Vânătoarea de şoferi drogaţi scoate la iveală un pericol uriaş: consumul de canabis la volan a devenit un fenomen! Mai mulţi tineri au fost prinşi în trafic sub influenţa drogurilor. Un individ care consumase şi marijuana, şi cocaină, a atacat un cameraman chiar în faţa poliţiştilor. Alţii abia au reuşit să se ţină pe picioare. Raziile de amploare vin după ce numărul şoferilor drogaţi a crescut alarmant în România.
Alcool, droguri şi nenumărate scuze absurde. În faţa poliţiştilor şi a camerelor de filmat, şoferii care ştiu că au încălcat legea încearcă să fenteze testele.
Iarbă, un pic de iarbă! Nu e mare lucru, suntem tineri”, spune un șofer.
În Constanța, polițiștii au oprit un șofer băut.
(Polițist): Ce aţi consumat?
(Șofer): O bere.
Dar, trei minute mai târziu…
(Polițist): Haideţi să ne uităm împreună, să vedem rezultatul. Surpriză, nu?
(Șofer): Ghinion, nu?
(Polițist): Mai mult de-o bere.
Surpriza şi ghinionul i-au adus bărbatului un dosar penal pentru consum de alcool la volan. Şi nu e singurul. În Mureş, doi tineri au fost prinşi sub influenţa drogurilor şi cu substanţe interzise în maşină şi în buzunare.
EMANUELA RUGINĂ, purtător de cuvânt IPJ Mureș: Un conducător auto aflat sub influenţa substanţelor psihoactive poate deveni agresiv şi poate trece uşor de la o situaţie de calm la o stare de nervozitate.
Un lucru dovedit. Chiar după ce testul a ieşit pozitiv pentru cannabis şi cocaină, şoferul a atacat cameramanul.
”Nu filma, mă!”, a exclamat șoferul, care s-a năpustit spre cameraman.
Şi la Constanţa, un tânăr a fost depistat pozitiv pentru cannabis. Are şi o explicaţie.
”Am fost acum o săptămână în Amsterdam”, explică el.
Pe el, îl contrazic specialiştii: aparatele antidrog depistează urmele de canabis în salivă timp de maximum 72 de ore de la consum. În sânge însă, substanţa interzisă rezistă săptămâni întregi. Alarmant este că în numai trei luni, poliţiştii au depistat 160 de şoferi drogaţi, mai mult decât anul trecut. Aşa că au înmulţit raziile. 180 din cele 200 de aparate mobile promise de ministerul de Interne au ajuns deja la agenţi.
GEORGIAN DRĂGAN, purtător de cuvânt al IGPR: Aceste acţiuni au un caracter preventiv pentru că ne dorim ca traficul rutier să se desfăşoare în condiţii de siguranţă.
Împreună, consumul de alcool şi de stupefiante la volan provoacă un sfert din numărul total de accidente rutiere, la nivel european.
ALEX FILIP, pilot auto: Atunci când eşti sub influenţa drogurilor instinctul de conservare dispare eşti din ce în ce mai curajos mergi mai tare deşi îţi depăşeşti ca şofer cu foarte mult limitele. Există o similitudine şi între alcool şi droguri – eşti mult mai curajos, ai senzaţia că lucrurile se întâmplă altfel decât în mod natural.
În urmă cu mai puţin de o lună, un şofer care consumase alcool a omorât şapte oameni pe o şosea din Vaslui. Printre ei şi două adolescente de 17 şi 19 ani.
Sursa: observator