scena politică, afirmând cu fermitate că, odată ales președinte, îl va da afară pe Ciolacu din funcția de premier. În plus, miezul disputei se leagă de mărturisirile sale referitoare la evenimentele din 2014 și de gestionarea inundațiilor, subiect care a generat controverse majore în ceea ce privește prioritățile și responsabilitățile politice.
Victor Ponta: „Acum mă acuză că am salvat vieți”
Update 20:40 Victor Ponta susține cu mândrie că a luat o decizie prin care a salvat vieți omenești. Iată declarația!
„Un adevărat lider, în momente de criză, ia decizii prin care salvează vieți omenești — nu terenuri agricole! Nicio persoană nu a fost în pericol în zona Dunării și nicio gospodărie nu a fost afectată (nici măcar a lui Dinescu)! Sunt mândru că România a ajutat, ca niște buni creștini și buni vecini, un popor aflat la nevoie! Voi face la fel, ca Președinte al României! Pentru că așa sunt educat și așa cred că este bine!
Faptul că tot Sistemul, care a venit la putere prin moartea unor oameni, acum mă acuză că am salvat vieți arată cât de putred moral este! Îl vom învinge împreună!”, a explicat acesta pe Facebook.

Victor Ponta, după ce Marcel Ciolacu i-a cerut retragerea din cursa pentru prezidențiale
Într-o perioadă în care scena politică românească este marcată de tensiuni electorale, declarațiile publice ale actorilor politici au un impact semnificativ asupra percepției electoratului. Fără îndoială, momentul actual reprezintă un punct de cotitură, în care orice replică și orice mărturisire poate fi exploatată ulterior ca instrument de dezcreditare sau de consolidare a imaginii. În acest context, solicitarea făcută de Marcel Ciolacu către Victor Ponta, de a se retrage din cursa prezidențială, a fost redată intens de media – amplificând și mai mult dispute ce reflectă o criză de încredere în sistemul politic existent.
Ponta, în replică, nu a întârziat să-și exprime nemulțumirea, invocând un discurs dur și ferm: „Cred că domnul Ciolacu ar trebui să se retragă rapid din funcția de premier – altfel îl voi da eu afară după ce ajung președinte!” Această declarație, plină de agresivitate retorică, nu doar că a răspuns solicitării primite, dar a și transformat disputa într-un punct de interes major pentru electorat, reamintindu-le alegătorilor modul în care deciziile politice pot influența viitorul țării.
Un element central al conflictului îl reprezintă mărturisirile făcute anterior de Victor Ponta despre evenimentele din 2014. În cadrul unui podcast moderat de Robert Turcescu, Ponta a relatat cum, în perioada crizei inundațiilor, în calitate de prim-ministru, a dat ordinul deschiderii valei de la Porțile de Fier, astfel protejând capitala Serbiei de la o inundație majoră. Această decizie, conform declarațiilor sale, ar fi salvat mii de vieți, însă a avut ca efect inundarea anumitor sate românești de pe clisura Dunării.
Această mărturisire, deși adresată în ton glumeț și ironic, a stârnit o reacție vehementă din partea colegilor de partid și a instituțiilor politice. Marcel Ciolacu a criticat dur faptul că, în ciuda unui astfel de eveniment major, decizia nu a fost comunicată deschis și că nu au fost puse pe primul loc interesele cetățenilor români. În replicile sale, Ciolacu a subliniat că atunci când ești prim-ministru, deciziile dificile trebuie să fie explicate complet, iar mărturisirile de genul celor referitoare la inundații, dacă nu sunt clarificate, pot afecta în mod negativ imaginea politică a unui fost conducător.
Pentru Victor Ponta, însă, explicațiile privind acele evenimente din 2014 au fost completate printr-un mesaj în care a afirmat că nimeni din zona riverană a Dunării nu a fost în pericol și că nici o gospodărie nu a fost grav afectată. El a argumentat că intervenția sa s-a realizat pentru a salva atât vieți omenești din țara vecină, cât și pentru a proteja România de consecințe mai grave, explicând ulterior că gestul său a fost unul de solidaritate, în spiritul unui bun vecin și creștin.
Marcel Ciolacu: „Pune măcar acum România, cu adevărat, pe primul loc!”
Ulterior declanșării controversei, premierul Marcel Ciolacu a adoptat o poziție fermă, adresându-i lui Ponta un apel public să se retragă din cursa prezidențială. Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, Ciolacu a criticat deschis lipsa de transparență și de responsabilitate în gestionarea deciziilor de maximă importanță. Argumentele sale se axează pe ideea că atunci când ești prim-ministru, trebuie să iei decizii grele dar bine fundamentate și comunicate, iar mărturisirile lui Ponta privind inundațiile din 2014 se încadrează în categoria deciziilor care nu pot fi ascunse de cetățeni.
„Când ești prim-ministru sunt multe momente în care ești nevoit să iei decizii grele. Dar ele nu trebuie ascunse niciodată de propriii cetățeni.
Să recunoști senin – după ani de zile! – că ai fost de acord, în calitate de prim-ministru al României, să inunzi sate românești pentru a salva orașe străine și să te lauzi că, drept recompensă, ai primit cetățenia altui stat, e clar că joaca de-a suveranismul nu mai ține! Orice scuză ai invoca, fiecare cetățean al acestei țări așteaptă de la un demnitar – fie el președinte, premier sau orice altceva, să-și apere propria țară și propriii cetățeni! În niciun caz nu te mai crede nimeni că ești suveranist și că mori cu toți de gât pentru poporul și țara ta!
Victor, ia măcar acum o decizie înțeleaptă! Retrage-te din cursă ! Niciun pesedist nu îl vrea pe Nicușor Dan președinte! Răscumpără-ți măcar în al doisprezecelea ceas imensa greșeală făcută atunci! Pune măcar acum România, cu adevărat, pe primul loc!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Victor Ponta: „Îl asigur că voi fi ales președinte și îl voi da afară”
În replicile ulterioare, Victor Ponta nu a ezitat să lanseze o provocare retorică directă către Marcel Ciolacu, afirmând că, odată ales președinte, îl va da afară din funcția de premier. Această replică a fost percepută ca un atac personal și politic, transformând disputa într-un duel retoric cu implicații majore pentru viitorul conducerii executive. Ponta a invocat, în discursul său, o serie de acuzații împotriva lui Ciolacu, subliniind că acesta ar fi responsabil pentru prăbușirea economică a României, pentru înșelarea militariilor, pensionarilor și oamenilor de afaceri, precum și pentru acumularea unui datorii de 100 de miliarde de euro.
„Cred că domnul Ciolacu ar trebui să se retragă de urgență din funcția de premier — altfel îl voi demite eu, imediat ce voi ajunge președinte! După ce a prăbușit economic România, a înșelat militarii, pensionarii și antreprenorii, a îndatorat țara cu 100 de miliarde de euro, a anulat alegerile legitime din noiembrie, a dus PSD la cel mai slab scor electoral din istorie și l-a vândut către PNL și Nicușor Dan, după ce a dus în ridicol relația României cu Statele Unite și a pierdut fondurile europene din PNRR din cauza incompetenței și corupției pe care le patronează — cred că este evident pentru toată lumea că locul lui nu mai este la Palatul Victoria. Am văzut că a primit deja asigurări publice de la Nicușor Dan că va rămâne premier în continuare. Ei bine, îl asigur și eu pe Marcel Ciolacu că voi fi ales de români ca președinte al României și că îl voi îndepărta imediat din funcția de premier, funcție în care face atât de mult rău acestei țări! Și, spre deosebire de alții, nu îi garantez nici măcar un avion privat pentru plecare”, a scris acesta pe Facebook. „Eu sunt român și creștin! Viața oamenilor este cea mai importantă valoare! Iar pe omul aflat la nevoie trebuie să-l ajuți! Niciun român din România nu a fost în pericol, nicio gospodărie nu a fost grav afectată — însă am salvat sute, poate mii de vieți din Serbia, un popor vecin și iubitor de români! Dumnezeu știe când faci fapte bune! Și îi vede și pe păcătoșii care ar lăsa aproapele să moară înecat doar pentru a câștiga politic!”, a mai scris acesta.
„În 2014 am avut grijă în primul rând de români – niciun locuitor din zona riverană a Dunării nu a fost in pericol – nicio gospodărie nu a fost grav afectată!
Am salvat și mii de vieți omenești din țara vecină și prietenă Serbia, așa cum trebuie să facă un bun vecin și un bun creștin! Criminalii care spun că trebuia să lăsăm să moară oamenii ca sa nu afectăm câteva hectare de câmp nu au nici inima nici minte! În vremuri grele adevărații lideri iau decizii pentru oameni – iar haterii critică și dezinformează!”, a mai scris acesta.