Acasă Stiri Sezonul de gripă debutează odată cu primele zile reci de toamnă. Copiii...

Sezonul de gripă debutează odată cu primele zile reci de toamnă. Copiii și adolescenții sunt printre cei mai expuși la îmbolnăvire. Cum îi protejăm eficient?

395
0

Primele zile răcoroase de toamnă au readus în actualitate problema virozelor și a infecțiilor respiratorii. Primele date sunt alarmante. Astfel, Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile a raportat, în săptămâna 14-20 Octombrie, 20 de cazuri de gripă clinică, la nivel național, un nivel ușor mai mare față de cel raportat în aceeași perioadă a anului trecut. Îngrijorător este faptul că sezonul gripal precedent a lăsat în urmă 199 de morți, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, fiind unul deosebit de dur. Potrivit aceleiași surse, tot în precedentul sezon gripal, în România au fost oficial înregistrate 23.727 de cazuri clinice compatibile cu gripa (ILI), numărul dublându-se față de sezonul precedent (11.527 de cazuri în sezonul 2017-2018).

RECLAMĂ

Statisticile sunt îngrijorătoare, dar vestea bună este că cetățenii mai au încă timp să ia măsurile necesare pentru a se proteja de boală.

Copiii și adolescenții – categoriile cele mai expuse la îmbolnăvire

OMS a identificat o serie de categorii de populație în cazul cărora se recomandă vaccinarea anuală prioritară. Între aceste categorii se numără și copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani. Medicii atrag atenția însă că în realitate depășirea acestei vârste nu îi scoate pe copii în afara pericolului. „Copiii și adolescenții rămân o categorie extrem de vulnerabilă când discutăm despre îmbolnăvirea cu gripă, chiar și după vârsta de 5 ani. Gripa este o boală cu impact puternic și multiplu, resimțit pe mai multe niveluri. Cel mai important este impactul asupra copilului care se îmbolnăvește și care se simte rău, slăbește, riscă să suporte complicații cu sechele grave, ratează zile de școală și diverse alte evenimente, fiind nevoit să stea izolat în casă sau în spital. Apoi, vorbim de impactul pe familia copilului respectiv – unde mama sau tata vor fi nevoiți să lipsească de la serviciu, dar și să cheltuiască pentru însănătoșirea celui mic. Nu în ultimul rând, există un impact considerabil asupra comunității școlare în general, unde activitatea de zi cu zi poate fi perturbată grav, se pot pierd ore care apoi vor fi recuperate pe fugă, totul în detrimentul elevilor”, explică dr. Alexis Cochino, președintele Asociației Pro Imunizare, specialist în imunologie pediatrică.

Cum protejăm copiii de gripă?

Aceasta este una dintre întrebările care îi macină pe părinți, iar comunitatea științifică are răspunsul: vaccinarea antigripală.

Metodele tradiționale, consumul de citrice, respectarea regulilor de igienă, evitarea aglomerațiilor sunt utile, dar nu sunt suficiente. Mai mult, când vorbim de copii și adolescenți, care sunt angrenați zilnic în activități de grup, aceste metode sunt și imposibil de aplicat.  

„Vaccinarea antigripală este singura metodă activă eficientă de protejare împotriva virusului gripal. Este o metodă modernă și sigură. Din fericire avem în România produse vaccinale tetravalente așa cum recomandă OMS, cu toate formele de administrare ale vaccinului gripal destinat copiilor și adolescenților: vaccinul injectabil și, ca noutate, vaccinul cu aplicare intranazală. Îi îndemn pe părinți să profite de existența acestei game variate de produse, să ceară toate informațiile necesare de la medicul de familie și să își vaccineze copiii”, explică medicul Alexis Cochino.  

Vaccinul gripal cu aplicare intranazală

  • Se recomandă copiilor și adolescenților cu vârste între 2 și 18 ani
  • Este un vaccin tetravalent cu virus gripal viu atenuat care se administrează prin pulverizarea în fiecare nară
  • Se administrează de către personal medical
  • Se absoarbe rapid în mucoasa nazală și, chiar dacă copilul strănută imediat după administrare, vaccinul continuă să acționeze 

Vaccinul gripal injectabil

  • Poate fi administrat copiilor cu începere de la vârsta de 6 luni
  • Este un vaccin cu virus gripal, inactivat, fragmentat
  • Se administrează de către personal medical
  • Se administrează sub forma unei injecţii în muşchi sau profund, sub piele

Sursa: click

RECLAMĂ
Articolul precedentMedic ginecolog: „Soţia mea a făcut vaccin antigripal în sarcină”
Articolul următor„Stai să-mi fac freza. Crezi că am 63 de ani și nu mai văd?” Victor Pițurcă, fază memorabilă: a stârnit hohote de râs