Acasă Stiri Tensiuni între USR și autoritățile electorale. Ionuț Moșteanu cere intervenția Curții de...

Tensiuni între USR și autoritățile electorale. Ionuț Moșteanu cere intervenția Curții de Justiție a UE după ce BEC i-a interzis să mai pomenească de Nicușor Dan

70
0

BEC a cerut Facebook să șteargă postarea deputatului Ionuț Moșteanu, în care acesta reclamă faptul că ”tot sistemul s-a pus pe USR” pentru decizia de a-l susține pe Nicușor Dan.

RECLAMĂ

Biroul Electoral Central a admis plângerea AUR și a dispus eliminarea de către Meta Platforms Ltd Irlanda, furnizorul de servicii pentru platforma online Facebook, a postării deputatului USR Ionuț Moșteanu, în care acesta își arăta sprijinul pentru candidatul independent Nicușor Dan.

”Raportați-o și pe-asta”. Și au raportat-o

În data de 12 aprilie 2025, Ionuț Moșteanu a avut o postare care s-a viralizat rapid. ”S-a pus tot sistemul pe USR ca să ne încurce că îl susținem pe Nicușor Dan. Asta înseamnă că am luat decizia corectă. Ne luptăm cu voi! Din 2016 și mulți ani de-acum înainte. Raportați-o și pe-asta”, a scris Ionuț Moșteanu pe contul lui de Facebook. Postarea a strâns peste 4.000 de reacții și a fost preluată de toată presa.

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a urmat literal îndemnul lui Moșteanu și l-a raportat pe liderul USR la BEC. Pe 17 aprilie, Biroul Electoral Central a decis că postarea încalcă Regulamentul privind serviciile digitale, precum și informațiile de identificare a conținutului ilegal din Legea 50/2024.

BEC a interpretat că postarea lui Moșteanu include un îndemn pentru a vota un anumit candidat, ceea ce înseamnă că reprezintă un material publicitar politic nesemnalizat ca atare. În plus, autorul postării are calitatea de actor politic, în condițiile în care acesta este membru al Camerei Deputaților din Parlamentul României.

”Acest material reprezintă conținut ilegal deoarece încalcă prevederile art. 16 alin. (2) și (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr 1/2025 referitoare la etichetarea materialelor publicitare politice, precum și pe cele din art. 2 și art. 3 din Hotărârea Autorității Electorale Permanente nr. 9/2025”, a concluzionat BEC.

AUR, val de raportări anti-USR. Moșteanu cere intervenția CJUE

În ultimele două săptămâni, zeci de postări ale politicienilor și grupurilor de susținere USR au fost raportate la BEC de către AUR și eliminate de pe Facebook, pe motiv că făceau referire la candidatul Nicușor Dan. Ghidul AEP arată că actorii politici pot produce și difuza materiale publicitare doar pentru candidații proprii, cu candidaturi aprobate, conform listelor publicate pe site-ul BEC.

Mesajele de acest tip trebuie semnalizate ca publicitate politică prin atribuirea unui CMF (cod mandatar financiar) unic fiecărui partid. USR nu-l poate sprijini formal sau informal pe Nicușor Dan, cu toate că a renunțat să susțină candidatul propriu, Elena Lasconi.

La data de 17 aprilie, Ionuț Moșteanu a atacat hotărârea Biroului Electoral Central la Curtea de Apel București și a solicitat sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene.

”În motivare, a susţinut că decizia este nelegală deoarece postarea sa se încadrează în limitele dreptului la libera exprimare, în contextul în care a fost făcută ca reacție la anumite decizii anterioare ale CAB, prin care s-a reținut că un partid politic nu ar putea sprijini un alt candidat decât cel oficial propus, iar membrii săi nu ar avea posibilitatea de a-și exprima public o altă opțiune.

De asemenea, a menţionat că prin decizia contestată i s-a încălcat dreptul la libera exprimare prevăzut de art. 30 din Constituţie, art. 10  şi art. 11 din Carta drepturilor fundamentale a UE”, se arată în cererea consultată de FANATIK.

Curtea de Apel București: ”Dreptul la liberă exprimare poate fi restrâns”

Judecătorii de la Curtea de Apel au respins contestația lui Moșteanu, dar și cererea de sesizare a CJUE. Aceștia au arătat că CEDO a statuat că libera exprimare poate fi supusă anumitor restricții atunci când intră în conflict cu dreptul cetățenilor de a-și exprima votul în mod liber.

”Așadar, răspunsul la întrebarea cu care contestatorul solicită ca instanța să sesizeze CJUE este evident pentru orice instanță de judecată din spațiul UE, dincolo de orice îndoială, în sensul că nu este suficientă calificarea unei persoane drept „actor politic” pentru a-i fi îngrădit dreptul la libera exprimare prin înlăturarea materialului politic publicitar, aceasta reprezentând doar una dintre condițiile pentru a fi restrâns dreptul la liberă exprimare.

Pentru a publica un material politic publicitar, actorul politic trebuie să îndeplinească și condițiile de etichetare prevăzute de art. 11 din regulament, iar dacă acestea nu sunt îndeplinite, atunci dreptul la liberă exprimare prin înlăturarea materialului ilegal poate fi restrâns.

Prin urmare, Curtea va respinge cererea de sesizare a CJUE cu întrebarea menționată, ca neîntemeiată”, a explicat judecătorul. Decizia Curții de Apel nu este definitivă și a fost deja atacată de Ionuț Moșteanu.

Parlamentarii USR încep să se autosuspende pentru a-i putea face campanie lui Nicușor Dan

Marți, 23 aprilie, senatorul USR Irineu Darău a anunțat că se autosuspendă din calitatea de membru USR și din cea de președinte al filialei județene Brașov până la data de 2 mai 2025, pentru a putea face campanie electorală în favoarea lui Nicușor Dan.

El a calificat deciziile BEC drept ”arbitrare” și îndreptate ”atât împotriva membrilor USR cât și a cetățenilor simpli”. Senatorul mai susține că a fost șicanat de multiplele sesizări venite dinspre ”partidul extremist AUR” și a citat un articol din Constituție, potrivit căruia deputații și senatorii nu pot fi trași la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.

Sursa: Tensiuni între USR și autoritățile electorale. Ionuț Moșteanu cere intervenția Curții de Justiție a UE după ce BEC i-a interzis să mai pomenească de Nicușor Dan – Fanatik.ro

RECLAMĂ