Acasă Stiri Tulpina Omicron ar putea însemna sfârșitul pandemiei. Vești bune de la epidemiologi

Tulpina Omicron ar putea însemna sfârșitul pandemiei. Vești bune de la epidemiologi

527
0

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, medicul Florin Roșu, este de părere că tulpina Omicron ar putea însemna sfârșitul pandemiei, în condițiile în care aceasta are o virulență mult mai mică decât varianta Delta.

RECLAMĂ

”Din datele științifice pe care le avem până în momentul de față, tulpina Omicron are o transmisibilitate mult mai mare decât tulpina Delta. În schimb, are o virulență mult mai mică. Ceea ce ar putea însemna începutul sfârșitului pandemiei. 

Acest fapt se va realiza prin fenomenul de inversare a dominanței celor două tulpini, procesul fiind unul de durată, probabil de aproximativ un an de zile”, a declarat medicul Florin Roșu, manager Spitalul de Boli Infecțioase Iași. 

ategoriile de persoane care ar fi protejate de infecția cu Omicron

Cercetătorul român Octavian Jurma afirmă că tulpina Omicron nu va produce un nou val al pandemiei în România în luna decembrie. Totuși, numărul cazurilor s-ar putea înmulți în ianuarie și februarie, iar asta depinde de ce măsuri vor lua autoritățile, spune specialistul.

Octavian Jurma a stabilit categoriile de persoane protejate în fața Omicron, noua tulpină a virusului SARS CoV-2.După ce a analizat studiile realizate în lume și datele statistice, Jurma a stabilit patru categorii:

1. Imunitatea hibridă (infectare + schemă completă cu 2 doze) = bună => risc mic de reinfectare
2. Imunitatea după schemă completă + booster (3 doze) = bună => risc mic de infectare
3. Imunitatea după schemă completă fără boster = insuficientă (de 25x mai puțin eficientă decât față de tulpina ancestrală) => risc mare de reinfectare
4. Imunitatea după infectare = insuficientă => risc mare de reinfectare și spitalizare.

Octavian Jurma a mai spus că datele statistice confirmă studiile. Majoritatea celor spitalizați în Africa de Sud și în Danemarca nu sunt vaccinați. De aceea, în viziunea medicului singura soluție este vaccinarea anti-COVID.

”Așadar simplificat: dacă ai trecut prin infectare, vaccinează-te, dacă te-ai vaccinat, fă-ți boosterul, dacă nu te-ai vaccinat și ai scăpat de boală până acum, vaccinează-te și dacă nu îți pasă, roagă-te ca Omicron să producă o formă mai ușoară de boală și de long COVID”, a precizat Jurma.

Omicron poate tripla numărul tinerilor care ajung în spitale

”Rămâne de văzut dacă românii vor fi la fel de insensibili dacă pandemia va începe să ceară tribut și dintre copiii noștri, cum a fost când pandemia a decimat bătrânii noștri. Să sperăm că cei în vârstă nu vor spune și ei „lasă că mor doar tinerii”.

Dacă încă nu ți-ai vaccinat copiii, cred că aceste grafice vorbesc de la sine: vaccinează-i, acum! Pe de altă parte nu e cazul să intrăm în panică. Omicron are nevoie de 2-4 săptămâni pentru a deveni dominantă și a produce debutul unui val, deci nu este o amenințare iminentă.

Delta este încă în scădere și nu mai poate produce un nou val. Pandemia este un dușman onorabil și ne da un răgaz să ne tragem sufletul că să ne pregătim pentru noul val. Putem să ne bucurăm de sărbători dacă adăugăm și câteva măsuri elementare de siguranță. Până la urmă cel mai important dar este că cei care ne sunt dragi sunt în viață și sănătoși. Tot ce avem de făcut este să ne asigurăm că vor rămâne așa și după ce ne întâlnim cu ei”, a conchis Octavian Jurma.

sursa: https://www.antena3.ro/actualitate/medic-florin-rosu-omicron-sfarsitul-pandemiei-622485.html

RECLAMĂ
Articolul precedentReghe şi Corina, prima şedinţă foto împreună. Ce declaraţii de dragoste şi-au făcut:
Articolul următorRaed Arafat dezvăluie „trucul“ la care apelează pentru a nu se îmbolnăvi de COVID