Acasă Stiri Se aplică amenzi de la 1 iunie! Ce obligație au românii

Se aplică amenzi de la 1 iunie! Ce obligație au românii

243
0

Se aplică amenzi de la 1 iunie! Agenții economici care nu țin cont de termenul-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, vor fi sancționați. Iată ce obligație au românii.

RECLAMĂ

Se aplică amenzi de la 1 iunie!Nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.În situaţia în care sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura nu este funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere a facturii se suspendă până la repunerea în funcţiune a sistemului.

Până la 30 iunie 2024, operatorii economici au obligația să raporteze în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise. De la 1 iulie vor fi eliminate toate tipurile de facturi inter-firme și va rămâne exclusiv e-Factura.

Se schimbă metoda de plată a facturilor

Autoritățile au anunțat schimbări majore în ceea ce privește plata facturilor, în România. Este preconizat un mare avantaj pentru români pentru că aceștia își vor putea plăti mult mai ușor facturile. Poșta Română se pregătește să schimbe modul în care românii își plătesc facturile, introducând posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Această schimbare va aduce o facilitate semnificativă pentru cetățenii români, oferindu-le o alternativă comodă și rapidă pentru plata facturilor.

Plățile cu cardul direct la poștaș reprezintă o alternativă comodă și rapidă la metodele tradiționale de plată a facturilor, cum ar fi plata în numerar sau prin alte servicii bancare. Mai mult decât atât, introducerea plăților cu cardul la domiciliu poate avea un impact pozitiv și asupra siguranței și securității tranzacțiilor. De asemenea, această metodă de plată a facturilor stimulează adoptarea plăților electronice în România. Poșta Română și autoritățile încurajează consumatorii să renunțe la plățile în numerar și să treacă la utilizarea cardurilor și a altor instrumente electronice de plată.

De asemenea, persoanele vulnerabile vor beneficia de facturi compensate la energie. Conform actului normativ, sunt considerate vulnerabile categoriile de persoane şi familii care au un venit pe membru de familie sub 2.000 de lei, la care se adaugă şi condiţiile de vârstă corelate cu capacitatea de muncă, fiind îndeplinite astfel toate condiţiile de vulnerabilitate pentru ca o persoană/familie în situaţie de risc de sărăcie să beneficieze de sprijin din fonduri publice pentru a compensa preţurile la energie.Noua lege prevede că este necesară acordarea unui sprijin temporar pentru aproximativ 2,8 milioane de gospodării vulnerabile pentru a compensa preţul la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire. Bugetul pentru compensarea preţurilor la energie pentru persoanele vulnerabile este de 4 miliarde de lei şi are ca sursă de finanţare fonduri externe nerambursabile prin bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Sunt considerate vulnerabile categoriile de persoane şi familii care au un venit pe membru de familie sub 2.000 de lei, la care se adaugă şi condiţiile de vârstă corelate cu capacitatea de muncă.

RECLAMĂ
Articolul precedentÎn ce relație se află Andreea Bălan cu tatăl ei. “Acest lucru de rănește…”
Articolul următorLoredana Sotea a facut un super Show la Celaru la Sarbatoarea Salcamului!