Acasă Stiri „Trădarea Ucrainei de către Donald Trump l-a încurajat pe Vladimir Putin și...

„Trădarea Ucrainei de către Donald Trump l-a încurajat pe Vladimir Putin și a tras preșul de sub aliații NATO” – opinie The Guardian

175
0

Concesiile pe care Donald Trump le-a făcut chiar înainte de începerea negocierilor de pace cu Vladimir Putin sunt dezastruoase, în primul rând pentru Ucraina, dar și pentru securitatea Europei, alianța transatlantică și alte ținte vulnerabile, scrie comentatorul pentru afaceri externe Simon Tisdall, într-o opinie publicată de The Guardian.

RECLAMĂ

Fostul redactor la The Observer și corespondent la Casa Albă, Simon Tisdall, face o paralelă între Donald Trump și un personaj din romanul „Americanul liniștit” al scriitorului englez Graham Greene. El spune că personajul „crede că are toate răspunsurile, dar ignoranța, aroganța și intrigile periculoase ale acestuia menite să aducă pacea, duc în schimb la moartea multor nevinovați și, în cele din urmă, a sa”. „În lumea reală a nonficțiunii de astăzi, Donald Trump este „Americanul gălăgios”, scrie comentatorul în ziarul britanic.

Simon Tisdall analizează ramificațiile calmării Rusiei de către președintele american și spune că acestea vor fi resimțite pe scară largă. El dă exemple ale unor concensii făcute de Donald Trump – acceptarea pierderii teritoriului ucrainean suveran în fața agresiunii rusești, refuzarea aderării Kievului la NATO, retragerea garanțiilor de securitate și a trupelor americane – și cum acestea reprezintă, în opinia sa, „o acceptare rușinoasă, echivalentă cu trădarea”.

„A tras preșul de sub aliații NATO”

În aceeași zi în care Donald Trump a anunțat că a avut o discuție cu Vladimir Putin privind Ucraina, Washingtonul a anunțat prin vocea secretarului Apărării, Pete Hegseth, cel puțin două concesii majore către Rusia: faptul că Ucraina nu mai poate reveni la frontierele de dinainte de 2014 și că varianta aderării Kievului la NATO nu este realistă.

Comentatorul The Guardian scrie că prin discuția sa cu Vadimir Putin, Trump „a tras preșul de sub aliații NATO”. Mai mult, liderul de la Kremlin „crede că a câștigat, pe câmpul de luptă, politic și diplomatic”.

Moscova continuă să ceară ca orice acord durabil să abordeze „probleme structurale”, iar acestea includ dezarmarea Ucrainei, respingerea conducerii sale și chiar existența sa ca stat independent. Iar asta, scrie Tisdall, este o dovadă că Rusia dorește să reordoneze arhitectura de securitate a Europei, ceea ce înseamnă slăbirea, divizarea și respingerea NATO.

„Pentru ce există NATO?”

Prin deciziile anunțate, săptămâna trecută, de Washington, Pete Hegseth și Donald Trump i-au dat lui Putin un mare ajutor, insistând asupra faptului că securitatea europeană nu mai este „obiectivul principal” al SUA.

„Toate acestea ridică o întrebare mai largă cu privire la alianța transatlantică sub domnia lui Trump. Americanii au distrus frontul unit al NATO privind Ucraina. Nu și-au respectat cuvântul dat. L-au subminat pe Zelenski și pe principalii săi susținători – Marea Britanie, Olaf Scholz din Germania, Donald Tusk din Polonia și aliații Kievului din republicile baltice și Scandinavia, care și-au pus încrederea, în mod greșit, se pare, în conducerea SUA. Atunci, pentru ce există NATO?”, se întreabă comentatorul pentru afaceri externe.

Acordând prioritate Chinei și regiunii Indo-Pacific în detrimentul zonei Atlanticului de Nord – în timp ce amenință să invadeze țări suverane precum Canada, Panama și Groenlanda daneză, Trump subminează rațiunea de a fi a NATO și distruge regulile globale pe care aceasta a fost creată pentru a le susține, scrie Simon Tisdall, care amintește și că președintele american a amenințat anterior că va părăsi alianța.

„Reputația Americii de garant al păcii, securității și statului de drept bazat pe Carta ONU este compromisă. Doctrina Trump a fost dezvăluită: puterea face legea, iar cei slabi sunt puși la zid”, scrie Tisdall.

„Trebuie menținută o presiune asupra Washingtonului”

Comentatorul spune că europenii au fost avertizați din timp că vor urma astfel de schimbări în ceea ce privește Ucraina și securitatea țărilor lor. Astfel, crede Tisdal, europenii ar fi trebuit să adopte o poziție publică și privată mai dură față de Trump încă de la început.

Acum, toate opțiunile trebuie să rămână deschise, mai spune comentatorul britanic care punctează că Ucraina și Europa trebuie să fie incluse direct în orice discuții privind încetarea focului. „Trebuie menținută o presiune concentrată asupra Washingtonului din partea tuturor democrațiilor occidentale pentru a se asigura că Kievul supraviețuiește înțelegerilor făcute de Trump și că este evitat un precedent catastrofal”, conchide comentatorul pentru afaceri externe al The Guardian.

Sursa: „Trădarea Ucrainei de către Donald Trump l-a încurajat pe Vladimir Putin și a tras preșul de sub aliații NATO” – opinie The Guardian – HotNews.ro

RECLAMĂ
Articolul precedentNicușor Bancu a fost cuprins de romantism după Universitatea Craiova – Oțelul 2-1, meci jucat de Valentine’s Day: „Dedicăm victoria tuturor îndrăgostiților!”
Articolul următorMaia Sandu, mesaj ferm la Munchen: „Pacea nu se poate decide fără Ucraina și Europa”