Românii își vor da ceasurile înainte în noaptea de 26 spre 27 martie 2022, adică în ultimul weekend din această lună.
Ora de vară 2022. Atunci, ora 03:00 va deveni ora 04:00.
Practic, în duminica de pe 27 martie vom dormi mai puțin cu o oră. Trecerea la ora de vară se face în fiecare an în ultimul weekend din luna martie.
Ora de vară 2022. Când se dau ceasurile cu o oră înainte!
Totodată, ziua de 27 martie 2022 va fi cea mai scurtă zi din an, având din punct de vedere teoretic doar 23 de ore.
Ora oficială de vară, ora Europei Orientale la care trece ţara noastră în noaptea de sâmbătă (26 martie) spre duminică a
fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din
aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară, potrivit www.astro-urseanu.ro.
Chiar dacă ceasurile noastre se reactualizează imediat, organismul uman și creierul au parte de un proces mai greu. Acestea au nevoie de timp pentru a se acomoda cu noul stil de viață, chiar dacă transformarea nu este una atât de însemnată.
Deși această schimbare de oră a devenit un obicei pe parcursul anilor, ea ar putea avea un efect negativ asupra
organismului uman. Specialiștii în domeniul medicinei punctează faptul că oamenii au nevoie de aproximativ una sau două săptămâni pentru a se putea obișnui cu noul fus orar.
Oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.
„Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale. „Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, spune Yang.
Un studiu australian a descoperit că riscul bărbaţilor de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului. O altă cercetare realizată în Suedia a relevat că numărul atacurilor de cord a crescut cu 6 sau chiar 10 procente în primele trei zile lucrătoare după schimbarea orei.
Studiile au demonstrat că pe perioada de vară sunt mai puţine infracţiuni şi accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puţină energie electrică. De asemenea, ţările cu mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiţi.
sursa: https://dromania.ro/36135-36135?fbclid=IwAR2wgOxxa4iL_MtvjUhPvzr4srmcTbmwgTJi6J_o0UUGJBKWa09b3opHshw