Untura de rata contine pana la 51% grasimi mononesaturate, 36% grasimi saturate si 14% grasimi polinesaturate. Aceasta isi mentine stabilitatea si la temperaturi inalte, de aceea este folosita deseori la preparatele prajite.
Untura de rata – benefica sau periculoasa?
Untura de rata este folosita la prepararea multor delicatese – este insa aceasta untura benefica sau, dimpotriva, periculoasa? Afla mai multe despre ea din acest articol!
Untura de rata contine pana la 51% grasimi mononesaturate, 35% grasimi saturate si 14% grasimi polinesaturate. Aceasta isi mentine stabilitatea si la temperaturi inalte, de aceea este folosita deseori la preparatele prajite.
Ce beneficii poate avea consumul de untura de rata
Sursa de grasimi sanatoase – bogata in grasimi mononesaturate, grasimea de rata este extrem de sanatoasa. Este adevarat ca aceasta contine si grasimi saturate, insa cele mononesaturate le neutralizeaza.
Reduce nivelul de colesterol din sange – grasimile sanatoase din sange reusesc sa reduca nivelul colesterolului “rau” din organism.
Are efecte benefice asupra rinichilor – intrucat contine acid linoleic, untura de rata sustine sanatatea renala. Un studiu facut pe soareci de catre oamenii de stiinta din Brazilia a aratat ca aceasta untura poate ajuta pacientii care sufera de insuficienta renala cronica, sustinand in mod inexplicabil functionarea rinichilor.
Sursa pretioasa de antioxidanti – stresul oxidativ este responsabil atat pentru aparitia semnelor imbatranirii, cat si pentru riscul crescut de aparitie a unor boli. Antioxidantii reusesc sa combata stresul oxidativ, iar acestia se regasesc in concentratii foarte mari in untura de rata.
Fortifica sistemul imunitar – continutul bogat in minerale precum seleniul, dar si antioxidantii din belsug, fac din aceasta untura un aliat de pret al imunitatii.
Mentine oasele sanatoase – tot acidul linoleic, mentionat mai sus, este responsabil si pentru fortificarea sistemului osos. Acest aspect este important mai ales pentru femeile la menopauza, care sunt predispuse riscului de a dezvolta osteoporoza.
Cum sa folosesti untura de rata, pentru a te bucura de preparate delicioase, dar si de beneficiile acesteia
Ca in cazul oricarui aliment, excesele sunt contraindicate. Cu toate ca este un aliment sanatos, untura poate cauza mari probleme de sanatate daca este consumata zilnic ori in cantitati prea mari.
Insa daca e consumata cu moderatie, organismul va avea numai de beneficiat de pe urma consumului de untura.
Daca nu stii cum sa folosesti aceasta untura de rata la gatit, iata cateva idei simple si la indemana:
- Popcorn facut in untura de rata, in loc de ulei.
- Inlocuieste uleiul de masline din retetele de preparate sotate, cu untura de rata.
- Si ciupercile sunt mai gustoase daca le tragi la tigaie in acest tip de untura.
- Varza de Bruxelles, morcovii baby, dar si carnea de pui pot fi preparate in untura de rata.
- O alta combinatie laudata de bucatari este aceea alcatuita din cartofi si untura de rata. Aceasta untura va oferi cartofilor un gust aparte, dar si acea crusta aurie perfecta, pe care de multa vreme iti doresti sa o obtii.
- Intrucat are un punct de ardere mare, untura de rata poate fi folosita la prajeli, insa acestea nu sunt deloc sanatoase.
- Maioneza poate fi facuta cu grasime de rata in loc de ulei de floarea soarelui.
- Si produsele de panificatie pot fi preparate cu untura de rata. Aceasta untura ofera o textura pufoasa si un gust aparte painii si produselor de patiserie, asa ca merita sa o incerci.
- Trage la tigaie fructe de mare in untura de rata si vei obtine un preparat extrem de gustos, dar si foarte aspectuos.
Indiferent de modul in care alegi sa consumi untura de rata, asigura-te ca nu intreci masura. Daca suferi de boli cardiovasculare sau diabet, consulta-te cu medicul tau cu privire la cantitatea de untura permisa pentru consum.
Sursa: doc.ro