Acasă SĂNĂTATE Sătul, dar epuizat: Alimentele care te fac să te simţi obosit după...

Sătul, dar epuizat: Alimentele care te fac să te simţi obosit după ce le consumi

598
0

Descoperă secretele ascunse ale alimentelor care îți fură energia și te lasă obosit după ce le consumi. Chiar și cele mai gustoase mâncăruri pot să aibă un impact negativ asupra nivelului tău de energie, lăsându-te fără putere și somnoros. De aceea este bine să înțelegi cum anumite aceste alimente afectează starea ta de bine și să fii conștient de efectele pe care le pot avea asupra nivelului de energie.Nu este doar lipsa de somn care te poate face să te simți obosit, ci și anumite alimente pe care le consumi. De la carbohidrații rafinați care provoacă un vârf de insulină și apoi o cădere bruscă a energiei, până la alimentele procesate pline de aditivi chimici și zahăr care îți provoacă oboseală, există multe alimente care pot afecta nivelul tău de energie și starea generală de bine.Cei mai mulți dintre noi consumăm alimente care ne dau energie… sau cel puțin așa credem. Dar unele dintre aceste alimente te fac să te simți obosit după ce le consumi, chiar dacă au mult zahăr și cofeină, chiar dacă includ legume proaspete sau fructe savuroase. În mod surprinzător, în lista cu alimente care te fac să te simți obosit după ce le mănânci intră alimentele pline de grăsimi și zahăr, dar și unele fructe sau legume considerate foarte sănătoase pentru organism.

RECLAMĂ

Cum se explică nevoia de somn după masă Masa de prânz și cina reprezintă mesele copioase din meniul românilor, bogate în pâine, carne, brânză și cartofi. Cele mai multe alimente pe care le consumăm conțin procente mari de carbohidrați, zahăr și grăsimi, nutrienți care îngreunează digestia și te fac să te simți obosit. De aceea, după o masă copioasă simți nevoia să te odihnești, ba chiar să tragi un pui de somn. 

Pe lângă preparatele mai puțin sănătoase care te fac să te simți moleșit, există și alimente proaspete și sănătoase care au același efect, așa cum este ceapa. Nu ți s-a întâmplat și ție să consumi o salată cu ceapă proaspătă și apoi să simți că te ia somnul? Și ceapa nu este singura… 

Dar ce înseamnă această nevoie de somn după masă? În termeni științifici ea se numește somnolența postprandială și este un fenomen absolut natural. Este adevărat că unii oameni resimt mai agresiv această stare de somnolență după masă, alții sunt mai puțin afectați și continuă să fie destul de activi și după amiaza. Dar cei mai mulți dintre noi simțim nevoia să dormim după masa de prânz, senzație care este mult mai acută în sezonul rece. 

După o masă copioasă, stomacul lucrează intens, folosește o cantitate mare de energie pentru a digera alimentele și necesită o infuzie mai mare de sânge pentru a transporta nutrienții consumați spre ficat. Drept urmare, tensiunea arterială scade ușor, dar suficient încât să ne simțim somnoroși sau obosiți. La această stare se adaugă și faptul că unele alimente te fac să te simți obosit după ce le consumi, în comparație cu altele, care nu necesită un efort mai mare de digestie. 

După o masă copioasă, stomacul lucrează intens, folosește o cantitate mare de energie pentru a digera alimentele și necesită o infuzie mai mare de sânge pentru a transporta nutrienții consumați spre ficat. Drept urmare, tensiunea arterială scade ușor, dar suficient încât să ne simțim somnoroși sau obosiți. La această stare se adaugă și faptul că unele alimente te fac să te simți obosit după ce le consumi, în comparație cu altele, care nu necesită un efort mai mare de digestie. 

În plus, organismul și creierul nostru simte nevoia de o pauză de obicei între orele 13 și 15. Un pui de somn ar putea fi soluția ideală. Experții recomandă 20 – 30 de minute de somn care sunt suficiente pentru recăpătarea energiei. Somnul de prânz nu ar trebui să depășească 30 de minute, deoarece somnolența se va accentua și îți vei relua mult mai greu activitățile de după amiază. 

Alimente care te fac să te simți obosit după masă 

Preparatele pe bază de carne grasă Carnea de porc sau carnea de oaie conțin multe grăsimi și sunt greu de digerat. Cu cât este mai greu de digerat un preparat, cu atât senzația de oboseală după masă este mai accentuată. Așadar, fripturile grase de porc, cârnații de oaie și porc, micii sau mezelurile grase te pot face să te simți obosit după masă, mai ales dacă ai consumat o cantitate mai mare.

Pâinea și preparatele de patiserie – Două, trei felii de pâine la o masă sunt suficiente. Cu cât mănânci mai multă pâine, mai ales pâine albă, cu atât stomacul tău lucrează intens să o digere și ai senzația că ești obosit după masă. La fel se întâmplă cu diverse produse de patiserie: covrigi, gogoși, plăcinte, pateuri. Acestea conțin cantități mari de grăsimi și zahăr care provoacă o senzație de moleșeală după amiaza. Este indicat să le consumi în cantități moderate mai mult dimineața, în prima parte a zilei.

Dulciurile concentrate – Zahărul este unul dintre cei mai mari inamici ai organismului. Zahărul concentrat inflamează mucoasa abdominală, transmite o concentrație mare de glucoză spre creier, ceea ce produce ulterior o senzație de oboseală și poate accentua stările de anxietate și depresie.

Câteva pătrățele de ciocolată sunt indicate atunci când îți scade glicemia sau când ai nevoie de un aport de energie, scrie Unica. Dar dulciurile concentrate adică bomboanele, prăjiturile cu cremă sau sucurile de tip cola îți dau doar falsa impresie că generează energie. În realitate ele te fac să te simți mai obosit după 30 – 50 de minute după ce le-ai consumat. 

Trebuie să mai știi că o concentrație mare de zahăr conțin și sosurile pentru salate, pizza, supa la plic sau hamburgerii. 

Alimentele prăjite – Oricât ar fi de gustos ar fi puiul prăjit, trebuie să știi că și el este de vină pentru senzația de oboseală după masă. Toate alimentele prăjite te fac să te simți obosit după ce le consumi, mai ales cele pe care le cumperi din comerț sau de la restaurantele de tip fast-food. Grăsimile hidrogenate și crusta crocantă, bogată în grăsimi și sare încetinesc digestia și îți dau senzația de oboseală după o jumătate de oră de la consumarea lor. 

Îndulcitorii artificiali – Unul dintre cei mai cunoscuți îndulcitori este aspartamul, de 200 de ori mai dulce decât zahărul. Studiat intens în ultima vreme, aspartamul este considerat acum un pericol pentru organism și chiar posibil cancerigen. Legătura directă cu apariția cancerului de stomac sau de ficat nu este dovedită. Cu toate acestea s-a demonstrat că aspartamul generează fluctuații mari de dispoziție: persoanele care consumă frecvent sucuri sau alimente îndulcite cu aspartam se simt agitate și pline de energie pentru o perioadă scurtă de timp, apoi intră într-o stare de letargie și se plâng de oboseală accentuată.

Legume și fructe care te fac să te simți obosit  

Pe lângă alimentele procesate, bogate în grăsimi și zahăr, există și alimente foarte sănătoase care pot genera aceeași senzație de oboseală din cauza unor compuși controversați. Din fericire, lista nu este prea lungă. Ea cuprinde în special legume și fruce care conțin un procent ridicat de triptofan, un aminoacid esențial utilizat de creier pentru a elibera serotonina, un hormon care ne ajută să ne relaxăm și să dormim mai bine.

Bananele – Consumată dimineața devreme, la micul dejun, o banană ține bine de foame și îți dă senzația de energie. Dimineața ești activ și te mobilizezi să lucrezi. Dar, poate ai observat că, dacă mănânci o banană în pauza de după amiază, la puțin timp după această gustare parcă te ia somnul. Datorită concentrației mare de magneziu și triptofan, nutrienți care ajută la relaxarea musculară, se instalează o ușoară oboseală și somnolență după consumul de banane. Cu atât mai mult dacă mănânci banane și bei lapte cald sau un ceai cald. Dacă ai nevoie să te odihnești după amiază și să dormi, atunci o banană este rețeta sigură să te relaxezi și să adormi liniștit după masă.

Fructele de kiwi – Și kiwi conțin un procent mai mare de triptofan, decât alte fructe. O porție generoasă de kiwi consumată după amiaza s-ar putea să îți dea senzația de oboseală. În cazul în care combini o banană, un kiwi și o porție de miez de nucă, relaxarea este garantată. Te poți relaxa și poți adormi foarte ușor!

Prunele – Dintre fructele neaoșe pe care le consumăm adesea în sezonul rece se numără prunele. Și ele conțin un nivel mai ridicat de triptofan. Se spune că prunele ajută digestia, dar totodată te ajută să te și relaxezi. După o porție de 5 – 6 prune este posibil să te simți ușor moleșit sau obosit.

Numerele câștigătoare la extragerea Loto din 26 noiembrie 2023. Reporturi fabuloase de milioane de euro, norocoșii au dat lovitura

Ceapa uscată și ceapa verde – Orice salată cu ceapă consumată fie dimineața, fie după amiaza, va declanșa o stare de somnolență. Ceapa se numără printre puținele alimente care te fac să te simți obosit, iar senzația de oboseala poate fi mult mai accentuată la unele persoane. Acestea simt nevoia să doarmă după o masă copioasă, la care au mâncat și ceapă. Încă din vremurile antice se știa că ceapa are efecte relaxante și afrodisiace, ba chiar hipnotice, favorizând senzația de somn. Dacă suferi de insomnie și nu reușești să adormi repede seara, poți consuma o salată cu ceapă și câteva ingrediente ușoare precum carnea fiartă de pui sau de curcan, roșii, brânză și pătrunjel.  

Roșiile – Gutoasele tomate conțin și ele un procent ridicat de triptofan și au rolul de a ne face mai relaxați, mai calmi… dar și mai somnoroși. O salată de roșii cu brânză sau cașcaval, castraveți, ardei gras, ulei de măsline și câteva verdețuri te va face să te simți obosit la cel mult o oră de la consum, în loc să te simți înviorat și dornic de muncă. Așadar, pregătește și o cafea tare după amiaza, după o masă copioasă și o salată cu multe roșii! 

SURSA: https://www.realitatea.net/stiri/actual/satul-dar-epuizat-alimentele-care-te-fac-sa-te-simti-obosit-dupa-ce-le-consumi_6563c2876210407098514793

RECLAMĂ
Articolul precedentPlăcinta cu mere de post, un deliciu în Postul Crăciunului
Articolul următorÎntre ce ore trebuie să postim miercurea și vinerea? Mulți români țin post doar în aceste 2 zile